NOVI SASTANAK PUTINA I LUKAŠENKA Pronađena tela iz improvizovanih grobnica (FOTO/VIDEO)
Foto: Twitter/printscreen

Rano ujutru 24. februara, predsednik Rusije Vladimir Putin je u televizijskom obraćanju naciji saopštio da Rusija ne može da se "oseća bezbedno, razvija i postoji" zbog stalne pretnje koja stiže iz današnje Ukrajine.

Kako je Putin naveo cilj vojne operacije je demilitarizacija Ukrajine, "denacifikacija" i zaštita ruskog stanovništva koje naseljava delove istočne Ukrajine, a koje je, kako navodi ruski predsednik, izloženo genocidu od strane zvaničnog Kijeva.

Rezime 109. dana:

Predsednik Ukrajine Volodimir Zelenski odobrio slanje teritorijalaca na front.

Moskva najavljuje "proporcionalan" odgovor na gomilanje NATO trupa u Poljskoj.

Finska odbila da ispuni uslove Turske za članstvo u NATO-u.

U Italiji pokrenuta peticija o zločinima Kijeva u Donbasu.

Blog uživo je završen

Novi sastanak Putina i Lukašenka

23:55 - Predsednici Rusije i Belorusije Vladimir Putin i Aleksandar Lukašenko održaće novi sastanak u bliskoj budućnosti, izjavio je danas ruski ambasador u Minsku Boris Grizlov.

"Samo od početka ove godine održano je pet susreta naših predsednika. Još jedan je planiran u bliskoj budućnosti, rekao je Grizlov, javila je Belta.

Rogozin podržao Karadžića i Mladića

23:40 - Prvi čovek "Roskosmosa" Dmitrij Rogozin večeras se obratio svojim prijateljima Radovanu Karadžiću i Ratku Mladiću, i izrazio je nadu da će biti moguće da uskoro budu izvučeni iz haških kazamata.

Celu vest pročitajte na OVOM LINKU.

Rusi tvrde: Pogođeni civilni ciljevi

23:29 - U kući u blizini oštećene crkve Svetog Vladimira u Donjecku jedan od stanova je potpuno izgoreo. Danas, tokom granatiranja Oružanih snaga Ukrajine Kujbiševskog okruga, oštećene su mnoge kuće i stanovi, ali je najviše stradao 53. stan u zgradi broj 1 u Šapošnjikovoj ulici.

 

Ukrajina tvrdi: Pronađena tela iz improvizovanih grobnica

23:11 - Ukrajinski istražitelji ekshumirali su u danas sedam tela iz improvizovanih grobnica u šumi u blizini Kijeva, a ukrajinska policija je saopštila da se radi o civilima koje su ubile ruske snage tokom okupacije tog područja, što Moskva negira, preneo je Rojters.

Tela su pronađena kod sela Vorzel, na oko 10 kilometara od grada Buče, gde su, tvrdi Kijev, ruske snage koje su okupirale tu oblast sprovodile sistematske egzekucije u neuspelom pokušaju da zauzmu prestonicu, što Moskva negira, navela je britanska agencija.

Rusi pomeraju front

22:58 - Popasna se može smatrati pozadinom, ali se i ofanziva razvija odavde, zatvarajući opkoljavanju Oružanih snaga Ukrajine kod Lisičanska, pišu ruski izvori iz Donbasa.

 

 

Alarm u većini regiona Ukrajine!

22:40 - U delovima mape obojenim crvenom bojom na snazi je vazdušna opasnost.

 

 

Iskander tuče po Harkovu

22:27 - Snažni udari taktičkih projektila Iskander po ciljevima u oblasti Harkov, pogođeni ciljevi su u plamenu.

Ukrajinci objavljuju snimke lansiranja raketa iz Belgorodske oblasti. U Harkovu i regionu odjeknulo je od 4 do 7 eksplozija.

 

Ekskluzivni snimci vojnog dopisnika Valentina Goršenina 

22:06 - Danas su militanti Oružanih snaga Ukrajine pucali na stambena naselja Donjecka. "Gradovi" su udarili u zgradu banke, razbijeni prozori na susednim stambenim zgradama, garaže i automobili su se zapalili. Vatrogasci su ugasili požar. Prema rečima meštana, granatiranje je trajalo više od dva sata, prenose ruski izvori.

 

"Šolc mora da odluči"

21:50 - Ukrajinski predsednik pozvao je nemačkog kancelara Olafa Šolca da pokaže veću podršku Kijevu, optužujući ga da je previše zabrinut zbog posledica iz Rusije.

NOVI SASTANAK PUTINA I LUKAŠENKA Pronađena tela iz improvizovanih grobnica (FOTO/VIDEO)

Foto: president.gov.ua

 

Iz Ukrajine su u više navrata stizale kritike da nije zauzeo dovoljno čvrst stav protiv Rusije tokom rata.

Obuka vojnika roda oklopnih jedinica u završnoj fazi

21:29 - Ministarstvo odbrane saopštilo je večeras da se vojnici generacije „mart 2022“ roda oklopnih jedinica nalaze se u završnoj fazi osposobljavanja za dužnosti na tenkovima i borbenim oklopnim vozilima pešadije.

NOVI SASTANAK PUTINA I LUKAŠENKA Pronađena tela iz improvizovanih grobnica (FOTO/VIDEO)

Foto: Printscreen

 


Reč je o specijalističkoj obuci vojnika na dobrovoljnom služenju vojnog roka kojima zbog kompleksnosti obučavanja ova faza obuke traje deset nedelja.

Peskov ponovio glavne ciljeve Rusije

21:15 - Glavni cilj specijalne vojne operacije Rusije u Ukrajini je zaštita Donjecke i Luganske Narodne Republike, izjavio je portparol Kremlja Dmitrij Peskov.

Zaev šalje humanitarnu pomoć u Ukrajinu

20:58 - Bivši premijer Severne Makedonije Zoran Zaev objavio je danas da je novosnovana fondacija njegove porodice poslala 20 tona makedonskih proozvoda kao humanitanu pomoć Ukrajini.

"Preko Fondacije 'Zaev – Jedno društvo za sve' poslali smo 20 tona makedonskih proizvoda humanitarne pomoći vojsci i civilnom stanovništvu Ukrajine.

Pomoć je stigla u Odesu, strateški položaj demokratske Ukrajine, ali i grad iz koga je naš Krste Petkov Misirkov delovao za makedonsku stvar", napisao je Zaev na Fejsbuku.

NOVI SASTANAK PUTINA I LUKAŠENKA Pronađena tela iz improvizovanih grobnica (FOTO/VIDEO)

EPA/ Georgi Licovski

 

Ukrajina izgubila četvrtinu obradivih površina

20:44 - Ukrajina je izgubila četvrtinu svog obradivog zemljišta zbog ruske okupacije nekih oblasti na jugu i istoku zemlje, saopštilo je danas ukrajinsko ministarstvo poljoprivrede navodeći da to ipak ne predstavlja pretnju za bezbednost zemlje u hrani.

Turska ne menja svoj stav

20:30 - Turski predsednik Redžep Tajip Erdogan će na samitu NATO-a u Madridu reći da Turska neće menjati svoj stav o „zemljama koje podržavaju terorizam", saopštio je kabinet turskog lidera.

NOVI SASTANAK PUTINA I LUKAŠENKA Pronađena tela iz improvizovanih grobnica (FOTO/VIDEO)

TV Pink/Printscreen

 

Donjecka Narodna Republika moli Rusiju za „dodatne savezničke snage“

20:17- Potrebna je pomoć zbog učestalih napada na Donjeck, izjavio je lider DNR Denis Pušilin.

Prema njegovim rečima, Kijev je prešao sve granice, jer u novim napadima na Donjeck koristi zabranjene metode vođenja rata.

Pušilin je pozvao rukovodstvo preduzeća u Donjeckoj Narodnoj Republici da saradnike prebace na rad od kuće zbog pojačanih napada.

„Narednih dana savetujemo građanima da ostanu na bezbednim mestima i da ne izlaze napolje“, rekao je Pušilin i podsetio da je u protekla 24 sata vojska DNR onesposobila na desetine vatrenih položaja protivnika.

 

SAD I EU ovo kriju?

19:51 - Rusija je u prvih 100 dana rata u Ukrajini od izvoza fosilnih goriva zaradila 93 milijarde evra. Većina fosilnih goriva poslata je u Evropsku uniju, a prosečna izvozna cena bila je oko 60 odsto viša nego lane, pokazalo je novo istraživanje.

Na porodilište u Donjecku pala granata

19:45 - Porodilje su evakuisane u podrum, a lekari nastavljaju da pružaju pomoć, javlja dopisnik Sputnjika iz DNR. Ukrajinske snage bezbednosti granatiraju grad više od dva sata. Oružane snage Ukrajine koriste i topovsku i raketnu artiljeriju. Zabeleženi su i pogoci kasetnom municijom.

 

 

"Rusija da deblokira izvoz žitarica"

19:29 - Britanska ministarka spoljnih poslova Liz Tras i američki državni sekretar Entoni Blinken složili su se danas da Rusija mora da deblokira izvoz žitarica iz Ukrajine i oslobodi zarobljenike kojima se sudi.

Trasova je na Tviteru saopštila da je razgovarala sa Blinkenom o ruskoj blokadi izvoza žitarica iz Ukrajine i novom zakonu koji će regulisati trgovinska pravila u Severnoj Irskoj nakon Bregzita.


"Razgovarala sam sa sekretarom Blinkenom. Složili smo se da Rusija mora da oslobodi one koji su podvrgnuti mrskim pokaznim suđenjima i blokadi izvoza žitarica“, napisala je Tras.

Ona je, takođe, navela da je bilo govora i o protokolu za Severnu Irsku.

Gori Donjeck

19:25 - U centru Donjecka, posle još jednog napada Oružanih snaga Ukrajine, trenutno plamte ruševine magacina sa kancelarijskim materijalom.

 

 

Ukrajinci u panici, između njih se vode žestoke ulične borbe?!

19.17 - Juriš na Lisičansk, poslednji krupniji grad u Luganskoj Narodnoj Republici koji je pod kontrolom ukrajinske vojske, biće sproveden zajedno sa jurišom na Seversk i to u skorijoj budućnosti, izjavio je ambasador samoproklamovane LNR u Rusiji Rodion Mirošnik.

Ukrajinski gradonačelnik Mariupolja optužio poslanike gradskog veća iz stranke "Za život" za izdaju

19.01 - Ukrajinski gradonačelnik Marijupolja Vadim Bojčenko optužio je, kako je naveo, izdajnike u ukrajinskim redovima da su ruskim snagama preneli vitalne informacije tokom bombardovanja južnog lučkog grada na početku napada na Ukrajinu.

Donjeck je ponovo granatiran, broj povređenih porastao na 18

18.47 - Ukrajinske snage ponovo su u popodnevnim časovima granatirale Donjeck, nakon što su prethodno u napadu na pijacu u tom gradu poginule tri osobe, a 18 ih je ranjeno.

RIA Novosti javlja da su ruski sistemi protivvazdušne odbrane uzvratili i da su uspeli su da pogode najmanje jednu metu.

 

 

Ranije danas je saopšteno da su najmanje tri osobe, uključujući jedno dete, poginule, a da ih je 13 ranjeno prilikom ukrajinskog raketnog napada na pijacu u Donjecku.

Rusi preuzeli kontrolu nas naseljem Rubežno

18.21 - Ruske snage preuzele su kontrolu nad naseljem Rubežno u Harkovskoj oblasti. Samim tim stvoren je mostobran na zapadnoj obali Severskog Donca.

 

 

Šolc: Postoje ozbiljni praktični problemi za odustajanje od ruske nafte

17.53 - Kancelar Nemačke Olaf Šolc izjavio je na proteklom samitu Evropske unije da Berlin teži tome da što pre smanji zavisnost od isporuka ruske nafte i gasa, ali da je za to potrebno vreme, jer postoje ozbiljni praktični problemi, piše list Handelsblat pozivajući se na izjave učesnika samita.

NOVI SASTANAK PUTINA I LUKAŠENKA Pronađena tela iz improvizovanih grobnica (FOTO/VIDEO)

EPA/ Georgi Licovski

 

ZELENSKI TRAŽI OFANZIVNO ORUŽJE Želi od američke jevrejske zajednice da iskoristi svoj uticaj

17.26 - Zelenski je rekao da bi Jevreji Sjedinjenih Država trebalo da pomognu u ubrzavanju isporuke oružja Ukrajini, uključujući i ofanzivno.

Počinje odsudna bitka u Ukrajini

16.55 - Američki mediji tvrde da je počela odsudna bitka u Ukrajini. Po pisanju "Vašington Posta" ako Rusi dobiju ovu bitku rat će se završiti loše po Kijev.

Oko 200 Belorusa bori se na strani Ukrajine

16.27 - Oko 200 Belorusa bori se na strani Ukrajine zajedno sa nacionalistima, izjavio je danas zamenik ministra unutrašnjih poslova Belorusije Genadij Kazakevic.

- Dostupni podaci sugerišu da se oko 200 Belorusa bori za Ukrajinu zajedno sa nacionalistima - rekao je Kazakevic, prenosi agencija TAS S.

Dodao je da su to uglavnom učesnici protesta iz 2020. godine koji su počinili, kako je rekao, razne zločine i uspeli da izbegnu krivično gonjenje.

Komandant ruske vojske u Ukrajini otkrio šta znače slova

15.58 - General-pukovnik Aleksandar Lapin otkrio je tajnu slova na vozilima ruske vojske. On je otkrio da slova ipak imaju simboliku i značenje i podelio vojnicima nove bedževe na kojima je ispisano značenje. Snimak dodele i objašnjenje možete pogledati OVDE.

 

Troje poginulih na pijaci

15.29 - Raste broj žrtava granatiranja pijace u centru Donjecka. Prema saopštenju štaba teritorijalne odbrane DNR, u napadu ukrajinske vojske u Budenovskom okrugu Donjecka na teritoriji pijace „Majski“ poginule su tri osobe, a četiri su ranjene, prenosi Sputnjik.

Novi izveštaj

15.01

"Aligator u akciji"

14.32

Dnevno pogine najmanje 200-300 ukrajinkih vojnika

14.03Dok britanski obaveštajci tvrde da ruske snage nisu napredovale u Severodonjecku, Ukrajinci poručuju da "iscrpljuju neprijatelja", kako je rekao ukrajinski guverner Luganska Serhij Gajdaj

Najmanje tri osobe poginule u raketiranju Donjecka

13.40Najmanje tri osobe, uključujući jedno dete, poginule su danas, a četiri su povređene prilikom ukrajinskog raketnog napada na pijacu u Donjecku, saopštio je štab teritorijalne odbrane samoproglašene Donjecke Narodne Republike (DNR).

Rusija koristi oružje za masovno uništenje

13.27 - Finski predsednik Sauli Ninisto tvrdi da obe strane u ratu u Ukrajini koriste teže naoružanje, s tim da Rusija upotrebljava i termobarične bombe.

Ruski ratni balans

13.05

 

 

Ukrajinske granate uništile srpsku crkvu

12.48 - Meštani naselja Mihajlovka svedoče kako su ukrajinske granate uništile srpsku crkvu i kako je poginuo jeromonah Parfenije.

Granatiranje Donjecka

12.32 - Na društvenim mrežama pojavio se snimak iz Donjecka, gde se nastavlja granatiranje od strane Oružanih snaga Ukrajine

 

 

"Nije iznenađujuće"

12.12 - Odluka Alžira da suspenduje bilateralini sporazum o prijateljstvu sa Španijom nije iznenađujući, jer ta zemlja se uveliko približava Rusiji, izjavila je danas španska ministarka ekonomije Nađa Kalvino.

Rusi zaplenili naoružanje

11.40 - Ukrajinski ekstremisti tokom povlačenja u žurbi ostavljaju naoružanje koje su Kijevu isporučile zapadne zemlje, saopštilo je Ministarstvo odbrane Rusije.

Borelj: Kad se završi rat, moraćemo da komuniciramo sa Rusima

11.22 - Evropa će morati da koegzistira sa Rusijom nakon završetka sukoba u Ukrajini, tako da se moraju uložiti svi napori da se održi dijalog sa Moskvom, rekao je šef evropske diplomatije Žozep Borelj za današnje izdanje francuskog "Žurnala di dimanš".

NOVI SASTANAK PUTINA I LUKAŠENKA Pronađena tela iz improvizovanih grobnica (FOTO/VIDEO)

EPA/Olivier Matthys

 

Gajdaj: Na udaru artiljerije deo Severodonjecka sa civilima

11.05 - Industrijska zona Severodonjecka, gde se sklonilo oko 500 civila, pod udarom je ruske teške artiljerije, izjavio je danas regionalni guverner Serhij Gajdaj.

SIPRI: Ruska invazija na Ukrajinu pojačala tenzije među nuklearnim silama

10.49 - Očekuje se da nuklearni arsenal širom sveta raste narednih godina, prvi put nakon Hladnog rata, a rizik od korišćenja takvog oružja najveći je u prethodnih nekoliko decenija, saopštio je stokholmski Međunarodni institut za istraživanje mira (SIPRI).

Kijev će morati da se odrekne ovog dela teritorije?

10.36 - Generalni sekretar NATO-a Jens Stoltenberg rekao je u nedelju da alijansa predvođena SAD ima za cilj da ojača poziciju Ukrajine za pregovaračkim stolom, ali je dodao da bi svaki mirovni sporazum uključivao kompromise, uključujući i teritoriju.

NOVI SASTANAK PUTINA I LUKAŠENKA Pronađena tela iz improvizovanih grobnica (FOTO/VIDEO)

Foto: Shutterstock

 

Podoljak: Ukrajini potrebno 300 raketnih sistema

10.13 - Ukrajinskim vlastima bi bilo potrebno oko 300 sistema višecevnih raketnih bacača od zapadnih zemalja, izjavio je savetnik u kabinetu ukrajinskog predsednika Zelenskog, Mihail Podoljak, za britanski list Telegraf.

Rusija pozdravlja posredničke napore Vatikana

09.50 - Rusija pozdravlja posredničke napore Vatikana u sukobu u Ukrajini, i to što održava iskren i poverljiv dijalog o nizu tema, izjavio je za RIA Novosti direktor Prvog evropskog odeljenja Ministarstva spoljnih poslova Rusije Aleksej Paramonov.

Ukrajinski samohodni lanser-punjač još neuništenog protivvazdušnog raketnog sistema S-300V

09.29

 

 

350 miliona za oružje

09.06 - Nemačka je do sada isporučila Ukrajini oružje u vrednosti od 350,1 miliona evra, proizilazi iz odgovora Ministarstva privrede i zaštite klime na upit poslanika levice Sevim Dagdelen.

Ukrajina blokirala?

08.47 - Oslobađanje svih regiona na jugu Ukrajine od ukrajinskih ekstremista, uključujući gradove Nikolajev i Odesu, pitanje je vremena, saopštio je zamenik šefa vojno-civilne administracije Hersonske oblasti Kiril Stremousov.

Britanski obaveštajci: Tok rata odlučiće prelasci preko reka

08.21

 

 

Likvidirani strani plaćenici koji su ratovali na strani Kijeva

08.05 - Tokom borbi za grad Privolje na zapadu LNR likvidirani su strani plaćenici koji su ratovali na strani Kijeva, saopštio je ambasador LNR u Rusiji Rodion Mirošnik.

Borisov: Naše visoko precizno oružje radi prilično dobro

07.49 - Rusko oružje sposobno je da uništava „složene objekte“ tokom specijalne operacije za zaštitu Donbasa, izjavio je potpredsednik Vlade Rusije Jurij Borisov za „RBK“.

Zvaničnik LNR: Rusi ne planiraju da napadnu fabriku Azot

07.33Ruske snage i njihovi saveznici u Lugansku ne planiraju da napadnu veliku hemijsku fabriku Azot u Severodonjecku, gde se nalaze ukrajinske snage, saopštio je danas neimenovani zvaničnik LNR, navodeći da će, međutim, ukrajinske trupe koje ostanu u tom postrojenju ''''biti primorane da se predaju''''.

Granatiran Kirovski okrug Donjecka

07.16 - Ukrajinska vojska granatirala je Kirovski okrug Donjecka – ispaljeno je 20 raketa iz višecevnog raketnog bacača „Grad“, saopštilo je predstavništvo DNR u Zajedničkom centru za kontrolu i koordinaciju režima prekida vatre.

Obnovljena veza između nuklearke u Zaporožju i Međunarodne agencije za atomsku energiju

07.00 - Veza ukrajinske nuklearne elektrane u Zaporožju na jugu Ukrajine, pod ruskom kontrolom od početka marta, i Međunarodne agencije za atomsku energiju (IAEA), ponovo je uspostavljena, saopštile su ukrajinske vlasti i agencija UN.

Amnesti: Dokazi o čestoj upotrebi kasetne municije u Harkovu

06.55 - U novom istraživanju Amnesti internešenela navodi se da dokazi potvrđuju rasprostranjenu upotrebu kasetne municije u Harkovu, na severoistoku Ukrajine.

Amnesti internešenel tvrdi da su pronađeni dokazi da su ruske snage u više navrata koristile kasetne bombe 9N210/9N235, kao i rasprskavajuću municiju tj. rakete koje izbacuju manje mine koje eksplodiraju u vremenskim intervalima.

Amnesti podseća na pet odvojenih mesta udara u stambenim naseljima u Harkovu i na video-dokaze o karakterističnom, simetričnom efektu lomljenja koji je povezan sa kasetnom municijom.

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading