RUSI NAPADAJU IZ 9 PRAVACA Ukrajinci gube 100 vojnika dnevno, procenjuju SAD (FOTO/VIDEO)
Foto: Twitter/printscreen/EPA/EFE/ALEXEI NIKOLSKY

NATO mora da demonstrira "još veću spremnost" i ojača svoje oružane kapacitete duž svoje istočne granice, rekao je juče generalni sekretar NATO Jens Stoltenberg.

Vest stiže nakon neformalnih razgovora sa holandskim premijerom Markom Ruteom i liderima Danske, Poljske, Letonije, Rumunije, Portugala i Belgije u Holandiji, uoči samita NATO u Madridu krajem meseca.

Komandant proruskih čečenskih snaga Ramzan Kadirov je izjavio da je okončana poslednja faza operacije oslobađanja Kamiševake.

U pitanju je selo koje se nalazi 25 kilometara južno od Lisičanska, u samoproglašenoj Luganskoj Narodnoj Republici (LNR).

Blog 112. dana uživo rata u Ukrajini je završen.

100 na dan

23:54 -  SAD veruju da ukrajinske snage dnevno gube oko 100 ljudi i imaju između 100 i 300 ranjenika, izjavio je načelnik združenog generalštaba američke vojske, general Mark Mili nakon briselskog sastanka Kontakt grupe koju su zapadne zemlje oformile u znak podrške Kijevu.

RUSI NAPADAJU IZ 9 PRAVACA Ukrajinci gube 100 vojnika dnevno, procenjuju SAD (FOTO/VIDEO)

Foto: Shutterstock

 

Rusi napadaju iz devet pravaca

23:45 - Glavnokomandujući ukrajinske vojske izjavio je danas da je Rusija koncentrisala svoje glavne udarne snage na severu Luganske oblasti i da pokušava da napada istovremeno u devet pravaca.

"Žestoke borbe za oblast Lugansk se nastavljaju", rekao je u onlajn obraćanju Valerij Zalužni, glavnokomandujući ukrajinskih oružanih snaga, prenosi Rojters.



Prema njegovim rečima, Rusi u napadima koriste ratnu avijaciju, raketne sisteme i artiljeriju.

Evakuacija civila

23:37 - U toku je evakuacija civila iz ratom zahvaćenog Severodonjecka.

 

 

Granatiran Donjeck

23:20 - Ukrajinske trupe ispalile su sedam mina kalibra 120 mm na Donjeck, saopštilo je predstavništvo DNR u Zajedničkom centru za kontrolu i koordinaciju prekida vatre.

Kako se navodi, pogođena je škola:

 

 

Putin odobrio upotrebu Zadire i Peresveta

23:13 - Rusija je najavila upotrebu nekih od svojih tajnih i zastrašujućih oružja u Ukrajini, poput laserskih topova "Zadira" i "Peresvet", prenose zapadni mediji

Potpredsednik ruske Vlade Jurij Borisov najavio je korišćenje lasera "Zadira", za koji vojni stručnjaci navode da se transportuje vozilom, da ima domet delovanja od pet kilometara i da se može koristiti za obaranje dronova.

Mizincev: Kijev cinično osujetio evakuaciju civila iz Azota

22:55 - Kijevske vlasti su cinično osujetile evakuacija civila iz fabrike Azot u Severodonjecku preko humanitarnog koridora za grad Svatovo, izjavio je danas Mihail Mizincev, načelnik Ruskog centra za upravljanje nacionalnom odbranom.


Mizincev je ukazao na brojna kršenja primirja tokom humanitarne operacije.

Oglasio se Zelenski nakon sastanka sa Ramom i Abazovićem

22:40 - Predsednik Ukrajine Vladimir Zelenski rekao je posle susreta sa premijerima Albanije, Crne Gore i Severne Makedonije da je usvojena zajednička izjava u kojoj se izražava podrška Ukrajini za dodeljivanje statusa kandidata za članstvo u EU.

O tome će se 17. juna diskutovati u Evropskoj komisiji.

Ovo je najbitniji cilj ukrajinske vojske

22:26 - Krimski most je najbitnija meta za ukrajinsku vojsku ukoliko Ukrajina dobije odgovarajuće oružje dugog dometa iz SAD i Evrope, izjavio je general-major Oružanih snaga Ukrajine Dmitrij Marčenko.

„Za Oružane snage Ukrajine Kerčki most je meta broj jedan. To nije tajna ni za njihovu vojsku, ni za našu vojsku. Ni za njihove civile, ni za naše civile. Ovo će biti meta broj jedan za poraz“, rekao je general, prenosi ukrajinski list „Vesti“.

Žestoka bitka u Harkovskoj oblasti

22:13 - Na harkovskom pravcu u toku su ofanzivne i kontaofanzivne akcije obe strane. Rusi napreduju sa severa, dok Ukrajinci pokušavaju kod Izjuma da forsiraju reku Severski donjec.

 

 

Slovačka šalje Kijevu 11 Mi-17

21:59 - Slovačka predaje Ukrajini transportne helikoptere Mi-17. Slovačka ima 11 takvih helikoptera. Skoro svima su istekli resursi, a dve letelice su remontovane.

RUSI NAPADAJU IZ 9 PRAVACA Ukrajinci gube 100 vojnika dnevno, procenjuju SAD (FOTO/VIDEO)

Foto: Youtube/Printscreen

 

Procurele slike zarobljenih američkih plaćenika

21.44Prema britanskom "Telegrafu", 39-ogodišnji Aleksandar Druke i bivši marinac 27-ogodišnji Endi Hjun služili su kao dobrovoljci u Oružanim snagama Ukrajine. Oni se smatraju prvim Amerikancima koji su zarobljeni tokom specijalne operacije.

Oglasio se komandant

21.28 - Ukrajinske snage su u kontraofanzivi na jugu zemlje. Cilj je oslobađanje okupiranog grada Hersona i njegove oblasti. Ovaj strateški važan grad je pod kontrolom ruskih snaga, koje su ga osvojile na početku invazije.

Pentagon se oglasio o ukrajinskim gubicima

21.19Sjedinjene Američke Države procenjuju dnevne gubitke ukrajinske vojske na oko 100 poginulih i na oko 100-300 ranjenih, izjavio je u sredu Mark Majli, šef Komiteta načelnika štabova Oružanih snaga SAD.

Blinken i Kuleba pričali o ubrzanju isporuke naoružanja

21.06 - Američki državni sekretar Entoni Blinken razgovarao je danas sa ukrajinskim ministrom spoljnih poslova Dmitrom Kulebom o potezima za ubrzanje isporuke teškog naoružanja Ukrajini, saopštio je Stejt department.

Bajden najavljuje nove isporuke oružja Ukrajini

21.00 - SAD će Ukrajini pružiti dodatnu vojnu pomoć u vrednosti od milijardu dolara za napore koje Kijev ulaže u odbranu istočnog Donbasa koji je trenutno glavno ratno žarište, preneo je predsednik SAD Džozef Bajden svom ukrajinskom kolegi Volodimiru Zelenskom tokom današnjeg razgovora.

Obraćanje Marije Zaharove

20.44

 

 

"Ukrajina prekinula pregovore po nalogu SAD"

20.26 - Portparolka ruskog Ministarstva spoljnih poslova Marija Zaharova rekla je da je Ukrajina prekinula mirovne pregovore sa Rusijom po nalogu SAD, dok je Rusija spremna da ih nastavi, prenosi ruska agencija Tass.

Putinov govor

20.10 - Ruski mediji prenose da će predsednik Vladimir Putin u petak održati "izuzetno važan" i "veoma zanimljiv" govor, iako ne objašnjavaju o čemu će tačno govoriti.

Putin bi trebalo da održi govor na godišnjem Međunarodnom ekonomskom forumu u Sankt Peterburgu, kome obično prisustvuju svetski lideri i predstavnici velikih korporacija, ali će zbog ruske invazije na Ukrajinu ove godine imati mnogo manje stranih gostiju.

SAD saučesnik u ubistvima?

19.58 - Isporukom oružja Ukrajini, SAD postaju saučesnik u ubistvima žena Donbasa, rekao je danas ruski ambasador u UN Vasilij Nebenzja.

Novi napad

19.34

 

 

Sve manje zaliha vode

19.10 - Hiljade civila, uključujući žene, decu i stare, zarobljeno je u Severodonjecku sa sve manjim zalihama čiste vode, bez kanalizacije i struje, saopštile su danas Ujedinjene nacije.

Sprečen teroristički napad

18.52 - Ukrajinska policija sprečila je teroristički napad na državno rukovodstvo, izjavio je danas zamenik ministra unutrašnjih poslova Jevgenij Jenjin.

Stanovnici pružaju otpor

18.34 - Iako je Mariupolj, važan lučki grad na jugu Ukrajine, prošlog meseca pao u ruske ruke, stanovnici i dalje pružaju otpor okupatorima, tvrdi ukrajinski zvaničnik. Petro Andrijuščenko, savetnik ukrajinskog gradonačelnika Mariupolja, napisao je na svom Telegram kanalu da "grad nije prihvatio okupaciju". 

Nova karta sukoba

18.17

 

 

Čovek poginuo na plaži u Odesi

17.52 - Za sada neidentifikovani muškarac je snimljen kako pliva u moru na obali u Odeskoj oblasti u Ukrajini, kada je iznenada eksplodirala zaostala morska mina i raznela pred celom njegovom porodicom.

SAD šalje projektile

17.35 - Na sastanku ministara odbrane u Briselu, američki sekretar odbrane Lojd Ostin rekao je da je ruska invazija na Ukrajinu "ključni trenutak" za Ameriku, dodajući da saveznici Ukrajine "ne smeju sebi dozvoliti da popuste i izgube dah".

"Rat je u kritičnoj fazi"

17.18 - Rat u Ukrajini je sada u kritičnoj fazi, koja bi mogla da odluči o toku ostatka rata, rekli su američki zvaničnici za Si-En-En.

Odgovor Medvedevu

16.55 - Mihail Podoljak, savetnik ukrajinskog predsednika Volodimira Zelenskog, odgovorio je Putinovom savezniku i bivšem ruskom predsedniku Dmitriju Medvedevu, koji je danas napisao: "Pitanje je da li će Ukrajina postojati za dve godine?"

Suhoji u Belgorodskoj oblasti

16.37

 

 

Zelenski sa Ramom i Abazovićem

16.23

 

 

"Ukrajinci ometaju evakuaciju"

16.12 - Rodion Mirošnik, ambasador samoproglašene Luganske Narodne Republike u Moskvi, okrivio je ukrajinske snage za ometanje evakuacije civila skrivenih u fabrici Azot.

Obuka ili oružje?

15.55 - Velika Britanija razmatra slanje dodatnih protivbrodskih projektila Ukrajini, pored naoružanja koje je već obećala, izjavio je danas u Oslu ministar odbrane te zemlje Ben Volas.

NATO raspoređuje vojsku

15.37 - "NATO će unapred rasporediti snage i opremu na svom istočnom krilu po prvi put od Hladnog rata", rekao je Jens Stoltenberg, generalni sekretar alijanse.

Pogođena zgrada u Nikolajevu

15.14

 

 

Stanovnik Marijupolja priča kako su „Azovci“ granatirali grad i izbacivali ljude iz kuća.

 

14.32 „Nas je granatirao ‘Azov’. Oni su rušili kuće. Ulazili su u kuće, izbacivali ljude i govorili: ‘Mi vas štitimo ’“, naveo je on.

Razgovarali Putin i Si

14.08 Kina je spremna da nastavi međusobnu podršku i saradnju s Rusijom kada je reč o pitanjima suvereniteta i bezbednosti, rekao je danas kineski predsednik Si Đinping u telefonskom razgovoru s predsednikom Rusije Vladimirom Putinom.

„Bez obzira na globalne promene u svetu, kinesko-ruski odnosi i dalje imaju dobru dinamiku razvoja“, rekao je Si Đinping, a prenela Centralna televizija Kine.

Ruski ministar poručio: Amerika se igra vatrom

13.41 Sjedinjene Američke Države u situaciji sa Ukrajinom nastavljaju da se igraju vatrom, a Moskva poziva da se izbegava eskalacija, izjavio je zamenik ministra spoljnih poslova Rusije Sergej Rjabkov.

Rumusnki predsednik Joanis: Status kandidata za Ukrajinu bila bi ispravna odluka

13.08 Rumunski predsednik Klaus Joanis izjavio je danas da bi davanje Ukrajini statusa kandidata za članstvo u Evropskoj uniji bio ispravan potez.

"Po mom mišljenju, kandidatski status treba da se dodeli Ukrajii što pre, to je ispravno rešenje sa moralnog, ekonomskog i bezbednosnog stanovišta", rekao je Joanis posle razgovora sa francuskim predsednikom Emanuelom Makronom.

LNR:Ukrajina granatiranjem ometa evakuaciju iz Azota

Ambasador samoproglašene Luganske Narodne Republike u Rusiji Rodion Mirošnik saopštio je da ukrajinske snage pokušavaju danas da spreče evakuaciju civila iz fabrike Azot u Severodonjeckoj oblasti, granatiranjem iz minobacača i tenkova, prenosi RIA Novosti.

Prema zvaničniku Narodne milicije LNR,do 11:30 časova niko od civila nije napustio ovo fabričko postrojenje.

- Saopštavamo da do 11:30 časova na ovoj teritoriji nema apsolutno nikakvog kretanja, niko nije istakao bele zastave. Mogu da vam potvrdim da ćemo i dalje pratiti do 20 časova; možda će se situacija promeniti, rekao je zvaničnik LNR za rusku televiziju, navodi TAS S.

 

 

Zelenski: Rusija bi mogla da napadne i druge zemlje

12.33 Ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski pozvao je u danas Evropsku uniju da pooštri sankcije Rusiji i upozorio da bi ruske snage mogle da napadnu druge države nakon invazije na njegovu zemlju, prenosi Rojters.

"Kao i u prošlosti, ruska invazija na Ukrajinu je prvi korak koji ruskom rukovodstvu treba da otvori put ka drugim zemljama i osvajanju drugih naroda", poručio je Zelenski .

Granatiranje Garlovke

12.22 U granatiranju Gorlovke oštećene škole i kuće

 

Formiranje spiskova dobrovoljaca u Zaporoškoj oblasti

11.58 U Zaporoškoj oblasti počeli su da se formiraju spiskovi dobrovoljaca za zaštitu regiona od ukrajinske vojske, saopštio je šef vojno-civilne administracije regiona Evgenij Balicki.

„Imamo svoju miliciju. Već imamo bataljone ljudi, još ih ne formiramo, ali imamo veliki broj ljudi koji danas žele da brane svoju otadžbinu od Oružanih snaga Ukrajine. Ljudi dolaze, upisuju se. Već je na listi više od 200 ljudi koji su spremni da idu“, rekao je Balicki u emisiji „Solovjov lajv.

Makron Zelenskom: Rusija je bila, jeste i biće deo Evrope

11.22 Predsednik Francuske Emanuel Makron je izjavio da je ponovio predsedniku Ukrajine Vladimiru Zelenskom da je Rusija moćna država, koja je bila, koja jeste i koja će biti deo Evrope, a da će Кijev morati da pregovara s Moskvom.

Rusija: Koridor za evakuaciju civila iz Azota prema LNR

11.16 Do 1.200 civila moglo bi da se nalazi u skloništima hemijskog postrojenja Azot u gradu Severodonjecku na istoku Ukrajine, a Rusija danas otvara koridor za njihovu evakuaciju prema samproglašenoj Luganskoj Narodnoj Republici (LNR), prenosi TAS S pozivajući se na rusko ministarstvo i zvaničnike LNR.

Ruska avijacija likvidirala 300 ekstremista

10.57 Ruska avijacija je visoko preciznim raketama vazdušnog baziranja uništila avijacionu tehniku Vazduhoplovnih snaga Ukrajine na aerodromu „Voznjesensk“ u Nikolajevskoj oblasti. U DNR i Dnjepropetrovskoj oblasti uništena je velika količina naoružanja i vojne tehnike iz SAD i evropskih zemalja koji su isporučeni ukrajinskoj grupi u Donbasu. U napadu ruske avijacije likvidirano je preko 300 ekstremista, tri minobacačke jedinice i 11 jedinica poljske artiljerije, uključujući četiri američke haubice M777 kalibra 155 milimetara, saopštio je portparol Ministarstva odbrane Rusije, general-potpukovnik Igor Кonašenkov

10.45 Rusija kaže da je uništeno skladište NATO oružja u zapadnoj Ukrajini

 

Više od 10.000 stanovnika Hersonske oblasti podnelo zahtev za rusko državljanstvo

10.15 - Broj stanovnika Hersonske oblasti koji žele da dobiju rusko državljanstvo i ruske pasoše svakim danom raste, tvrde danas moskovski mediji, pozivajući se na zvaničnike vojno-civilne administracije koju je u tom regionu uspostavila ruska strana nakon što je preuzela kontrolu na području tog grada na ušću reke Dnjepar u Crno more.

U regionu je već podneto više od 10.000 zahteva za rusko državljanstvo, rekao je za RIA Novosti zamenik načelnika vojno-civilne administracije regiona Kiril Stremousov.

On tvrdi da se „pasoši izdaju svakodnevno, ali da se redovi samo povećavaju“ i da su zato novouspostavljene vlasti povećale broj administrativnih centara za prijem dokumenata.

Ruska vojska je preuzela kontrolu nad Hersonskom oblasti i Azovskim delom Zaporoške oblasti na jugu Ukrajine i tim regionima su formirane civilno-vojne uprave, počelo je emitovanje ruskih TV kanala i radio stanice, a obnavljaju se trgovinske veze sa Krimom.

Prvi stanovnici tog regiona su ruske pasoše dobili 11. juna, podeća agencija RIA Novosti.

Bajden: Gradnja silosa na ukrajinskoj granici za izvoz žita

10.00 - Američki predsednik Džo Bajden najavio je izgradnju privremenih silosa duž granice s Ukrajinom kako bi se pomoglo izvozu žitarica.

- Blisko sarađujem s našim evropskim partnerima da 20 miliona tona žitarica zarobljenih u Ukrajini plasiramo na tržište čime bismo pomogli u snižavanju cena hrane. Pošto ne može da prođe Crnim morem, gradićemo privremene silose na ukrajinskim granicama, rekao je Bajden, prenosi Rojters.

On je saopštio i da Sjedinjene Države rade na planu za izvlačenje žitarica iz Ukrajine železnicom, ali je napomenuo da su širine ukrajinskih železničkih koloseka različite od onih u Evropi, i da žito mora da se pretovara u različite vozove na granici, navodi britanska agencija.

"Ko kaže da će Ukrajina postojati?"

09.45 - Medvedev je odgovorio na zahtev Ukrajine da joj Sjedinjene Države isporučuju tečni gas u okviru Lend-Lease-a.

„A ko je rekao da će za dve godine Ukrajina uopšte postojati na mapi sveta? Iako Amerikanci više ne mare – toliko su uložili u projekat „antirusija“ da je sve ostalo za njih sitnica“, napisao je zamenik predsednika Saveta bezbednosti RF.

Ranije je časopis Foreign Polici izvestio o predlogu Kijeva. Prema njegovim rečima, Ukrajina treba da uveze oko 6 milijardi kubnih metara goriva.

 

 

Kadirov: Bacač granata uništio nacionaliste


09.20 - Ramzan Kadirov je prikazao snimke bitaka između čečenskih vojnika i nacionalista u LNR.

„Naš bacač granata je uradio dobar posao i uništio je neprijateljsku grupu odmah u skloništu. Ostale nacionaliste koji su krenuli u bekstvo su mitraljezi već dokrajčili“, napisao je Kadirov.

 


 

 

"RUSI KONTROLIŠU VEĆINU SEVERODONJECKA"

09.05 - Britanski obaveštajci objavili najnoviji izveštaj sa fronta

Kažu kako je deo ukrajinskih oružanih snaga zajedno s nekoliko stotina civila u podzemnim bunkerima u hemijskoj fabrici Azot.

- Ruske snage će verovatno biti stacionirane u Azotu i oko njega, dok ukrajinski borci mogu preživeti pod zemljom. To će verovatno privremeno sprečiti Rusiju da preusmeri vojsku negde drugo - navode.

Zaključuju kako je malo verovatno da je Rusija očekivala takav snažan otpor, odnosno, takav razvučen i iscrpljujući sukob. 

 

Abazović i Rama stigli u Kijev

09.00 - Premijer Crne Gore Dritan Abazović objavio je da je sa albanskim kolegom Edijem Ramom stigao u Kijev. Abazović i Rama došli su u glavni grad Ukrajine na poziv predsednika te zemlje Vladomira Zelenskog.

 

 

Ukrajina traži od SAD tečni prirodni gas

08.55 - O tome piše časopis Foreign Polici, pozivajući se na apele ukrajinskih top menadžera energetskih kompanija. Prema pisanju publikacije, Kijevu je potrebno da uveze oko 6 milijardi kubnih metara plavog goriva kako bi popunio skladište pre grejne sezone. Pored lend-lease-a, predlaže se još jedna opcija za dobijanje gasa – za „međunarodno finansiranje“ (a za to će biti potrebno oko 8 milijardi dolara) za uvoz sa Bliskog istoka i severne Afrike.
 

CNN: Ukrajinska vojska ne želi da koristi zapadno oružje

08.35 - Ukrajinska vojska ne koristi uvek oružje koje isporučuje Zapad, jer mu ono ne uliva poverenje. CNN saznaje da su jedinice Oružanih snaga Ukrajine imale problema sa prelaskom na nove sisteme koji ispunjavaju standarde NATO-a. Na primer, Kijev je dobio „stotine“ američkih dronova kamikaza Svičblejd, ali ukrajinska vojska radije koristi komercijalne dronove.

Poslednja šansa za nacionaliste

 


08.20 - Artiljerci Narodne milicije LNR daju nacionalistima u Zolotu poslednju šansu da se vrate kućama
 

 

Amerikanci ne žele mir?

 

08.00 - Izjave Pentagona o isporukama Kijevu višecevnih bacača raketa „Himars“ pokazuju spremnost Vašingtona da se dodatno angažuje u eskalaciji situacije, a ujedno i nedostatak težnje za mirnim rešenjem situacije, upozorio je ambasador Rusije u SAD Anatolij Antonov.

„Izuzetno je zabrinjavajuće što visoki predstavnik Pentagona dozvoljava uvećanje isporuka dalekometnih kompleksa. To se može proceniti da Vašington namerava da učestvuje u daljoj eskalaciji i potvrđuje da Amerikanci nemaju namere da mirnim putem reše situaciju“, rekao je Antonov.

Ministri odbrane NATO danas o pomoći Ukrajini
 

07.40 - Ministri odbrane zemalja članica NATO i drugih zemalja razgovaraće danas u Briselu o važnosti jačanja partnerstava, ali i o isporuci oružja Ukrajini koja traži značajno povećanje, kako bi zadržala ruske trupe na istoku zemlje, saopštili su zvaničnici Rojtersu.

Zelenski se obratio građanima

07.35 - Ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski je u redovnom noćnom obraćanju naciji poručio da će ukrajinska vojska osloboditi Donjeck, Lugansk i Krim, teritorije koje se nalaze pod kontrolom ruske armije i proruskih snaga na istoku zemlje.

U fabrici Azot u Severodonjecku nalazi se do 1.200 civila.

 


07.30 - Oni se mogu nalaziti u tehničkim prolazima i podzemnim bunkerima u preduzeću, rekao je Vitalij Kiseljov, pomoćnik načelnika Ministarstva unutrašnjih poslova LNR. „Dugo su ih nasilno držali... Nema vode, hrane, lekova, među njima je oko 127 dece“, rekao je on za TASS. Prema njegovim rečima, na teritoriji fabrike može biti i do 2,5 hiljade ukrajinskih vojnika. Kako je ranije navedeno u Ministarstvu odbrane Ruske Federacije, nacionalisti su namerno odvodili civile iz Severodonjecka u industrijsku zonu fabrike Azot da bi se kao ljudi sakrili iza njih.

 


 

 

Militanti kamikazama protiv DPR


07.10 - Trupe Rusije i DNR uništavaju vatrene tačke i položaje Oružanih snaga Ukrajine kod Avdijevke kod Donjecka Militanti APU su prinuđeni da koriste američke bespilotne letelice kamikaze protiv boraca DPR u blizini Kamenke. Pritisak artiljerije narodne milicije na položaje neprijatelja je do krajnosti pojačan.

 


 

 

Rusija poziva Tursku da odustane od vojne operacije u Siriji

06.55 - Moskva se zalaže za to da se to pitanje reši mirnim putem, izjavio je Aleksandar Lavrentjev, specijalni predstavnik ruskog predsednika za Siriju.

Izdvajamo iz govora:

▪Ovo bi bio nerazuman korak koji bi mogao dovesti do destabilizacije situacije, eskalacije tenzija i nove runde oružanog sukoba u ovoj zemlji.

▪Neprihvatljivi su i izraelski udari na teritoriju Sirije.

▪Neophodno je ukinuti prekogranični mehanizam pomoći Siriji.

▪Uprkos sprovođenju specijalne operacije u Ukrajini, rešavanje sirijskog sukoba i dalje ostaje prioritet ruske spoljne politike.

Glavni grad Kazahstana je od 15. do 16. juna domaćin 18. runde pregovora o Siriji.

 


 

 

06.50 - Ukrajinska artiljerija gađala je 20 minuta krajnje gorlovsko selo Zajcevo, javlja predstavništvo DPR-a u JCCC.


 

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading