PUTINOV NUKLEARNI CUNAMI Protiv ovog oružja ne postoji odbrana, ako ga upotrebi...
Foto: Ilustracija

"Posejdon" je podvodno vozilo razarajuće snage, sa nukleranim pogonom i nuklearnim oružjem, napravljen sa sposobnošću da neotrkiven pređe nekoliko hiljada kilometara pre detonacije nedaleko od neprijateljskih obala, izazivajući radioaktivni cunami.

Foto: Twitter/printscreen

 

Ovo oružje je uplašilo Zapad, sasvim je jasno. Za razliku od raketa koje lete vazduhom i gde postoji barem nekakva šansa da ih presretne protivraketna odbrana, protiv "posejdona" nema nikakve odbrane. Takva atomska torpeda, koja mogu da plove velikom brzinom po dubinama okeana, ne može da otkrije radar koji bi to signalizirao svojoj odbrani.

Početak prozivodnje - pretnja ili "zabluda"?

Priča o ovom razarajućem oružju, o kom se i daljee ne zna mnogo, započeta je u septembru 2015. godine. Ruska televizija NTV je "slučajno" objavila stranicu dokumenta na kojem su se nalazili podaci o "okeanskom višenamenskom sistemu", nazavnom "Status-6". Otrkivanje informacija dogodilo se prilikom obraćanja ruskog lidera Vladimira Putina, koji je tokom govora kritikiovao planove Sjedinjenih Američkih Državanja o odbramenim raketnim tehnologijama.

Nakon toga su se pojavila brojna nagađanja da li je u pitanju bilo upozorenje ili pogrešna informacija koja bi "neprijateljske" države naterala na razmišljanje. Međutim, CIA pretpostavlja da je "curenje" bilo namerno.

Rusija je, prema podacima američkog Pentagon, prvobitno testiranje "Posejdona" obavila 27. novembra 2016. godine u Arktičkom okeanu.

Posejdon - karakteristike

Pretpostavlja se da je ovo oružje robotska mini-podmornica, napravljena u obliku topreda od titanijuma, sa brzinom od preko 100 kilometara na čas. Maksimalni domet iznosi 10.000 kilometara, što čini izvodljivim interkontinentalno gađanje, i dubine od 1.000 metara.

Duga je 24 metara, sa prečnikom od oko 2 metra, a težine 100 tona.

Jačina "Posejdona", kako pojedini izvori tvrde, iznosi 2 megatona, što je daleko slabije od najjače ruske proizvedene nuklearke "Car bombe"

Komentari (0)

Loading