"MORAMO, VIŠE NIJE ISTO!" NATO posle 12 godina menja stratešku doktrinu, hitno se oglasio Stoltenberg
EPA

- Na samitu NATO-a u Madridu usvojićemo važne odluke, među kojima je nova Strateška doktrina. Zajedno sa Severnoatlantskim paktom Strateška doktrina je najvažniji dokument NATO-a. Ona potvrđuje vrednosti, cilj i zadatke NATO-a. Ona će predstaviti kolektivnu ocenu situacije u oblasti bezbednosti i poslužiće kao plan za buduću adaptaciju Severnoatlantskog saveza - rekao je Stoltenberg.

Prema njegovim rečima, Strateška doktrina je 2010. godine polazila od toga da u Evropi vlada mir.

- Danas rastući uticaj Kine menja svet, što ima direktne posledice po našu bezbednost i naše demokratije. Pored toga, drugi izazovi, kao što su sajber-pretnje i promena klime, gotovo se i ne spominju u doktrini iz 2010. godine, ali sada ih je nemoguće ignorisati - rekao je Stoltenberg.

On je dodao da NATO predstavlja međunarodni poredak zasnovan na pravilima.

- U epohi strateške konkurencije podrška takvom poretku zahteva bližu saradnju sa zemljama-partnerima, sa istomišljenicima i Evropskom unijom - rekao je generalni sekretar NATO-a.

On je dodao da je saradnja NATO-a i Evropske unije već na izuzetno visokom nivou po mnogim pitanjima, uključujući podršku Ukrajini. Stoltenberg je naveo da Alijansa danas deluje u sve složenijoj bezbednosnoj sredini i da se istovremeno suočava s brojnim problemima.

Samit NATO-a biće održan u Madridu od 28. do 30. juna.

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading