OBOREN RUSKI HELIKOPTER Predao se vod elitnih ukrajinskih padobranaca! (FOTO/VIDEO)
Foto: Twitter/printscreen

Rano ujutru 24. februara, predsednik Rusije Vladimir Putin je u televizijskom obraćanju naciji saopštio da Rusija ne može da se "oseća bezbedno, razvija i postoji" zbog stalne pretnje koja stiže iz današnje Ukrajine.

Kako je Putin naveo cilj vojne operacije je demilitarizacija Ukrajine, "denacifikacija" i zaštita ruskog stanovništva koje naseljava delove istočne Ukrajine, a koje je, kako navodi ruski predsednik, izloženo genocidu od strane zvaničnog Kijeva.

Nakon skoro mesec i po dana rata, ukrajinska vojska pružila je jak otpor i ruske snage bile su prinuđene na povlačenje sa severa i severoistoka Ukrajine, pa je front prema Kijevu zatvoren, a ruska vojska povukla se iz Sumija.

Rusi su pregrupisali svoje snage i usmerili većinu svojih dejstava na jug i jugoistok Ukrajine kako bi se dalje nastavio prodor na zapad iz DNR i LNR i kako bi Mariupolj bio stavljen pod punu kontrolu.

Veliki podršku Ukrajini u vidu logistike, naoružanja i propagande svesrdno su pružile zemlje NATO pakta, SAD i vodeće članice EU.

BLOG UŽIVO 85. DANA RUSKE VOJNE OPERACIJE U UKRAJINI JE ZAVRŠEN.

Predali se ukrajinski elitni padobranci

00:50 - Narodna milicija samoproglašene Donjecke Narodne Republike saopštila je da se danas predala grupa od 20 vojnika iz sastava elitne 95. desantno-jurišne brigade Oružanih snaga Ukrajine.

 

 

- Dvadeset pripadnika 95. desantno-jurišne brigade Oružanih snaga Ukrajine dobrovoljno je položilo oružje i tako spasilo svoje živote - saopštila je Narodna milicija samoproglašene Donjecke Narodne Republike na svom kanalu na Telegramu.

Kako imovinom ruskih oligarha obnoviti Ukrajinu

00:44 - Evropska unija istražuje kako da iskoristi zamrznutu imovinu ruskih oligarha za finansiranje obnove Ukrajine nakon rata, izjavila je danas predsednica Evropske komisije Ursula fon der Lajen.

 

 

"Bačeni smo u smrt"

00:32 - Oficiri Oružanih snaga Ukrajine, kako navode ruski izvori, radili su u korist ruskih trupa.

Komandanti su svoje potčinjene ostavili da se sami snalaze u Drobiševu (LNR), gde su opkoljene jedinice Oružanih snaga Ukrajine. Ovo je ispričao još jedan ratni zarobljenik iz 79. brigade - Vladimir Majdanik, topnik KPVVT. Dobrovoljno se predao i tako je uspeo da se živ "izvuče" iz okruženja: "Bačeni smo u smrt", svedoči Majdanik.

Granatirano Lozovoe

00:13 - Ukrajinske trupe granatirale su selo Lozovoe u Donjeckoj Narodnoj Republici, ispalivši pet mina kalibra 120 milimetara, saopštilo je predstavništvo DNR u Zajedničkom centru za kontrolu i koordinaciju prekida vatre (SCKK).

Čak 90 odsto Ukrajinaca moglo bi da se nađe u teškom siromaštvu

23:54 - Program UN za razvoj (UNDP) upozorio da bi 90 odsto stanovništva u Ukrajini moglo da se nađe u teškom siromaštvu, ako Rusija nastavi sa napadom.

- Govorimo o tome da će 9 od 10 Ukrajinaca zapasti u siromaštvo ako se ovaj rat nastavi do kraja godine - rekao je zamenik predstavnika UNDP u Ukrajini Manal Fuani.

"Ima mrtvih i mnogo ranjenih"

23:38 - Snimak sa mesta udara ruske vojske na centar za obuku "Desna" Kopnene vojske Oružanih snaga Ukrajine kod Černigova. Tu su ukrajinske trupe pretrpele velike gubitke, što je Zelenski počeo indirektno da priznaje, tvrde ruski izvori. 

 

 

Ranije je guverner Černigovske oblasti skromno izjavio da „ima mrtvih i mnogo ranjenih“, a Državna služba za vanredne situacije prijavila je 8 mrtvih i dve desetine ranjenih.

Zelenski: Počelo prvo suđenje za ratne zločine

23:23 - "Prvi proces u Ukrajini protiv ruskog ratnog zločinca je već počeo. A završiće se potpunom obnovom pravde u okviru međunarodnog tribunala. Ja sam siguran u to. Pronaći ćemo i privesti pravdi sve one koji daju i izvršavaju krivična naređenja", saopštio je večeras lider Ukrajine Vladimir Zelenski.

 

Minsko polje kod stambenih zgrada u Mariupolju

23:11 - Militanti "Azova" u Marijupolju pretvorili su područje u blizini stambenih zgrada u minsko polje.

Civili su dizani u vazduh u svojim dvorištima. Stanovnica Marijupolja Elena govori o tome, prenosi Sputnjik.

 

 

"Rusija koristi hranu kao oružje"

23:03 - Američki državni sekretar Entoni Blinken optužio je danas Rusiju da koristi hranu kao oružje u Ukrajini.

Nije u pitanju snabdevanje hranom samo miliona Ukrajinaca, već i miliona ljudi širom sveta koji se oslanjaju na uvoz iz Ukrajine, rekao je Blinken obraćajući se Savetu bezbednosti Ujedinjenih nacija, gde je apelovao na Rusiju da prestane da blokira ukrajinske luke, rekao je on, prenosi Rojters.

Moskva: Ukrajinske snage granatirale sela na zapadu Rusije

22:40 - Sela Dronovka i Aleksejevka u ruskoj Kurskoj oblasti bila su na meti minobacačke vatre ukrajinskih snaga, izjavio je gubernator Roman Starovojt.

On je naveo da je granatiranje zaustavljeno uzvratnom vatrom, da nema žrtava ni materijalne štete, prenosi "RIA Novosti".

 

 


Kurska oblast nalazi se na zapadu Rusije, na granici sa Ukrajinom. Moskva je do sada više puta saopštavala da ukrajinske snage granatiraju naselja u blizini granice dve zemlje.

 

 

Granatirana tri naselja u DNR

22:26 - Ukrajinske trupe su za manje od dva sata granatirale tri naselja DNR, uključujući Gorlovku i Jasinovataju, koristeći malokalibarsko oružje, granate kalibra 122 mm i mine 120 mm, saopštilo je predstavništvo DNR u Zajedničkom centru za kontrolu i koordinaciju prekida vatre (SCKK).

 

 

Oboren ruski helikopter

22:19 - 92. brigada u oblasti Harkova, u blizini sela Lipci, oborila je ruski helikopter Ka-52 sa američkim prenosivim PVO sistemom (MANPADS) Stinger, eliminišući dva pilota. Ka-52 Aligator je ruski izviđački i jurišni helikopter nove generacije.

 

Rusija razočarana najnovijim izjavama izraelskih zvaničnika

22:07 - Zamenik ministra spoljnih poslova Rusije Mihail Bogdanov izjavio je danas da je Moskva razočarana nedavnim antiruskim izjavama izraelskih zvaničnika.

"Naravno, mi smo malo razočarani takvim antiruskim izjavama više odgovornih osoba u Izraelu, jer to nije u skladu sa prirodom tradicionalno prijateljskih odnosa koje gradimo 30 godina od kasnih 1980-tih", rekao je Bogdanov odgovarajući na pitanje ruske novinske agencije TASS.

Nagrađivanje najboljih u prvom planu 

21:56 - Posada tenka, koja se pobedonosno bori sa neprijateljem sve vreme operacije, odlikovana je medaljama „Za vojne zasluge“ od strane ruskog borca kodnog imena „Britva“.

 

 

Zelenski pohvalio odluku Kongresa o novom paketu pomoći

21:40 - Ukrajinski predsednik je pohvalio odluku američkog Kongresa da odobri novu vojnu i humanitarnu pomoć Ukrajini.- 40 milijardi dolara je značajan doprinos SAD-a u obnovi mira i sigurnosti u Ukrajini, Evropi i svetu - napisao je Zelenski na Tviteru.

 

 

Snimak s prve linije fronta

21:29 - Posada tenka Artema Lebedeva obezbedila je prodor do Kremene, objavila je danas Donjecka Narodna Milicija na svom Telegram kanalu.

 

 

Belorusija kupila još ruskog naoružanja

21:10 - Belorusija je od Rusije kupila protivvazdušne sisteme S-400 i rakete Iskander, rekao je danas beloruski predsednik Aleksandar Lukašenko.

On je ovo izjavio 85. dana od početka ruske vojne operacije u Ukrajini pokrenute 24. februara. Belorusija, glavna saveznica Rusije i zemlja koja se graniči sa Ukrajinom postala je pozadinska baza za rusku ofanzivu.

"Dogovorili smo se sa (ruskim predsednikom Vladimirom) Putinom," rekao je Lukašenko, prenela je njegova pres služba preko Telegrama. On je rekao da je nabavio "potrebnu količinu" tog oružja, bez drugih detalja.

"Sa tim oružjem to je već potpuno drugačija vojska" rekao je Lukašenko i dodao da to oružje može da "nanese kolosalnu štetu".

Razgovarali šefovi vojske SAD i Rusije, detalji nepoznati

20:59 - Šefovi američke i ruske vojske general Mark Mili i general Valeri Gerasimov razgovarali su danas telefonom, prvi put od početka ruske vojne operacije u Ukrajini, saopštio je Pentagon.

Mili i Gerasimov razgovarali su o više bezbednosnih tema koje zabrinjavaju, rekao je portparol generalštaba američke vojske pukovnik Dejv Batler.

Oni su se dogovorili da ne objave detalje razgovora.

Napad na neprijatelja njegovim oružjem

20:44 - Vojnici NM DNR-a izvode tačan spektakularan hitac na zemunicu 30. brigade Oružanih snaga Ukrajine uz pomoć zarobljenog ukrajinskog ATGM Stugna-P.

 

 

Oglasio se zamenik komandanta Azova

20:37 - Zamenik komandanta jedinice Azov Svjatoslav Palamar objavio je na Telegramu video-poruku u kojoj kaže: „Slava Ukrajini! Danas je 85. dan rata. Uprava i ja smo u prostorijama pogona Azovstal. U toku je operacija čije detalje neću iznositi. Zahvaljujem se celom svetu i Ukrajini na podršci. Vidimo se!'

 

 

Za sada je nejasno na koju operaciju Palamar misli.

Češke DANA-e ratuju u Ukrajini

20:22 - Ukrajinski kanali objavljuju snimke „borbenog rada“ samohodnih topova na točkovima kalibra 152 mm „DANA“, koje je isporučila Češka. Ukupno je prebačeno 20 jedinica ovog tipa, dok su u trupe počele da ulaze 13. maja.

 

 

Šolc uveren da će Švedska i Finska ući u NATO

20:13 - Nemački kancelar Olaf Šolc izjavio je danas u Holandiji da je uveren da će Švedska i Finska uspeti da se pridruže NATO i dodao da Nemačka čini sve što je moguće da se to dogodi.

- Svi žele da Švedska i Finska brzo postanu članice, tako da sam uveren da ćemo uspeti da donesemo zajedničku odluku - izjavio je je Šolc na konferenciji za novinare sa holandskim kolegom Markom Ruteom, prenosi Rojters.

EU: Bez carina na robu iz Ukrajine godinu dana

19:50 - Evropski parlament je danas izglasao jednogodišnju suspenziju carina na uvoz robe iz Ukrajine u cilju podrške ekonomiji te ratom razorene zemlje.

Za tu privremenu meru glasalo je 515 poslanika Evropskog parlamenta, 32 su bila protiv, a 11 uzdržanih.

Mera obuhvata suspenziju carina na uvoz industrijskih proizvoda, voća, povrća i čelika.

Snimljeni ostaci UKR vojne tehnike

19:39 - Rastureni ukrajinski tenk T-64BV u blizini sela Olhovka u oblasti Harkov. Fotografije su nastale u maju 2022.

 

 

Makron strahuje od širenja sukoba

19:28 - Francuski predsednik Emanuel Makron ponovio je zabrinutost oko rizika širenja ukrajinskog rata na okolne zemlje, prilikom prijema predsednice Moldavije, suseda Ukrajine.

OBOREN RUSKI HELIKOPTER Predao se vod elitnih ukrajinskih padobranaca! (FOTO/VIDEO)

EPA GONZALO FUENTES / POOL

 

"Širenje sukoba na susedne zemlje ne može biti isključeno", rekao je danas Makron ukazujući na "nedavne incidente" u moldavskom regionu Pridnestrovlju gde su već stacionirane ruske trupe i gde su bile eksplozije, prenosi agencija AP.

Džonson i Zelenski o cenama hrane i bezbednosnim predlozima

19:16 - Britanski premijer Boris Džonson danas je, tokom telefonskog razgovora sa ukrajinskim predsednikom Volodimirom Zelenskim, rekao da je "ozbiljno zabrinut" zbog rasta cena hrane, koje su povezane sa "ruskom invazijom".

Džonson i Zelenski razgovarali su o "nizu pitanja, uključujući i vojnu podršku i globalnu prehrambenu bezbednost", saopštio je Dauning strit, a prenosi The "Gardijan".

Nastavlja se granatiranje naselja u DNR

19:05 - Ukrajinske trupe granatirale su Jasinovataju i Mineralno u Donjeckoj Narodnoj Republici, ispalivši šest raketa iz VBR Grad i dve mine kalibra 120 mm, saopštilo je predstavništvo DNR u Zajedničkom centru za kontrolu i koordinaciju prekida vatre (SKCC).

Akciona kamera snimila borbeno dejstvo tenkova kod Severodonjecka 

18:51 - Pripadnici NM LNR nastavljaju sa oslobađanjem okupiranih teritorija republike od ukrajinskih boraca, pišu ruski izvori. Dopisnik "Izvestija" Aleksej Poltoranin podelio je snimak.

 

 

Zemlje G7 izdvojile 18,4 milijardi dolara za pomoć Ukrajini

18:40 - Sedam najrazvijenih zemalja sveta (G7) izdvojilo je 18,4 milijarde dolara u transferima i zajmovima kao pomoć Ukrajini da ispuni svoje trenutne finansijske potrebe, navodi se u nacrtu kominikea u koji je Rojters danas imao uvid. Mobilisali smo 18,4 milijarde američkih dolara budžetske podrške, uključujući 9,2 milijarde američkih dolara pomoći uoči sastanka u Petersbergu, kako bismo pomogli Ukrajini da premosti finansijski jaz i nastavi da obezbeđuje osnovne usluge građanima, naveli su ministri finansija i bankari G7 u nacrtu dokumenta.

Dragi apelovao na hitan prekid vatre u Ukrajini

18:31 - Italijanski premijer Mario Dragi apelovao je danas na hitan prekid vatre u Ukrajini kako bi se omogućili pregovori.

„Prekid vatre mora biti postignut što je pre moguće“, izjavio je Dragi u obraćanju Senatu, gornjem domu italijanskog parlamenta, otvarajući debatu o ulozi Italije u podršci Ukrajini, a koja stvara sve veće tenzije u vladajućoj većini koja ga podržava, prenosi Rojters.
 

NAJMOĆNIJE NUKLEARNO ORUŽJE RUSKE ARMIJE "SARMAT"

18.20Takva raketa može da uništi polovinu obale kontinenta koji nam se ne dopada zbog svoje agresivne politike - rekao je Rogozin na obrazovnom maratonu „Novi horizonti“.

Granatiranja Tjotkina 


18.10 - Posledice jutarnjeg granatiranja Tjotkina 
u Kurskoj oblasti od strane ukrajinskih militanata

 

 

Ukrajinski premijer s ministrima G7 o pomoći

17.41 - Ukrajinski premijer Denis Šmihal izjavio je danas da je s ministrima finansija Grupe sedam najrazvijenih nacija razgovarao o praktičnim koracima za pružanje pomoći Ukrajini da se oporavi od rata sa Rusijom.

- Ukrajina štiti ceo civilizovan svet. Podrška partnera će ubrzati našu pobedu - napisao je on na Tviteru ne iznoseći detalje, preneo je Rojters.

 

 

Džonson najavio: Isporuke protivbrodskih raketa i bespilotnih letelica Ukrajini

17.40 - Tokom telefonskog razgovora sa ukrajinskim predsednikom Vladimirom Zelenskim, britanski premijer Boris Džonson govorio je o snabdevanju Kijevu protivbrodskim raketama i bespilotnim letelicama.

Uhapšen pripadnik bataljona Ajdar (VIDEO)

17.24 - Od ukrajinskih radikala koji su se predali, prvi će pred sud izaći Denis Nuriga, militant Ajdara – optužen je da je digao u vazduh most u oblasti Luganska 2019. godine, zbog čega su stražari Narodne milicije LNR su ubijeni.

Suđenje će se održati 19. maja u 14 časova u Lenjinskom okružnom sudu Rostova na Donu.
 

 

 

Ruski prelaz u Belogorovki


17.21 - Snimak sa mesta uništenja ruskog prelaza preko Severskog Donca u Belogorovki

 

 

Okupirani Krim

17.16 - Ruska vojna tehnika, koja je trebalo da ide ka Ukrajini

 

 

 

Australija će Ukrajini predati više od 30 oklopnih transportera


17.14 - Australija će Ukrajini predati više od 30 oklopnih transportera Ovaj paket pomoći Ukrajini uključivaće 14 oklopnih transportera M113 i 20 oklopnih transportera Bušmaster za borbu protiv ruskih okupatora. Australija će takođe obezbediti lekove, opremu za praćenje radijacije i ličnu zaštitnu opremu.

 


 

 

Kirijenko:

17.12 - Oko 75.000 ruskih dobrovoljaca trenutno pomaže stanovnicima Donbasa, rekao je prvi zamenik šefa administracije predsednika Ruske Federacije Sergej Kirijenko.

Štab teritorijalne odbrane DNR:

16.51 - Još 150 ljudi je evakuisano iz Marijupolja u Bezimeno u Donjeckoj Narodnoj Republici, među njima je 30 dece, saopštio je Štab teritorijalne odbrane DNR.

Zelenski razgovarao sa Džonsonom

16.48 

 

 

Džonson najavio: Isporuke protivbrodskih raketa i bespilotnih letelica Ukrajini

16.45 - Tokom telefonskog razgovora sa ukrajinskim predsednikom Vladimirom Zelenskim, britanski premijer Boris Džonson govorio je o snabdevanju Kijevu protivbrodskim raketama i bespilotnim letelicama.

"Uvažavajući nedavnu najavu dodatne vojne pomoći Ukrajini od 1,3 milijarde funti, premijer je govorio o podršci pruženoj odbrani Ukrajine, uključujući artiljeriju velikog dometa, rakete zemlja-vazduh i dronove", navodi se u saopštenju.

LNR je prijavio smrt civila u granatiranju od strane Oružanih snaga Ukrajine

16.44 - U posledicama granatiranja sela Krasni Liman od strane ukrajinske vojske, jedan civil je poginuo, rekao je Vitalij Kiseljov, pomoćnik ministra unutrašnjih poslova LNR. O tome piše RIA Novosti.

"U protekla 24 sata zadat je udarac na Krasnom Limanu, gde je, nažalost, preminula devojčica, a povređena njena majka", rekao je Kiseljov na Prvom kanalu.

Ranije je saopšteno o ranjavanju civila tokom granatiranja Gorlovke od strane Oružanih snaga Ukrajine.


Ka-50 "Crna ajkula"


16.35 - Jedina ajkula na svetu koja ne zatvara oči kada napada svoj plen.

 


 

 

Uočene američke haubice 155 mm M777


16.30 - Ruske bespilotne letelice i sredstva za artiljerijsko izviđanje Podgornoe su identifikovala koordinate vatrene pozicije američke haubice 155 mm M777 koju koriste Oružane snage Ukrajine.
 

 


Ministarstvo odbrane Rusije objavilo je nove snimke poraženih plaćenika iz fabrike Azovstal u Mariupolju


16.03

 

Nova grupa dobrovoljaca


16.01 - Sa Međunarodnog aerodroma Grozni koji nosi ime heroja Rusije Ahmat-Hadži Kadirova poletela još jedna grupa dobrovoljaca, spremnih da se bore u Donbasu i Ukrajini

 


 

 

U selu Solohi oštećeno 19 kuća

15.55 - Tokom granatiranja u selu Solohi juče je oštećeno 19 kuća, a njih 14  je ponovo oštećeno, potrebno je obnoviti ukupno 59 kuća, rekao je guverner Belgoroda. 

 

 

 

Vatreni napad BTR-82A Armije DNR na ukrajinski utvrđeni pojas kod Donjecka



15.47 - Borci DNR naneli su neprijatelju vatreni poraz na položajima u selu Peski. Vatra je vođena iz topa 30mm BTR-82A iz zatvorenog položaja pri podešavanju iz drona.
 

 

 

771 militant zarobljen u Azovstalu se predao za 24 sata

15.45 - Broj ukrajinskih militanata koji su položili oružje u fabrici Azovstal u Mariupolju premašio je 1.700, izjavio je portparol Ministarstva odbrane general-major Igor Konašenkov.

- U protekla 24 sata se predao 771 militant nacionalističke jedinice Azov. Od 16. maja predalo se ukupno 1.730 militanata, uključujući 80 ranjenih, rekao je on.

 

 

Kuleba: Ukrajini nisu potrebne zamene za status kandidata za članstvo u EU

15.44 - Ukrajinski ministar spoljnih poslova Dmitrij Kuleba rekao je da Kijevu nisu potrebne „zamene” za status kandidata za EU, koje, prema njegovom mišljenju, „demonstriraju drugorazredni odnos” prema zemlji.

 

 

 

15.15 - Ministarstvo odbrane Rusije saopštilo je da se slova Z i V ne smatraju zvaničnim vojnim simbolima, napominjući da ne nose nikakvo posebno značenje, prenose ruski mediji

Ovi znaci nisu zvanični vojni simboli i nemaju posebno značenje, navodi se u saopštenju ruskog vojnog resora objavljenom u četvrtak.

Snimci kako Oružane snage Rusije primaju pripadnike bataljona


14. 20 - Ranije neviđeni snimci pokazuju kako pripadnike bataljona primaju Oružane snage Rusije, nakon što su napustili položaj u mariupoljskom Azovstalu.

Koker španijel je bio pri ruci da pomogne u pretresu militanata, javio je dopisnik RT-a, da zbog psećeg lukavog nosa namiriše eksploziv i drogu.

 


 

Rusija proteruje portugalske diplomate

14.02 - Rusija iz odmazde proteruje pet članova portugalske ambasade, saopštilo je rusko Ministarstvo spoljnih poslova. Dana 19. maja, portugalska ambasadorka Madalena Fišer protestovala je u vezi sa provokativnom odlukom Lisabona da protera deset službenika ruske inostrane misije.

"Kao odgovor, pet službenika Ambasade Portugalske Republike u Ruskoj Federaciji proglašeno je personom non grata. Oni moraju da napuste teritoriju zemlje u roku od 14 dana od dana uručenja odgovarajuće note ambasadoru, saopštilo je Ministarstvo spoljnih poslova.

 

Rusija koristi lasersko oružje u Ukrajini

13.52 - Rusija je danas otkrila da koristi novu generaciju moćnog laserskog oružja za paljenje dronova u Ukrajini.

Objavila je i da raspoređuje tajno oružje kako bi se suprotstavila velikoj količini zapadnog oružja koje se isporučuje toj susednoj zemlji.

Lukašenko razgovarao sa Putinom

13.48 - Beloruski predsednik Aleksandar Lukašenko kazao je da će do kraja 2022. godine, uz pomoć ruskih stručnjaka, ta država moći da razvije raketu raketni sistem Iskander.

 

Putin razgovarao telefonom sa predsednikom Kazahstana Kasim-Žomartom Tokajevim

 

 

 

Gladovaćemo od jeseni!

13.35 - Pomoćnik predsednika Rusije Maksim Oreškin predviđa početak globalne gladi krajem 2022. godine

Sve jače bombardovanje Donjecka

13.23- Ukrajinske vlasti kažu da je grad Bahmut u Donjeckoj oblasti sve više na udaru ruskih projektila.

Pavlo Kirilenko, načelnik regionalne vojne administracije Donjecka, rekao je da je došlo do još jednog vazdušnog napada na grad, u kojem još ima oko 20.000 ljudi.

Kirilenko je rekao da su pogođene petospratnica i poslovna zgrada, a da je do sada iz ruševina spaseno šest osoba.

"Rusi nastavljaju da pucaju na civile, ali nam pravovremena evakuacija omogućava da spasemo stotine života", rekao je Kirilenko.

Erdogan: Turska ne može da se odrekne Rusije i ruskog gasa

12:15 - Turski predsednik Redžep Tajip Erdogan izjavio je danas da Turska ne može da napusti Rusiju.

- Turska ne može da se odrekne Rusije i ruskog gasa. Turska ne može da odbije Rusiju, ruski gas, ovo je strateško pitanje – rekao je Erdogan, prenose RIA novosti. 

 

Novak: Oko 50% kupaca ruskog gasa otvorilo račune u rubljama

11:59 - Otprilike polovina od 54 strana klijenta Gasprom eksporta otvorila su bankarske račune u rubljama za plaćanje ruskog gasa, izjavio je danas potpredsednik ruske vlade Aleksandar Novak.

Obraćajući se na edukativnoj maratonskoj konferenciji Novi Horizonti, Novak je rekao da ukupno 54 strane kompanije, uključujući velike, srednje i male, imaju ugovore sa Gasprom eksportom, prenosi Tass.

 

Marija Zaharova: Rusija nikada nije pretila nuklearnim oružjem

11:55 - Sjedinjene Američke Države optužuju Rusiju za moguću upotrebu nuklearnog oružja od strane Ruske Federacije u Ukrajini u cilju zastrašivanja sopstvenog stanovništva, dok Rusija nikada nije pretila nuklearnim oružjem, već naprotiv, upozorava sve na takve neodgovorne korake, rekla je portparolka ruskog ministarstva spoljnih poslova Marija Zaharova.

- Stalno optužujući Rusiju da navodno Moskva koristi nuklearno oružje u Ukrajini , Amerikanci teže nizu ciljeva, ali jedan od njih je očigledan – da zastraše sopstveno stanovništvo, napisala je Zaharova na svom Telegram kanalu.

 

Marin: Finska ne želi nuklearno oružje ili NATO baze

11:51 - Ukoliko postane članica NATO, Finska ne želi da rasporedi nuklearno oružje ili da postavi vojne baze na svojoj teritoriji, rekla je premijerka Finske Sana Marin za današnje izdanje "Korijere dela sera".

Ona je navela da postavljanje nuklearnog oružja NATO i otvaranje baza u Finskoj neće biti deo pristupnih pregovora Helsinkija sa Alijansom.

- Ne mislim da imamo bilo kakav interes da postavimo nuklearno oružje ili otvorimo NATO baze u Finskoj, poručila je.

I premijerka Švedske Magdalena Anderson takođe je rekla da njena zemlja ne želi trajne NATO baze ili nuklearno oružje na svojoj teritoriji.

 

Berbok: Rusija koristi glad kao oružje u ratu

11:46 - Nemačka ministarka spoljnih poslova Analena Berbok optužila je Rusiju da koristi blokadu izvoza žitarica iz Ukrajine kao ratno oružje.

"Moskva to ne radi samo blokadom ukrajinskih luka, već i uništavanjem silosa, puteva, pruga i polja", rekla je Berbok na sastanku ministara spoljnih poslova u UN u NJujorku.

Nemačka vlada tvrdi da Rusija sprečava Ukrajinu da izveze 20 miliona tona pšenice, uglavnom iz luke Odese, prenosi Bild.

 

Jednince odbijaju da se bore: Šalju nas u sigurnu smrt

11:37 - Na ruskim društvenim mrežama pojavio se snimak jedinica ukrajinske vojske koje odbijaju nastavak borbe.

 

Komandant Kalina predao se Rusima u Marijupolju

11.00 - Svjatoslav Palamar, zvani „Kalina“, zamenik komandanta neonacističkog bataljona „Azov“, predao se, saopštio je ruski vojni komandant Dmitrij Stešin.

 

 

 

Ukrajina odbila primirje

10.47 Savetnik predsednika Ukrajine Mihajlo Podoljak saopštio je da Kijev neće pristati na prekid vatre dok se sve ruske trupe ne povuku.

"Ne nudite nam primirje, to je nemoguće bez potpunog povlačenja ruskih trupa. Ukrajinu ne zanima novi 'Minsk' praćen obnovom rata posle nekoliko godina", napisao je savetnik Volodimira Zelenskog na svom Tviter nalogu.

Rusija lansirala raketu-nosač Sojuz-2.1


10.45 Rusija je uspešno lansirala raketu-nosač Sojuz-2.1a sa svemirskim brodom.
Raketu su lansirale kosmičke snage sa kosmodroma Pleseck.
 

Još jedan vazdušni napad na Bahmut

10.20 Granate su pogodile petospratnicu, privatnu kuću i administrativnu zgradu, rekao je načelnik Donjecke oblasne državne uprave Pavlo Kirilenko.

 

 

Mapa napredovanja i povlačenja ruske vojske za 80 dana rata u Ukrajini

 

 

 

Upućen poziv Italije za hitan prekid vatre

10.05 - Italijanski premijer Mario Dragi pozvao je danas na momentalan prekid vatre u Ukrajini kako bi mogli da počnu ozbiljni pregovori o kraju rata.

"Do prekida vatre mora da dođe što pre", rekao je Dragi pred italijanskim Senatom u Rimu, na početku debate o podršci te zemlje Ukrajini, preneo je Rojters.

Dragi je rekao da je važno da se održi pritisak na Rusiju kroz ekonomske sankcije, jer "Moskva treba da se dovede za pregovarački sto".

Zelenski je Ukrajincima čestitao Dan veza

 

 

 

Predaja nove grupe ukrajinskih vojnika iz fabrike Azovstal


10.02 - Snimak predaje nove grupe ukrajinskih vojnika iz fabrike Azovstal u Mariupolju.

 

 

Turska hoće da osigura prolaz ukrajinskih brodova sa hranom

09:42 - Turska radi sa Ujedinjenim nacijama da osigura bezbedan prolaz ukrajinskih brodova koji nose žitarice, a radi i na tome da se uspostave kontaktne grupe na humanitarnim koridorima u Ukrajini, izjavio je turski ministar spoljnih poslova Melvut Čavušoglu na konferenciji o hrani u organizaciji SAD.

"Podržavamo napore generalnog sekretara Antonija Gutereša da se uspostave humanitarni koridori kako bi se obezbedila sigurnost za prolaz hrane. Zajedno sa UN radimo da pružimo sigurnost ukrajinskim brodovima koji nose žitarice", kazao je Čavušoglu, preneo je TAS.

 

Pušilin: Više od pola ukrajinskih boraca napustilo Azovstalj

09:22 - Više od polovine ukrajinske vojske, koja je prethodno bila blokirana u fabrici, napustila je fabriku Azovstal u Mariupolju, izjavio je šef Donjecke Narodne Republike Denis Pušilin.

"Više od polovine je već otišlo, više od polovine, apsolutno, već je položilo oružje i otišlo sa belom zastavom", rekao je Pušilin, a prenosi RIA Novosti.

Prema poslednjim podacima, od 16. maja se predalo ukupno 959 militanata, uključujući 80 ranjenih.

 

Nova grupa dobrovoljaca doletela je iz Čečenije u Ukrajinu

09:01 - Šef Čečenije Ramzan Kadirov objavio je novi snimak druge grupe dobrovoljaca koji sa aerodroma Grozni odlazi u Donbas i Ukrajinu.

'Jedinstvo je naša snaga!' – ovim rečima je sa Međunarodnog aerodroma Grozni koji nosi ime heroja Rusije Ahmat-Hadži Kadirova poletela još jedna grupa dobrovoljaca, spremnih da se bore protiv bandera, nacista i šejtana na teritoriji Donbasa i Ukrajine“, napisao je Kadirov na svom Telegram kanalu.

 

 

On je dodao da su svakog volontera obučavali najbolji instruktori sa ruskog Univerziteta Spetsnaz u Gudermesu .

 

Zelenski: Ruska invazija je katastrofalna greška Moskve

8:42 - Ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski izjavio je danas da je "ruska invazija na njegovu zemlju katastrofalna greška", nakon što je Rusija objavila stratešku pobedu u Marijupolju.

Govoreći iz Kijeva, Zelenski je rekao da se "potvrdilo da je invazija bila apsolutna greška" i tvrdi je da ruska vojska ostaje bez projektila kojima je napadala ukrajinske trupe.

Senat odobrio imenovanje Bridžit Brink

08:20 - Senat Kongresa SAD jednoglasno je odobrio imenovanje Bridžit Brink za američkog ambasadora u Ukrajini.

- Upravo smo potvrdili za Bridžit A. Brink da postane ambasador u Ukrajini, izjavio je lider većine u Senatu Čak Šumer.

 

 

Funkcija ambasadora SAD u Ukrajini upražnjena je otkako je bivši američki predsjednik Donald Tramp 2019. godine smijenio Meri Jovanovič zbog navodnog podrivanja njegovih napora da natjera Kijev da istraži porodicu sadašnjeg američkog predsjednika DŽozefa Bajdena.

 

Matvijenko: Reakcija Ruske Federacije na ulazak Finske i Švedske u NATO biće srazmerna

08:02 - Ruska reakcija na pristupanje Finske i Švedske NATO-u u vojnom smislu biće srazmerna prisustvu NATO-a na teritorijama ove dve zemlje.

Bezbednost Ruske Federacije biće obezbeđena, rekla je predsednica Saveta Federacije Valentina Matvijenko u intervjuu listu Izvestija.

 

Zidojče cajtung: Pozicija Kine i Turske dovela je do neuspeha zapadnih sankcija

07:47 - Zapadne sankcije Rusiji nisu nanele očekivanu štetu zbog pozicije Kine, Indije, Turske i Brazila, piše nemački list Zidojče cajtung.

Ističe se da su se ove zemlje uzdržale od široke podrške restriktivnim merama protiv Moskve .

- Zemlje poput Kine, Indije, Brazila i Turske ili se uopšte nisu pridružile zapadnim sankcijama, ili su to učinile samo delimično, navodi se u članku.

Autori publikacije napominju da ruska ekonomija ostaje stabilna uprkos pritiscima sankcija.

 

Japan će Ukrajini dati još 300 miliona dolara pomoći 

07:36 - Japanska vlada odlučila je da izdvoji još 300 miliona dolara finansijske pomoći Ukrajini za humanitarne potrebe. Japanski premijer Fumio Kišida saopštio je to novinarima u četvrtak.

Šef japanske vlade je dodao da je situacija u Ukrajini i dalje veoma teška i naglasio da „Japan, kao deo G7, mora da nastavi da podržava Ukrajinu”.

Kišida je takođe rekao da će detaljno izneti korake za podršku ukrajinskoj strani tokom predstojećeg sastanka sa predsednikom SAD Džoom Bajdenom.

 

 

 

Gutereš se nada da će biti osiguran pristup hrani

07:24 - Generalni sekretar UN Antonio Guteres izrazio je danas nadu da će biti osiguran pristup prehrambenim proizvodima i đubrivu iz Rusije nakon intenzivnih kontakata sa relevantnim vlastima u Rusiji, Ukrajini, Turskoj, SAD i EU.

- Bio sam u intenzivnom kontaktu po ovom pitanju sa Rusijom, Ukrajinom, Turskom, SAD, EU i još nekoliko država. Nadam se da je napredak ostvaren ali još nije gotovo, naglasio je Gutereš, prenosi ruska novinska agencija RIA Novosti.

Prema njegovim rečima, zbog komplikovane bezbednosne situacije, ekonomskih i finansijskih problema, neophodna je doblja volja svih strana.

Turska ne može sebi da dozvoli sukob sa Rusijom

07:17 - Turska ne može sebi priuštiti sukob sa Rusijom zbog bliskih ekonomskih veza između država, napisao je kolumnista Harun Karčik u članku za magazin Nešnel interest.

Publicista je primetio da ruske isporuke obezbeđuju zemlji 45 odsto gasa, 17 odsto nafte i 70 odsto pšenice. Istovremeno, Rosatom gradi prvu tursku nuklearnu elektranu Akuju , koja bi trebalo da počne sa radom 2023. godine.

- Turska ne može sebi priuštiti da izgubi ključnog partnera u trenutku kada je turska lira za manje od godinu dana depresirala 47 odsto, a inflacija je na najvišem nivou u poslednjih 20 godina, objasnio je Karčik.

 

 

Ukrajinci digli u vazduh ruski oklopni voz

07.00 - Ukrajinski borci digli su u vazduh oklopni voz u kojem su bile ruske trupe u okupiranom južnom gradu Melitopolju, saopštila je danas ukrajinska teritorijalna odbrana (UTO). 

Ruska strana se nije oglasila.

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (5)

Loading
Vuk

19.05.2022 13:15

Bilo bi vam bolje da se pomirite sa Rusijom.

Mile

19.05.2022 14:12

Bože nas sačuvaj od ovih Rusa! Pu, pu.

баш све

20.05.2022 15:56

@Mile - Mile@ Тешко је кад БЕЗБОЖНИК МОЛИ БОГА... агонија очајника... Твој ороблем. Оно што је ИНТЕРЕСАНТНО... 90% ће становништва бити на ивици глади?!? КАКО!?! Само УСА дају 40 МИЛИЈАРДИ $ а беда...?!? Где су $(долари)???

Boban

19.05.2022 18:37

"Specijalna vojna operacija"? Ubijanje civila, rusenje gradova..to je drzavni terorizam.

Trodon

19.05.2022 19:13

Ma bravo! Našli ste snimak dejstva, jel? Sa neke vežbe jel? Ovo tako izgleda. Nema snimka pogotka. Nema ih inače. A eno pun Youtube ukrajinskih snimaka, vrlo jasnih, kako rasturaju Putinovce. I šta ćemo sad?