RUSIJA KORISTI LASERSKO ORUŽJE U UKRAJINI Vrelije od sunca, topi i pali sve pred sobom (FOTO/VIDEO)
Foto: Shutterstock

Objavila je i da raspoređuje tajno oružje kako bi se suprotstavila velikoj količini zapadnog oružja koje se isporučuje toj susednoj zemlji.

Predsednik Vladimir Putin je 2018. predstavio mnoga nova oružja, uključujući novu interkontinentalnu balističku raketu, nuklearne podvodne dronove, supersonično oružje i novo lasersko oružje. Ali malo se zna o novom laserskom oružju. Putin je pomenuo jedno od njih – peresvet, nazvan po srednjovekovnom ruskom pravoslavnom monahu Aleksandru Peresvetu, koji je poginuo u borbi.

 

„Koristimo prototipove u Ukrajini“

Jurij Borisov, zamenik premijera zadužen za razvoj vojske, rekao je na konferenciji u Moskvi da je peresvet već raspoređen i da može da zaslepi satelite do 1.500 kilometara iznad Zemlje. On je dodao da već postoje moćniji ruski sistemi od peresveta, koji mogu da sprže dronove i drugu opremu.

Borisov je rekao da je juče obavljeno testiranje oružja kojim je pet kilometara udaljen dron spržen u roku od pet sekundi. „Ako peresvet može da oslepi, onda nova generacija laserskog oružja dovodi do fizičkog uništenja mete – termičkog uništavanja, oni pale“, rekao je Borisov ruskoj državnoj televiziji.

 

Upitan da li se takvo oružje koristi u Ukrajini, Borisov je rekao: „Da. Prvi prototipovi se tamo već koriste“. Rekao je da se oružje zove „Zadar“. O Zadru se gotovo ništa ne zna, ali ruski mediji su 2017. objavili da je ruska državna nuklearna korporacija Rosatom pomogla u razvoju tog oružja u okviru programa za stvaranje oružja zasnovanog na novim fizičkim principima, poznatom pod ruskim akronimom ONFP.

 

Sjedinjene Države, Kina i Rusija godinama rade na laserskom oružju

Putinova invazija na Ukrajinu 24. februara ilustrovala je granice ruskih postsovjetskih konvencionalnih oružanih snaga, iako Putin tvrdi da se „specijalna vojna operacija“ odvija po planu i da će postići sve ciljeve Moskve.

Sjedinjene Države su isključile slanje sopstvenih ili NATO snaga u Ukrajinu, ali Vašington i njegovi saveznici Kijevu šalju oružje vredno milijarde dolara, kao što su bespilotne letelice, haubice, protivvazdušne rakete stinger i protivtenkovske rakete džavelin.

Korišćenje lasera ​​za zaslepljivanje satelita ili njihovo spaljivanje nekada je bila fantazija u domenu naučne fantastike, ali velike sile poput Sjedinjenih Država, Kine i Rusije godinama rade na varijantama takvog oružja. CNN je 2017. objavio snimak testiranja američkog laserskog oružja.

 

„Ovo nije neka egzotična ideja“

Pored prednosti konvencionalnog ratovanja, zaslepljujući izviđački sistemi takođe imaju strateški uticaj jer se sateliti koriste za praćenje interkontinentalnih balističkih projektila sa nuklearnim oružjem.

Borisov je rekao da se upravo vratio iz Sarova, zatvorenog grada u oblasti Nižnjeg Novgoroda nekada poznatog kao Arzamas-16, jer je bio tako tajan i koji je centar istraživanja ruskog nuklearnog oružja. Rekao je da će nova generacija laserskog oružja na kraju zameniti konvencionalno oružje. „Ovo nije egzotična ideja, to je realnost“, rekao je Borisov.

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (2)

Loading
gegese

19.05.2022 17:10

lakse bi bilo da unistite onoga ko salje, ovako mozete da se igrate macke i misa do sutra

Aca

19.05.2022 17:43

Hm,koristiv laseri a u ladu nemoz klimu da turiv..