ŽESTOKE BORBE NA LIMANSKOM PRAVCU Zelenski priznao da je situacija loša (FOTO/VIDEO)
Printskrin Telegram

Rano ujutru 24. februara, predsednik Rusije Vladimir Putin je u televizijskom obraćanju naciji saopštio da Rusija ne može da se "oseća bezbedno, razvija i postoji" zbog stalne pretnje koja stiže iz današnje Ukrajine.

Kako je Putin naveo cilj vojne operacije je demilitarizacija Ukrajine, "denacifikacija" i zaštita ruskog stanovništva koje naseljava delove istočne Ukrajine, a koje je, kako navodi ruski predsednik, izloženo genocidu od strane zvaničnog Kijeva.

Ubrzo je počela specijalna vojna operacija i Rusija je napala Ukrajinu.

Nakon skoro mesec i po dana rata, ukrajinska vojska pružila je jak otpor i ruske snage bile su prinuđene na povlačenje sa severa i severoistoka Ukrajine, pa je front prema Kijevu zatvoren, a ruska vojska povukla se iz Sumija.

Rusi su pregrupisali svoje snage i usmerili većinu svojih dejstava na jug i jugoistok Ukrajine kako bi se dalje nastavio prodor na zapad iz DNR i LNR i kako bi Mariupolj bio stavljen pod punu kontrolu.

Veliki podršku Ukrajini u vidu logistike, naoružanja i propagande svesrdno su pružile zemlje NATO pakta, SAD i vodeće članice EU.

Rezime 79. dana:

Ukrajinski zvaničnici saopštili su da su njihove snage pogodile još jedan ruski brod u Crnom moru, javlja AP.

Savetnik ukrajinskog predsednika Oleksij Arestovič rekao je u četvrtak kasno uveče da je brod za logistiku "Vsevolod Bobrov" pogođen kada je pokušao da dostavi protivvazdušni sistem na Zmijsko ostrvo.

Ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski izjavio je večeras da je spreman da razgovara sa ruskim predsednikom Vladimirom Putinom i da moraju naći dogovor bez ultimatuma kao uslova.

Novi paket rekordne vojne pomoći Ukrajini u visini od 40 milijardi dolara nije prošao glasanje u američkom Senatu.

Završeno.

DNR zaplenila imovinu ukrajinskih banaka

00:38 - Državni komitet za odbranu (GKO) Donjecke Narodne Republike izdao je ukaz o prenosu imovine ukrajinskih banaka na oslobođenim teritorijama DNR u državno vlasništvo.

Ukaz broj 59 od 14. maja 2022. „O pretvaranju imovine ukrajinskih banaka koje se nalaze na oslobođenim teritorijama Donjecke Narodne Republike u državnu svojinu“ objavljen je na sajtu šefa DNR Denisa Pušilina, koji je i predsednik Državnog komiteta za odbranu.

RUSKO MINISTARSTVO ODBRANE DEMANTOVALO UKRAJINCE "Evo vam fotografija, uverite se i sami"

00:16 - Ministarstvo odbrane Rusije je danas odbacila tvrdnju Ukrajine da je moderan ruski logistički brod u Crnom moru oštećen.

Kao dokaz objavili su fotografije broda u luci Sevastololj.

Ruska vojska vrši pripreme za okruženje ukrajinskih trupa u Donbasu

23:31 - "Oružane snage Ukrajine se spremaju za dve velike ruske ofanzive - na Severodonjeck i na autoput Lisičansk-Artemovsk od Popasne i Belogorovke",saopštio je ukrajinski gubernator Luganske oblasti Gaidaj.

On je rekao i da za podršku ovoj ofanzivi, 2.500 vojnika i opreme Oružanih snaga RF ide u region.

Zelenski: Situacija u Donbasu veoma teška

23:07 - Predsednik Ukrajine Volodimir Zelenski izjavio je da je situacija u regionu Donbasa veoma teška.

Žestoke borbe na limanskom pravcu

22:43 - Jedninica ruske armije „Hrabri“ je porazila 2. odvojeni jurišni bataljon Oružanih snaga Ukrajine na limanskom pravcu.

Bataljon je deo iste 79. odvojene vazdušno-jurišne brigade, koja je više puta poražena, sa sedištem u Nikolajevu.

Rusija neće kapitulirtati ispunjavajući zahteve Vašingtona

22:26 - Sjedinjene Američke Države žele da Rusija pregovara o situaciji u Ukrajini pod njihovim uslovima, izjavio je ruski ambasador u Vašingtonu Anatolij Antonov.

FABRIKA JE PALA Ukrajinska odbrana doživela potpuni kolaps i predala se

22:08 - Šef Čečenske republike Ramzan Kadirov potvrdio je da je fabrika baruta "Zarja" u Rubežnom "oslobođena" od "ukrajinskih nacionalista".

Zabrana proruskih partija

21:44 - Vladimir Zelenski potpisao je zakon o zabrani „proruskih partija“ u Ukrajini, prenosi Strana.ua.

SAD NAORUŽAVAJU UKRAJINU, PROBLEM ZA CEO SVET U NAJAVI

21:30 - Amerika šalje najveću vojnu pomoć Ukrajini do sada, ali nije sigurno gde će ono završiti. Mnogi upozoravaju da bi ta sredstva mogla da završe u pogrešnim rukama i da je to problem za ceo svet.

PUTIN I ŠOLC IMALI TELEFONSKI RAZGOVOR 

21:07 - Olaf Šolc je imao telefonski razgovor sa predsednikom Ruske Federacije Vladimirom Putinom. Ono što je premijer Savezne Republike Nemačke rekao nakon razgovora ne sluti na dobro.

Kijev mobiliše 1.000.000 vojnika i to nije sve

20:40 - Ministar odbrane Ukrajine Aleksej Reznjikov saopštio je da Kijev hoće da mobiliše milion ljudi.

Kako navodi ukrajinski portal „Strana.ua“, ovo je prvi put da su ukrajinske vlasti objavile broj građana koje planiraju da mobilišu u vojsku.

Ukrajinci gađali 8 naselja sa više od 220 projektila

20:26 - Narodna policija DNR-a rekla je da su u subotu ukrajinske trupe ispalile više od 220 projektila i mina, uključujući i iz VBR Grad, na osam naselja Republike.

"Od početka tekućeg dana, neprijatelj je ispalio više od 220 projektila i mina – iz višecevnih reaktivnih sistema od 122 mm BM-21 Grad, granata 122 mm artiljerije, mina 120 mm iz minobacača: Područja osam naselja Republike su bilemeta napada, navedeno je u porucina telegramu kanalu narodne milicije.

Rusi zaplenili oružje iz II svetskog rata

19:59 - Trofeji Crvene armije u bitkama za oslobođenje od nacista Harkovske oblasti 1943. godine? Ne, ovo je maj 2022. godine, mesto je isto. Retki PPS-43, PPSh, SKS, mitraljez Maksim, puške Mosin, MP-38/40, pištolj Magnum, sačmarica Vinčester, Mauser 98k i konačno moderniji RPK i AK .

 

 

"Čizma ruskog vojnika gazi Njujork"

19:44 - Ne, ovo nije predviđanje Vladimira Volfoviča koje se obistinilo, već napredovanje vojske DNR. Selo Novgorodskoje, kome je vraćeno istorijsko, ali zapanjujuće ime (Novogradsko, Njujork - Novi grad) u okviru „dekomunizacije“ 2021. godine, sada jurišaju vojske DNR i Ruske Federacije u blizini ukrajinske teorijske odbrane, stoji u objavi na Telegram stranici Solovjev.

 

 

Novi udar na Donjeck

19:35 - Ukrajinske trupe su u 19.07 ponovo ispalile granate na Petrovski okrug Donjecka. Grad je gađan sa osam projektila kalibra 122 milimetra, saopštilo je predstavništvo Donjecke Narodne Republike u Zajedničkom centru za kontrolu i koordinaciju primirja (SCKK).

 

 

Novi izveštaj ruskog MO

19:19 - Ruska avijacija uništila je tokom dana još 28 uporišta ukrajinske vojske i 33 lokacije sa ljudstvom, izjavio je portparol ruskog Ministarstva odbrane Igor Konašenkov na večernjem brifingu.

Kako je rekao, ruska vojska je te napade izvela raketama koje su lansirane iz aviona, a pored toga, uništena su i dva skladišta municije u Petrovskom i Žovtnjevom.

 

 

„Kao rezultat tih napada, uništeno je 90 ukrajinskih nacionalista i onesposobljeno 18 jedinica vojne tehnike“, precizirao je.
Istovremeno, ruske PVO snage oborile su šest ukrajinskih dronova i jednu raketu „Točka-U“, kao i tri projektila iz sistema „Smerč“.

Nova mađarska predsednica osudila Putinovu agresiju, putuje u Poljsku

19:02 - Nova mađarska predsednica Katalin Novak osudila je inauguralnu invaziju Rusije na Ukrajinu u inauguracionom govoru u subotu, najavivši da će prvo posetiti Poljsku, gest kojim želi da poboljša odnose sa Varšavom, navodi Rojters.

Slomljen otpor u fabrici Zarja u Rubežnom

18:46 - Šef Čečenske republike Ramzan Kadirov potvrdio je da je fabrika baruta „Zarja“ u Rubežnom oslobođena od ukrajinskih nacionalista.

 

 

- Mnogi su govorili da je ta fabrika drugi `Azovstalj`, da naši borci neće moći lako da je osvoje. Moramo priznati, nacionalisti i banderovci, zajedno sa plaćenicima iz Amerike i Poljske, utrošili su mnogo snage i sredstava kako bi ojačali odbranu. Međutim, ništa od toga im nije pomoglo, napisao je Kadirov na Telegramu.

"Zapad objavio rat Rusiji"

18:25 - "Učinili smo sve da izbegnemo direktan sukob, ali sada kada je „rukavica bačena“, mi ćemo naravno, prihvatiti izazov“, rekao je ruski MSP Sergej Lavrov.

Raksrinkana lažna vest

18:12 - Ukrajinska vojska oborila je navodno helikopter Ka-52 u oblasti Harkova.

 

 

Istina: U stvari, na fotografiji se vidi helikopter Ka-52 koji se srušio 2013. godine u oblasti Vihino-Žulebino na jugoistoku Moskve. Tada su zbog tehničkog problema dva pilota povređena. Oni su odmah prevezeni u bolnicu.

Snimak ovog incidenta objavila je RIA Novosti. Sama fotografija je preuzeta iz arhive fotografija.

"Turska predložila evakuaciju ranjenih boraca iz čeličane"

17:58 - Turska je predložila da se izvrši evakuacija ranjenih boraca skrivenih u čeličani Azovstalj u južnom ukrajinskom gradu Mariupolju, izjavio je danas Ibrahim Kalin portparol predsednika Turske Redžepa Tajipa Erdogana.

Šta su ruske trupe otkrile na frontu Izjuma

17:40 - Selo Dolgenkoe, front Izjum. Za selo je bilo i i dalje ima teških borbi. Ušli smo u selo, Oružane snage Ukrajine pokušavaju kontranapad.

 

Granatiran Donjeck

17:35 - Ukrajinske trupe ispalile su na Petrovski okrug u Donjecku, pet granata kalibrama 122 milimetra, saopštilo je predstavništvo DPR-a u Zajedničkom centru za kontrolu i koordinaciju primirja (SCKK).

Erdoganov savetnik: Ne zatvaramo vrata ulasku Švedske i Finske u NATO

17:16 - Savetnik turskog predsednika kaže da ta zemlja NATO-a "ne zatvara vrata" Finskoj i Švedskoj koje će se pridružiti toj organizaciji.

Potvrđeno: Ukrajinci imaju američko naoružanje

17:03 - Američke haubice M777 već uništavaju okupatora. Oružje prebačeno u borbene jedinice - sada osvajači hvataju "džekpot" u obliku tri sedmice, prenose ukrajinski izvori.

 

 

Stiže još čečenskih dobrovoljaca

16:51 - Čečenski lider Ramzan Kadirov saopštio je da je formirana grupa od 600 dobrovoljaca koji će učestvovati u specijalnoj vojnoj operaciji u Ukrajini.

„Na aerodromu Grozni, koji nosi ime heroja Rusije Ahmata-Hadži Kadirova, se okupilo više od 600 vojnika pod punom ratnom opremom i velikom željom da očiste Donjecku i Lugansku Narodnu Republiku od bandita, kao i celokupnu Ukrajinu. Među njima nisu samo snage Čečenske republike i njeni stanovnici, već i dobrovoljci iz drugih regiona Rusije“, napisao je Kadirov na Telegramu.

 

 

On je dodao da dobrovoljce ujedinjuje jedan cilj - „da brzo završe sa banditima u Ukrajini i da teroristi odgovaraju za svoja dela“.

Oružane snage RF sprečile pokušaj Oružanih snaga Ukrajine da pređu Severski Donec na pontonskom trajektu

16:32 - Ruski motostrelci korigovali su artiljerijsku vatru na prelaz i oklopna vozila Oružanih snaga Ukrajine, krijući se u šumi. Prelaz je potpuno uništen i potonuo. Uništeni su odredi koji su uspeli da pređu, a deo oklopnih vozila je zarobljen.

 

Rusija nastavlja napad na fabriku Azovstalj

16:22 - Okupatori će baciti vazdušne bombe na branioce Mariupolja, a lansiraće značajnu artiljeriju i tenkove, tvrde ukrajinski izvori.

 

 

Ukrajina pokrenula kontranapad kod Izjuma

16:02 - Ukrajinske vojne snage pokrenule su kontraofanzivu nedaleko od ukrajinskog grada Izjuma, gde napadaju ključnu rusku liniju napada na istočnu Ukrajinu, saopštio je guverner Harkovske oblasti.

 

 

Velika i uspešna kontraofanziva na toj ruskoj liniji napredovanja rezultirala bi teškim neuspehom Moskve u bici za Donbas, istočni ukrajinski region koji Rusija želi da u potpunosti okupira.

Napad na Svetlodarsk

15:50 - Artiljerija jedinica LNR deluje po položajima ukrajinskih snaga bezbednosti u gradu Svetlodarsk.

Kako navode u Narodnoj miliciji LNR, u toj oblasti nalazi se jako uporište protivnika.

 

 

Linija odbrane dugačka je nekoliko kilometara i uključuje rovove, betonska utvrđenja, mitraljeska gnezda i drugo.

Vazdušno-kosmičke snage Rusije uništavaju položaje u blizini Avdijevke 

15:36 - Udari se nanose direktno na vatrene tačke Oružanih snaga Ukrajine, a dvostruko je prijatno gledati virtuozne manevre naših ruskih pilota na pozadini izuzetno osrednjeg rada ukrajinskih pilota na Zmijskom ostrvu, stoji u Telegram objavi.

 


 

 

Zelenski dočekao delegaciju Kongresa

15:16 - Ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski poželeo je dobrodošlicu u Kijev delegaciji Kongresa koju je predvodio lider manjine u Senatu SAD Mič Mekonel.

 

 

Putin upozorava: To bi bila greška

15:09 - Ruski predsednik Vladimir Putin preneo je finskom kolegi Sauliju Ninisteu da bi bila greška da Helsinki odustane od neutralnog statusa i pridruži se NATO-u, saopštio je Kremlj.

Putin je naveo da se Finska ne suočava sa bezbednosnim pretnjama i da bi potencijalna promena njenog spoljnopolitičkog stava mogla negativno uticati na bilateralne odnose dve zemlje, prenosi Rojters.

Dvojica predsednika su razgovarala telefonom na inicijativu Ninistea, koji je obavestio Putina o nameri Finske da pristupi NATO.

Ambasada Rumunije u Kijevu ponovo počela sa radom

14.53 - Ambasada Rumunije u Kijevu ponovo je počela sa radom posle tri meseca, saopštio je rumunski ministar spoljnih poslova Bogdan Auresku.

Pregovori sa Ukrajinom su obustavljeni

14.39 - Predsednik Rusije Vladimir Putin rekao je finskom predsedniku Sauliju Niinisteu da su pregovori sa Ukrajinom zapravo obustavljeni, Kijev nije zainteresovan za ozbiljan i konstruktivan dijalog, prenosi pres-služba Kremlja

ŽESTOKE BORBE NA LIMANSKOM PRAVCU Zelenski priznao da je situacija loša (FOTO/VIDEO)

Foto: Sajt predsednika Rusije

 

Holandski oklopni transporteri primećeni u Ukrajini

14.27

 

 

Poleteli ruski Suhoji

14.09 - Ruski borbeni avioni održali vojnu vežbu iznad Kalinjingrada

ŽESTOKE BORBE NA LIMANSKOM PRAVCU Zelenski priznao da je situacija loša (FOTO/VIDEO)

EPA

 

Ruski mediji tvrde: Ukrajinski vojnici granatirali dečije obranište

14.00 - Ukrajinski vojnici granatirali su zgradu dečjeg vrtića u Petrovskom okrugu u Donjecku, saopštio je štab teritorijalne odbrane DNR.

"Bićete zbrisani za 10 sekundi"

13.45 - Kako prenosi tabloid Dejli mejl, ruski zvaničnik je Finskoj, koja želi da uđe u NATO, poručio da će biti zbrisani za deset sekundi.

Predsednik Finske razgovarao telefonom sa Putinom

13.33 - Predsednik Finske Sauli Niniste informisao je ruskog lidera Vladimira Putina o nameri njegove zemlje da se pridruži NATO-u, saopštila je kancelarija predsednika.

ŽESTOKE BORBE NA LIMANSKOM PRAVCU Zelenski priznao da je situacija loša (FOTO/VIDEO)

EPA-EFE/ALEXEI NIKOLSKY

 

Ministri G7: Pojačaćemo ekonomsku i političku izolaciju Rusije

13.13 - Ministri spoljnih poslova grupe G7 danas su se dogovorili da pojačaju ekonomsku i političku izolaciju Rusije, nastave da isporučuju oružje i rade na ublažavanju globalne nestašice hrane nastale zbog rata u Ukrajini, navodi se u zajedničkom saopštenju.

Ruski ratni balans

13.05

 

 

Petrovski okrug u Donjecku pod vatrom


12.50 - Petrovski okrug u Donjecku našao se pod vatrom APU, granata je pogodila supermarket, a zgrada se zapalila. Žrtve su prijavljene, ali njihov broj još nije poznat.

 

 

Saperi Narodne milicije Luganske


12.40 - Saperi NM LNR spasili su od smrti jednog stanovnika Rubežnog

 

 

Delovanje artiljerijskih jedinica LNR

12.20 - Artiljerija jedinica LNR deluje po položajima ukrajinskih snaga bezbednosti u gradu Svetlodarsk, prenosi Sputnjik.

Snimak rada ruskih Vazdušno-desantnih snaga

12.12 - Vazdušno-desantne jedinice tokom ofanzive uništavaju neprijateljske vatrene tačke. Napad na neprijateljska uporišta se izvodi uz vatrenu podršku posada minobacača i BMD.

 

 

Ponovo granatiran Azovstalj

11.50

Šolc: Jedini način da se Moskvi ukinu sankcije je mir

11.34 - Nemački kancelar Olaf Šolc izjavio je danas da je mirovni sporazum između Moskve i Kijeva jedini način da se uklone sankcije protiv Rusije.

ŽESTOKE BORBE NA LIMANSKOM PRAVCU Zelenski priznao da je situacija loša (FOTO/VIDEO)

EPA/ CLEMENS BILAN

 

Napad na objekte ukrajinskih snaga

11.10 - Rezultati napada na objekte Oružanih snaga Ukrajine na bivšoj fabrici stočne hrane kod Slavjanska.

Ambasade nastavljaju sa radom

10.56 - Zelenski je najavio nastavak rada ambasada 37 zemalja u Kijevu.

Alarm za vazdušnu opasnost u ukrajinskim regionima

10.40

 

 

Ukrajinska vojska za dan 59 puta pucala na Donjecku

10.28Ukrajinske snage su u poslednja 24 sata 59 puta pucale na samoproglašenu Donjecku narodnu republiku

Ukrajinski ratni balans

10.16

 

 

Razoreni gradovi u Ukrajini

09.47

 

 

"Prekretnica rata u avgustu"

09.24Rat će biti na prekretnici u avgustu i završiti se do kraja godine, smatra načelnik Glavne obaveštajne uprave ukrajinskog ministarstva odbrane Kirilo Budanov, prenosi Interfaks Ukrajina.

Dim u Nikolajevu?

09.09 - Ukrajinski mediji prenose da se nakon sirena za vazdušnu opasnost u Nikolajevu, sada društvenim mrežama šire fotografije i snimci dima koji se širi nad gradom.

"Rusija povlači trupe"

08.41 - Generalštab Oružanih snaga Ukrajine saopštio je jutros da Rusija povlači trupe iz Harkova.

Mariupolj

08.33

Ukrajinska poslanica: Situacija mnogo gora nego na početku rata

08.15 - Ukrajinska poslanica Oleksandra Ustinova izjavila je da je situacija na frontu "daleko gora" nego na početku rata.

Rezultati napada na objekte Oružanih snaga Ukrajine na bivšoj fabrici stočne hrane kod Slavjanska.

07.56

 

 

Sastanak NATO-a sa Švedskom i Finskom kasnije danas

07.40 - Švedska i Finska kasnije danas prisustovaće neformalnom sastanku ministara spoljnih poslova NATO-a u Berlinu.

ŽESTOKE BORBE NA LIMANSKOM PRAVCU Zelenski priznao da je situacija loša (FOTO/VIDEO)

Foto: Shutterstock

 

Iako nisu članice Zapadnog vojnog saveza, očekuje se da će obe zemlje podneti zahtev za članstvo kao odgovor na sukob u Ukrajini i stoga su pozvane da prisustvuju sastanku.

Bivši položaji Oružanih snaga Ukrajine kod sela Troickoje.

07.22

 

 

Zelenski: U toku teški pregovori o Mariupolju

07.10 - Ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski rekao je da su u toku "veoma teški" pregovori sa Rusijom o evakuaciji velikog broja ranjenih boraca iz Mariupolja.

Eksplozije u Belgorodskoj oblasti

07.00

 

 

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading