ITALIJA U PANICI "Nismo spremni da se odreknemo ruskog gasa"
Foto: Shutterstock

On je, nastupajući u Bolonji na događaju koji je organizovao list „Republika“, rekao da trenutno ponuda gasa na tržištu premašuje potražnju.

„Mi ne bismo bili spremni ako bi sada došlo do obustavljanja isporuka ruskog gasa. Bićemo spremni tokom jeseni i zime 2022-2023. godine. Potrebno je da razmotrimo sve sporazume koje smo potpisali za poslednjih četiri-pet meseci“, rekao je Deskalci.

Prema njegovim rečima, trenutno su skladišta gasa u Italiji popunjena 54 odsto i taj procenat je potrebno do oktobra povećati na 70-80 odsto, što će omogućiti udvostručene isporuke iz Alžira.

Deskalci je govoreći o mogućnostima prestanka snabdevanja ruskim gasom rekao da će Italija preživeti zimu pomoću odlučnih akcija koje Vlada sada preduzima. Prema najgorem scenariju, napomenuo je, Italija bi trebalo da forsira snabdevanje gasom iz drugih zemalja.

„Verovatno će biti uveden režim povećane pripravnosti, kao i neka ograničenja, ali u svakom slučaju imamo diverzifikaciju izvora koja će nam omogućiti da prezimimo“, rekao je on.

„Gasprom“ je 15. juna obavestio kompaniju „Eni“ o smanjenju isporuka gasa za oko 15 odsto, a 16. juna je italijanska kompanija dobila oko 65 odsto tražene količine gasa. Ruska kompanija „Gasprom“ saopštila da zbog ograničenja u kompresorskoj stanici „Portova“ može da isporuči samo 100 miliona kubnih metara gasa dnevno, umesto planiranih 167 miliona, a potom je upozorila na to da bi isporuka mogla biti dodatno smanjena na 67 miliona kubnih metara gasa dnevno. Razlog za to je što sada mogu da se koriste samo tri gasne pumpe.

Naime, nemački koncern „Simens“ je potvrdio da ne može da dostavi gasnu turbinu za „Severni tok“ posle remonta u Kanadi zbog sankcija koje je ta zemlja uvela protiv Rusije, te da kompanija traži rešenje problema.

Premijer Italije Mario Dragi je smanjene isporuke nazvao političkom polugom pritiska Rusije, a objašnjenja o smanjenju isporuka zbog tehničkih poteškoća - lažima.

Portparol Kremlja Dmitrij Peskov je ranije saopštio da „Gasprom“ nije unapred pripremio nikakve akcije u cilju smanjenja isporuka gasa u Evropu, već je problem povezan sa turbinama.

Sve najnovije informacije kao i borbena dejstva tokom specijalne ruske vojne operacije u Ukrajini možete pogledati u našem BLOGU UŽIVO

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading