REZIME 96. DANA: UKRAJINSKA VOJSKA PORAŽENA PRILIKOM KONTRANAPADA Amerika odustala od slanja oružja Kijevu (FOTO/VIDEO)
Foto: Telegram Printscreen/Alo!

Oslobođenje ukrajinskog Donbasa je „bezuslovni prioritet“ za Moskvu, dok druge ukrajinske teritorije treba da odlučuju same o svojoj budućnosti, kaže ruski ministar spoljnih poslova Sergej Lavrov.

Zelenski je rekao da je sva kritična infrastruktura u Severodonjecku uništena i 90 odsto zgrada oštećeno dok se ukrajinske snage bore da obustave pokušaje Rusije da zauzmu ključni grad u istočnom regionu Luganska.

Zelenski je posetio trupe na liniji fronta u severoistočnom regionu Harkova zahvaćenom ratom u Ukrajini, što je njegovo prvo zvanično pojavljivanje izvan glavnog grada Kijeva od početka rata.

Ukrajinski lider kaže da je otpustio šefa bezbednosnih službi Harkova jer „nije radio na odbrani grada“ od početka ruske invazije.

Članice Evropske unije nisu postigle sporazum o embargu na rusku naftu, rekao je zvaničnik EU agenciji Rojters.

U kratkim crtama: 

  • Intenzivno rusko granatiranje pogađa ključni grad Severodonjeck u zahvaćenom Lugansku dok Moskva pokušava da učvrsti svoj stisak na istoku Ukrajine
  • Ukrajinski zvaničnici kažu da grad „nije odsečen“, ali su njegove snage u „teškoj odbrambenoj poziciji“ dok borbe besne na periferiji grada
  • Ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski obećao je da će Ukrajina "uzeti sve" od Rusije
  • Ruski predsednik Vladimir Putin potpisao je zakon kojim se ukida gornja starosna granica za Ruse i strance da se pridruže vojsci

 

Francuska: Pokrenuta istraga o smrti snimatelja BFM TV u UKR

23.40 - Francusko nacionalno antiterorističko tužilaštvo saopštilo je danas da je pokrenulo istragu o smrti snimatelja BFM TV Frederika Leklera Imofa u Ukrajini.

Danska odbija da plaća gas u rubljama, moguć prekid isporuka

23.14 - Orsted je u ponedeljak upozorio da bi ruski Gasprom eksport mogao da prestane da isporučuje gas danskoj energetskoj kompaniji jer je odbila da plati u rubljama.

Zelenski: Evropa mora da pokaže veće jedinstvo

22.59 - Predsedik Ukrajine Volodimir Zelenski poručio je liderima Evropske unije putem video-linka da usvoje novi šesti set sankcija Rusiji, uključujući zabranu uvoza ruske nafte.

Centar Severnodonjecka

22.38

 

 

Zelenski pozvao lidere EU da usvoje zabranu uvoza ruske nafte

22.13 - Predsedik Ukrajine Volodimir Zelenski poručio je danas liderima EU putem video linka da usvoje novi šesti set sankcija Rusiji, uključujući zabranu uvoza ruske nafte. Zelenski je istakao da Evropa mora da pokaže veće jedinstvo, preneo je Bi-Bi-Si.

"Vreme je da ne budete odvojeni, da ne budete fragmenti, već jedna celina", poručio je on.

Zelenski je iskoristio sopstvenu zemlju kao primer, rekavši da su Ukrajinci zajedničkim radom odbacili ruske trupe više nego što je većina svetskih lidera, uključujući predsednika Rusije Vladimira Putina, očekivala.
21:39

Nova ambasadorka SAD u Ukrajini stigla u Kijev

21.49 - Nova ambasadorka SAD u Ukrajini Bridžit Brink stigla je u Kijev, saopštila je danas ambasada SAD. U saopštenju se navodi da je ambasadorka stigla u glavni grad Ukrajine 29. maja.

Orban: Pristaćemo na sankcije ako dobijemo garancije

21.35 - Premijer Mađarske Viktor Orban kaže da će njegova zemlja pristati na šesti paket sankcija protiv Rusije ukoliko budu pronađena rešenja za njenu energetsku bezbednost.

Zelenski: Ukrajina da dobije status kandidata za EU već u junu

21.07 - Status kandidata za člana Evropske unije za Ukrajinu trebalo bi da bude odobren već na samitu u junu, poručio je danas ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski u obraćanju putem video-linka liderima tog bloka koji danas na samitu u Briselu razgovaraju o ukrajinskoj krizi.


"Na strateškom nivou, status kandidata za članstvo u Evropskoj uniji za Ukrajinu bi trebalo da bude odobren već u junu“, rekao je Zelenski, prenosi Interfaks.

Velika eksplozija u Melitopolju

20.39 - Ruska agencija RIA javlja da je u Melitopolju od‌jeknula glasna eksplozija.

"Jutros oko 7:40 jaka eksplozija se čula u samom centru grada. Prozori i zidovi kuća su se zatresli, a centar grada pun je crnog dima", rekao je Vladimir Rogov, član novog proruskog veća koga je imenovala ruska vojska.

Izvor agencije RIA tvrdi da je eksplodirao automobil u blizini gradske skupštine Rusi sugerišu da iza eksplozije stoje ukrajinski saboteri

Lavrov: Oslobođenje Donbasa je prioritet za Rusiju

20.10 - Oslobođenje ukrajinskog Donbasa je bezuslovni prioritet Moskve, dok bi druge ukrajinske teritorije mogle da odlučuju o svojoj budućnosti, izjavio je ruski ministar spoljnih poslova Sergej Lavrov.

Ukrajina dobija najmoćnije oružje do sada

19.51 - Mihail Podoljak, savetnik ukrajinskog predsednika Zelenskog, rekao je da bi Ukrajina uskoro trebalo da dobije dugo očekivane višecevne raketne bacače. 

AMERIKU OTREZNILE RUSKE PRETNJE O NUKLEARNOM RATU

19.30 - Sjedinjene Američke Države neće slati Ukrajini raketne sisteme koji mogu da dosegnu Rusiju, izjavio je danas američki predsednik DŽozef Bajden. Pre toga je Rusija upozorila da bi takav potez doveo do nesagledive eskalacije i da bi ruska vojska morala da reaguje.

Kremlj: Rusija spremna da omogući tranzit žita iz Ukrajine

18.58 - U telefonskom razgovoru sa turskim liderom Redžepom Tajipom Erdoganom predsednik Rusije Vladimir Putin istakao je spremnost Rusije da omogući nesmetan tranzit robe, saopštila je danas pres služba Kremlja.

"U razgovoru o situaciji u Ukrajini akcenat je stavljen na bezbednost plovidbe u Crnom i Azovskom moru i eliminisanje pretnje od mina", navodi se u saopštenju, a preneo je TAS.

Ukrajinske snage pokušale da probiju odbranu kod Hersona

18.37 - Ukrajinske snage pokušale su u dva navrata da probiju liniju odbrane u Hersonskoj oblasti ali su pretrpeli poraz, izjavio je zamenik vojno-civilne administracije regiona Kiril Stremousov.

Prema njegovim rečima, na bojnom polju i dalje leži oko 70 ubijenih ukrajinskih vojnika čija tela su ukrajinske snage ostavili tu, dok je ukupno poginulo, prema nekim procenama, oko 200 vojnika i uništeno je oko 20 jedinica vojne tehnike.

Snage LNR se učvrstile na prilazima Severnodonjecku

18.11 - Snage Narodne milicije Luganske narodne republike su, uz podršku ruske vojske, učvrstile svoje položaje na obodu grada Severodonjecka u Donbasu, prenosi reporter Sputnjika sa lica mesta.

Takođe se navodi i da je sada ceo grad pod kontrolom snaga LNR.

Kako tvrdi, ukrajinski vojnici sada granatiraju stambene četvrti koje su nedavno sami napustili.

Kijev: Ruske snage se pregrupišu na istoku Ukrajine

17.45 - Ruske snage se pregrupišu kako bi nastavile ofanzivu u pravcu regiona Slavjanska u istočnoj Ukrajini, a istovremeno nastavljaju napore da opkole Severodonjeck, izjavio je danas portparol ukrajinskog ministarstva odbrane Oleksandr Motuzjanik.

On je dodao je da su ukrajinske snage imale određeni uspeh u napredovanju ka priobalnim oblastima gde su ruske snage zauzele odbrambene pozicije, prenosi Rojters.

"U Slavjansku, neprijatelj se pregrupiše kako bi nastavio napade u pravcu Izjum-Barvinkove i Izjum-Slovjansk", rekao je Motuzjanik na brifingu za novinare.

Ahmed Dudajev: "Čečenski borci su spremni da sruše novi Azov"

17.30 - Čečenski borci u Donbasu već su čuli za stvaranje nove jedinice Azov u ​​Harkovu i, ako dobiju naređenje, spremni su da je „sruše“ „sa velikim apetitom“, rekao je čečenski ministar za nacionalnu i spoljnu politiku, štampu i informacije Ahmed Dudajev za RIA Novosti.

- Za naše borce nije bilo problema da se izbore sa ovim šejtanima i sledbenicima satanizma u Mariupolju, naši borci su to radili sa velikim apetitom - rekao je Dudajev.

Rusija će upotrebiti nuklearne rakete protiv Amerike

17.05 - Poznati ruski vojni analitičar otkirio je zašto se, po njemu, Amerika "igra sa vatrom" i da je velika verovatnoća da će Rusija upotrebiti nuklearne rakete protiv Sjedinjenih Država u ovom slučaju

Putiun sasvim dobro ide, Ukrajina gubi ovaj rat

16.38 - Politikolog i vojni stručnjak sa Bundesverovog univerzitetaa u Minhrenu Karlo Masala priznao je za nemačke državne medije da Putinu sasvim dobro ide i da Ukrajina gubi rat. On je u intervjuu objasnio zašto su sve nade u ukrajinsku pobedu samo iluzije. Ceo intervju možete pročitati OVDE.

Lajen: Ne očekujem dogovor o sankcijama u narednih 48 sati

16.16 - Predsednica Evropske komisije Ursula fon der Lajen kaže da ne očcekuje da će u narednih 48 sati biti postignut sporazum o embargu na uzvoz nafte iz Rusije, ali ocenjuje da ”situacija sazreva” i da će do dogovora doći.

"Još samo jedno pitanje je ostalo otvoreno, a to je pitanje sirove nafte koja se uvozi kroz naftovode. O tome se još razgovara. Nema visokih očekivanja da ćemo sve rešiti u narednih 48 sati, već dan nakon toga", poručila je Lajen.

Iz Norveške poručili: "Ne isporučujemo oružje Ukrajini svojom voljom"

15.57 - Odluka Norveške da isporuči Ukrajinu artiljerijskim sistemima nije posledica volje vlade kraljevstva, već pritiska američkog rukovodstva, rekla je za "Klasenkampen" Julija Vilhelmsen, viši istraživač Norveškog instituta za međunarodne poslove, prenose RIA Novosti.

Poljska prestala sa besplatnom isporukom goriva Ukrajini

15.20 - Poljska je prestala da isporučuje gorivo Ukrajini besplatno i sada to radi za novac, izjavila je poljska ministarka klime i životne sredine Ana Moskva u intervjuu za „Biznis alert“, javlja Sputnjik.

 

Francuski novinar poginuo u Severodonjecku?

14:48 - Francuski novinar ubijen je nakon što je automobil za evakuaciju pogođen u blizini Severodonjecka, rekao je regionalni guverner Luganska Sergij Gajdaj u saopštenju.

On je rekao da se njihovo oklopno evakuaciono vozilo, koje je trebalo da pokupi 10 ljudi iz tog područja, danas našlo pod neprijateljskom vatrom.

- Šrapneli od granata probili su oklop automobila, smrtonosnu ranu na vratu zadobio je akreditovani francuski novinar koji je pravio materijal o evakuaciji, dok je patrolnog policajca spasao šlem - rekao je Gajdaj.

Za sada nema nezavisnih potvrda za ove navode.

"Ukrajina ima pravo na samoodbranu"

14:36 - Generalni sekretar Alijanse Jens Stoltenberg potvrdio je da savez pruža ključnu podršku Ukrajini da ostvari svoje "pravo na samoodbranu, sadržano u povelji UN".

REZIME 96. DANA: UKRAJINSKA VOJSKA PORAŽENA PRILIKOM KONTRANAPADA Amerika odustala od slanja oružja Kijevu (FOTO/VIDEO)

EPA

 

EU razmatra delimični embargo na rusku naftu

14:27 - Lideri Evropske unije na predstojećem samitu nameravaju da postignu politički dogovor o embargu na naftu iz Rusije, koja se prevozi morem, rekao je novinarima visoko rangirani evropskih izvor.

Samit zemalja Evropske unije održava se 30. i 31. maja u Briselu.

Vatra od granatiranja u Harkovu 

14:13 - U gradu je proglašena vazdušna uzbuna.

 

 

Specnaz u akciji

14:02 - Fotografija ruskih boraca grupe "O", koji su oslobodili Krasni Liman.

 

"Ne isporučujemo oružje Ukrajini svojom voljom"

13:53 - Odluka Norveške da isporuči Ukrajinu artiljerijskim sistemima nije posledica volje Vlade kraljevstva, već pritiska američkog rukovodstva, rekla je za "Klasenkampen" Julija Vilhelmsen, viši istraživač Norveškog instituta za međunarodne poslove, prenose RIA Novosti.

Prošle nedelje, šef Pentagona Lojd Ostin rekao je da su brojne zemlje, uključujući Norvešku, najavile transfer „kritično potrebnih artiljerijskih sistema i municije” Ukrajini. Istovremeno, ranije se Oslo ograničilo na nabavku lakšeg naoružanja – protivtenkovskih projektila i municije.

Ofanziva na Slavjansk

13:40 - Štab teritorijalne odbrane Donjecke Narodne Republike saopštio je da se trupe DNR tokom borbi kreću ka Slavjansku.

„Prema stanju od 30. maja 2022… grupa trupa DNR i LNR je uz vatrenu podršku Oružanih snaga Rusije oslobodila i uspostavila potpunu kontrolu nad 222 naselja, uključujući i Dibrovu i Stari Karavan. Naše snage se u borbama kreću prema Slavjansku“, precizira se u saopštenju.

 

Evo gde su zarobljenici iz Azovstalja

13:33 - Na teritoriji Donjecke Narodne Republike nalazi oko 2-3 hiljade ratnih zarobljenika iz "Azovstalja", saopštio je ministar pravde DNR Jurij Sirovatko za televiziju "Rusija 1".

Ukrajinski padobranci protiv ruskog 104. jurišno-desantnog puka

13:28 - Ukrajinski izvori objavili su fotografije napada na kolonu ruskih vozila iz vazduha.

 

 

Kako će američki MLRS promeniti situaciju na frontu

13:13 - Italijanski vojni ekspert Tomas Tajner jasno je pokazao koliko daleko će Oružane snage Ukrajine moći da gađaju položaje Rusa u slučaju prebacivanja američkih dalekometnih MLRS (sistema višestrukih lansera raketa).

Analitičar je objavio mape koje pokazuju domet MLRS-a u poređenju sa drugim oružjem ukrajinskih partnera.

 

Snimak uništenja ruske tehnike iz drona

13:00 - "Može se beskrajno gledati u vatru, vodu i kako ukrajinski dronovi nastavljaju da eliminišu rusku opremu u Donbasu", objavio je ukrajinski Telegram kanal "Prestupnosti".

 

 

Putin i Erdogan zakazali razgovor

12:45 - Predsednik Ruske Federacije Vladimir Putin i predsednik Turske Redžep Tajip Erdogan zakazali su za danas telefonski razgovor bez učešća treće strane, potvrdio je novinarima portparol Kremlja Dmitrij Peskov.

Ukrajina u ofanzivi

12:39 - Ukrajinske trupe ispalile su 12 mina na grad Pervomajsk u LNR, saopštilo je predstavništvo Luganske Narodne Republike u Zajedničkom centru za kontrolu i koordinaciju prekida vatre.

 

 

Treća sreća

12:27 - Bivši predsednik Ukrajine Petro Porošenko uspeo je iz trećeg pokušaja da pređe granicu sa Poljskom, javlja ukrajinska "Pravda".

REZIME 96. DANA: UKRAJINSKA VOJSKA PORAŽENA PRILIKOM KONTRANAPADA Amerika odustala od slanja oružja Kijevu (FOTO/VIDEO)

EPA

 

Otvoren humanitarni koridor u Azovskom moru

12:11 - Ruska flota svakodnevno otvara pomorski humanitarni koridor za izlazak civilnih brodova stranih država blokiranih u ukrajinskim lukama u pravcu jugozapada i te informacije se prenose posadama brodova svakih 15 minuta putem radio-veze.

Poljska prestala sa besplatnom isporukom goriva Ukrajini

11:50 - Poljska je prestala da isporučuje gorivo Ukrajini besplatno i sada to radi za novac, izjavila je poljska ministarka klime i životne sredine Ana Moskva u intervjuu za „Biznis alert“, javlja Sputnjik.

- Na početku (specijalne operacije)... davali smo ovo gorivo besplatno. Trenutno su to komercijalne isporuke ORLEN-a - saopštila je ministarka.

- Redovno ih sprovodimo, zadržavajući prioritet isporuka poljskog tržišta. Kompanije za gorivo u Ukrajini se snalaze. Naše isporuke su odgovor na krizu, ali ovaj sektor je dobro organizovan, tako da tamo postoji tržišni potencijal - dodala je ona.

Putin na sastanku sa članovima Saveta bezbednosti Rusije 

11:39 - Predsednik Rusije Vladimir Putin je na sastanku sa stalnim članovima Saveta bezbednosti RF predložio da se razgovara o spoljnopolitičkim pitanjima i bezbednosti.

Ruske trupe preuzele kontrolu nad 80-90 odsto teritorije Kamiševahe

11:25 - Specijalne jedinice ruskih trupa pod rukovodstvom komandanta Zamida Čalajeva uspele su da preuzmu kontrolu nad 80-90 odsto teritorije Kamiševahe u LNR, saopštio je čečenski lider Ramzan Kadirov na svom Telegramu.

 

 

Snimak uništenja haubica

11:11 - Rusko MO objavilo je snimak objektivnog praćenja uništenja vatrenog položaja vučenih haubica 155 mm italijanske proizvodnje, isporučenih Ukrajini.

Položaj ukrajinskih nacionalista otkriven je artiljerijskim izviđanjem.

 

 

Nakon dodatnog izviđanja posade bespilotne letelice, na vatreni položaj je pogođena visokoprecizna artiljerijska municija.

Opasno u Avdejevki

10:57 - "Šrapneli su pogodili vojnikov šlem. Borac je dobro. Generalno, nemojte zanemariti mere bezbednosti", objavili su ruski izvori na Telegramu.

 

Detalji terorističkog napada u Melitopolju

10:43 - Eksplozivna naprava tokom terorističkog napada u gradu Melitopolju u Zaporoškoj oblasti postavljena je u šaht, eksplozija je odjeknula kada je prošao automobil sa dobrovoljcima.

 

 

Oštećene tri škole u Donjecku

10:35 - DNR je saopštila da su ukrajinske snage napale centar Donjecka, tri škole su oštećene - humanitarna gimnazija, 5. i 22. škola. Tri osobe su poginule, a tri su povređene, prenosi Sputnjik.

 

 

Gradonačelnik tog grada je precizirao da je u 22. školi dvoje stradalo, a 12 ranjeno, među kojima su dvoje s teškim povredama, dok je u 5. školi jedna osoba poginula.

Britanski obaveštajci: Primamo izveštaje o lokalizovanim neredima u ruskim snagama

10:29 - Britansko ministarstvo odbrane objavilo je novi izveštaj svoje vojne obaveštajne službe o situaciji u Ukrajini, koji sugeriše da ruske snage trpe velike gubitke, posebno među mladim oficirima.

„Strašni gubici značajnog broja mlađe generacije profesionalnih oficira će verovatno dodatno pogoršati problem modernizacije pristupa ratovanju“, navodi se u izveštaju.

Britanski obaveštajci kažu da postoje „verodostojniji izveštaji“ o „lokalizovanim nemirima“ u ruskim trupama u Ukrajini, što je znak demoralizovane vojske.

Azov ima novu vojnu jedinicu

10:12 - U Harkovu je zvanično proglašeno stvaranje nove divizije Snaga za specijalne operacije „Azov“.

 

 

Za eksploziju u Melitopolju odgovorni ukrajinski teroristi?

09:51 - Iza terorističkog napada u centru Melitopolja stoji ukrajinska diverzantsko-izviđačka grupa, izjavio je član glavnog saveta vojno-civilne administracije Zaporoške oblasti Vladimir Rogov.

„Iza terorističkog napada stoji ukrajinska diverzantsko-izviđačka grupa, ali to je zapravo teroristička grupa. Uveren sam da u regionu treba pojačati protivterorističke mere bezbednosti kako bi se sprečilo da ukrajinske snage zastrašuju stanovništvo i pokušavaju da ometaju miran život“, objasnio je Rogov za Sputnjik.

Eksplozija vazdušne baze u Melitopolju

09:39 - Na društvenim mrežama deli se snimak koji navodno predstavlja današnju eksploziju vazdušne baze u Melitopolju. 

 

 

Izveštaj o ratnim dejstvima NM DNR

09:20 - Narodna milicija Donjecke Narodne Republike saopštila je da su njeni odredi u protekla 24 sata likvidirali 52 ukrajinska vojnika i dva tenka.

Španija podržava nove sankcije Rusiji

09:11 - Španija podržava novi paket sankcija EU protiv Moskve - iako još nema sporazuma jer neke zemlje članice ostaju u velikoj meri zavisne od ruskog uvoza sirove nafte i nerado ih blokiraju, rekao je u ponedeljak ministar spoljnih poslova Hoze Manuel Alvares.

- Postoje dva cilja koja imamo kada odobravamo paket sankcija - rekao je on u intervjuu za državnu TVE.

Eksplozija u Melitopolju

08:56 - U centru Melitopolja odjeknula je jaka eksplozija, saopštio je član glavnog saveta vojno-civilne administracije Zaporoške oblasti Vladimir Rogov.

Rogov je precizirao da je centar grada bio ispunjen crnim dimom.
On nije rekao da li je neko povređen u eksploziji niti naveo razloge za nju.

 

 

Rogov je eksploziju nazvao „terorističkim napadom“ i za nju okrivio režim Vladimira Zelenskog.

Ruski "suhoji" u naletu

08:39 - Ministarstvo odbrane Rusije objavilo je snimak borbenih naleta jurišnih aviona Su-25.

Avioni su izvršili raketne napade na objekte Oružanih snaga Ukrajine u niskom letu i uništili prikrivena neprijateljska utvrđenja, opremu i naoružanje.

 

 

Kaluš orkestar prodao trofej Evrovizije i novac namenio za kupovinu tri drona

08:25 - Bend Kaluš orkestar prodao je trofej koji je kao predstavnik Ukrajine osvojio pobedom na ovogodišnjoj Evroviziji, na dobrotvornoj aukciji za 900.000 dolara, a novac će biti iskorišćen za kupovinu tri drona za Oružane snage Ukrajine.

Ništa bez "Pancira" 

08:09 - Rusko Ministarstvo odbrane objavilo je snimak obezbeđenja teretne železničke kompozicije koja koristi obnovljenu infrastrukturu za snabdevanje jedinica na frontu, ali i lokalnog stanovništva na tek oslobođenim teritorijama.

 

 

Još oružja za Ukrajinu

07:50 - Bivši nemački predsednik Joahim Gauk smatra da su isporuke oružja Ukrajini sada neophodne za jačanje njene odbrambene sposobnosti.

„Bez oružja saveznika u svetskom ratu Evropa bi bila pod vlašću nacista. Ali i bez tog istorijskog pregleda trebalo bi da nam bude jasno da u sadašnjoj situaciji pre svega moramo dati reč Ukrajini“, rekao je Gauk za list „Bild“.

Erdogan: Razgovaraću danas sa Putinom i Zelenskim

07:35 - Predsednik Turske Redžep Tajip Erdogan saopštio je nameru da danas razgovara telefonom sa ruskim i ukrajinskim kolegama, Vladimirom Putinom i Volodimirom Zelenskim.

REZIME 96. DANA: UKRAJINSKA VOJSKA PORAŽENA PRILIKOM KONTRANAPADA Amerika odustala od slanja oružja Kijevu (FOTO/VIDEO)

TV Pink/Printscreen

 

- Naravno, Rusija neće pozitivno gledati na te stvari (pristupanje Švedske i Finske NATO). Rusija je, pre svega, zabrinuta zbog finskog pitanja. Zašto? Zato što je ovo granična zemlja i zato ne podržava članstvo Finske u NATO. U stvari, Rusija ne podržava ulazak nijedne skandinavske zemlje u NATO - rekao je Erdogan novinarima u nedelju po povratku iz posete Azerbejdžanu, javila je televizija NTV.

Danas razgovor o 6. paketu sankcija

07:27 - Ambasadori zemalja članica EU ni u nedelju na sastanku u Briselu nisu uspeli da postignu konsenzus o uvođenju šestog paketa sankcija protiv Ruske Federacije, a novi pokušaj zakazan je za danas pre podne, neposredno pred specijalni samit lidera EU.

Posledice noćnog granatiranja Novog Buga 

07:12 - Kako navode ruski izvori, centar grada je znatno oštećen.

 

Rusija pravi istup od SAD

07:06 - Moskva želi da se povuče iz rusko-američkih organizacija: TASS Moskva preispituje uslove svojih sporazuma sa SAD „u oblastima naučne i obrazovne saradnje“ sa ciljem da ih raskine ili suspenduje, prenela je državna novinska agencija TASS za list "Izvestija".

Kako prenosi TASS, prvi zamenik predsednika ruskog komiteta za međunarodne poslove Svetlana Žurova rekla je za "Izvestija" da će komitet razmotriti sve međunarodne ugovore i analizirati da li je učešće Rusije u različitim zajedničkim organizacijama izvodljivo.

Donbas je prioritet

06:50 - Izbacivanje ukrajinske vojske iz regiona Donbasa je prioritet Moskve, rekao je ruski ministar spoljnih poslova Sergej Lavrov u intervjuu za francusku televiziju TFI.

Naš apsolutni prioritet je oslobođenje Donjecke i Luganske oblasti, koje je Ruska Federacija sada priznala kao nezavisne države“, rekao je Lavrov. Upitan da li će Rusija pripojiti teritorije u Donbasu, Lavrov je odgovorio:

„Ne radi se o aneksiji. Ovo je vojna operacija koju su zahtevale suverene države Narodne Republike Donjeck i Lugansk, prema Povelji Ujedinjenih nacija, član 51, koji predviđa pravo na individualnu i kolektivnu samoodbranu. Mi branimo stanovništvo i pomažemo im da obnove svoj teritorijalni integritet“, rekao je Lavrov.

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (1)

Loading
bre

30.05.2022 12:40

Baza u Melitopju na udaru terorista. Rusi više ne znaju gde udaraju, znači počeli da rokaju i po mestima koja su agresijom prisvojili odavno. Ludaci!