PENTAGON KRIJE UKRAJINSKE GUBITKE Šef Komiteta Oružanih snaga SAD svoje podatke nije želeo da iznese
Foto: Shutterstock/Foto: Shutterstock

- U medijima su se mogli videti izveštaji da Ukrajina gubi dnevno 100 vojnika i da pritom ima od 100 do 300 ranjenih. Napominjem da to otprilike odgovara našim procenama. Istovremeno, ne bih želeo da iznosim sopstvene podatke - izjavio je Majli na zajedničkoj konferenciji za novinare sa šefom Pentagona Lojdom Ostinom nakon trećeg sastanka kontakt grupe koja je debatovala o vojnoj pomoći Kijevu održanog u Briselu.

Istovremeno, visoki zvaničnik Pentagona je naglasio da je broj poginulih u borbenim operacijama „uvek izuzetno težak“, a cifre koje su objavljene su preliminarne.

- U većini slučajeva primarni podaci su netačni. Možda će biti potrebni meseci, a ponekad i godine da se utvrdi tačan broj umrlih - rekao je američki general.

Rusija je 24. februara započela vojnu operaciju u Ukrajini. Predsednik Vladimir Putin nazvao je njen cilj „zaštitom ljudi koji su bili izloženi maltretiranju i genocidu od strane režima u Kijevu osam godina“. Za to je, prema njegovim rečima, planirano da se izvrši „demilitarizacija i denacifikacija Ukrajine“, da se privedu pravdi svi ratni zločinci odgovorni za „krvave zločine nad civilima“ u Donbasu.

Kako je saopštilo Ministarstvo odbrane Rusije, Oružane snage napadaju samo vojnu infrastrukturu i ukrajinske trupe i od 25. marta su završile glavne zadatke prve etape – značajno su smanjile borbeni potencijal Ukrajine. Glavni cilj u ruskom vojnom resoru nazvan je oslobođenje Donbasa.

Sve informacije o ukrajinskom sukobu pratite na našem blogu UŽIVO.

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading