PROCURELE SLIKE ZAROBLJENIH AMERIČKIH PLAĆENIKA Dvojicu stranih boraca Rusi uhvatili kod Harkova (FOTO)
Foto: instagram/mil_ru

Prema britanskom "Telegrafu", 39-ogodišnji Aleksandar Druke i bivši marinac 27-ogodišnji Endi Hjun služili su kao dobrovoljci u Oružanim snagama Ukrajine. Oni se smatraju prvim Amerikancima koji su zarobljeni tokom specijalne operacije.

- Mi smo ispunjavali svoju misiju, ali je sve krenulo naopako. Rečeno nam je da je grad slobodan. Ali ispostavilo se da su ga Rusi već jurišali, potvrdio je informaciju za publikaciju kolega zarobljenih plaćenika.

Autor članka strahuje da bi Moskva mogla da iskoristi zarobljene Amerikance kao dokaz da su SAD direktno umešane u vojni sukob.

Prema izveštajima medija, Druke je ranije služio u Iraku. NJegova majka je rekla da je po povratku patio od posttraumatskog stresnog poremećaja.

 

 

-Američka ambasada me je uverila da čine sve što je moguće da ga pronađu i da ga traže živog, a ne mrtvog, rekla je ona.

Zvanični predstavnik ruskog Ministarstva odbrane Igor Konašenkov naglasio je da plaćenici koji su stigli u Ukrajinu nisu borci i da je „najbolje što ih čeka je dugogodišnji zatvor“. On je napomenuo da strani borci nemaju status boraca prema međunarodnom humanitarnom pravu.

Rusija je započela vojnu operaciju u Ukrajini 24. februara. Predsednik Vladimir Putin nazvao je njen cilj „zaštitom ljudi koji su već osam godina bili izloženi maltretiranju i genocidu od strane kijevskog režima“.

Planirano je da se sprovede "demilitarizacija i denazibiranje Ukrajine", kako bi sudu doveli sve ratne zločince odgovorne za "krvave zločine nad civilima" Donbasa.

Prema rečima Ministarstva odbrane Ruske Federacije, oružane snage su usređene samo na vojnu infrastrukturu i ukrajinske trupe i, 25. marta, završene su glavne zadatke prve faze - značajno je smanjila borbeni potencijal Ukrajine. Glavni cilj ruske vojske je oslobađanje Donbasa.

Sve najnovije vesti o ratu u Ukrajini čitajte na našem BLOGU UŽIVO.

Komentari (0)

Loading