AMERIKU OTREZNILE RUSKE PRETNJE O NUKLEARNOM RATU Odustali od slanja ovog strašnog oružja Ukrajini
Foto: Printscreen/Youtube

Kako navodi agencija Rojters, ovaj komentar je usledio nakon izveštaja da se Bajdenova administracija sprema da pošalje napredne raketne sisteme dugog dometa u Kijev.

Bi-Bi-Si je u izveštaju naveo da se čini da je američka vlada blizu slanja raketnog sistema dugog dometa (MLRS) u Ukrajinu.

Sa druge strane, kako se navodi, Rusija takve isporuke teškog naoružanja vidi kao provokativnu eskalaciju sukoba.

Predsednik Ukrajine Volodimir Zelenski i drugi zvaničnici u Kijevu pozvali su na isporuku MLRS-a za suprotstavljanje ruskom bombardovanju u istočnom regionu Donbasa.

Kijevske snage već koriste haubice M777 isporučene iz SAD, koje imaju domet od oko 25 kilmetara, a raketni sistem MLRS bi omogućio ukrajinskim snagama da dosegne mnogo udaljenije ciljeve.

M270 MLRS baterija može da ispali niz municija, a najnaprednija je u stanju da pogodi ciljeve udaljene do 300 kilometara.

Međutim, može da ispaljuje i rakete kraćeg dometa sa dometom od oko 70 kilometara, navodi Bi-Bi-Si.

Zamenik sekretara Saveta za bezbednost Rusije Dmitrij Medvedev je nazvao razumnom odluku SAD da Ukrajini ne daju raketne sisteme sposobne da pogode Rusiju

„U suprotnom, prilikom napada na naše gradove, Oružane snage Rusije bi ispunile svoju pretnju i udarile na centre za donošenje takvih zločinačkih odluka. Neki od njih se uopšte ne nalaze u Kijevu. Nema potrebe objašnjavati šta bi se posle toga desilo", rekao je Medvedev.

Sve najnovije informacije o specijalnoj ruskoj vojnoj operaciji možete pronaći u našem BLOGU UŽIVO

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading