PREMIJER NATO DRŽAVE POZVAO NA UNIŠTENJE RUSKOG SVETA Planeta na ivici Trećeg svetskog rata?
Foto: Shutterstock

„Kada razgovaram sa mladim ljudima, istorija 20. veka njima zvuči kao jeziva bajka . Čini se nemogućim da bi se Hitler ili Staljin mogli vratiti u naše vreme. Ali iluzija da se istorija ne može ponoviti razgolićena je 24. februara ove godine“, napisao je premijer. „Nezamislivo je postalo činjenica kada su projektili pali na Kijev, Harkov i druge gradove suverene, demokratske države u srcu Evrope."

On je istakao da je u ponedeljak, tokom parade povodom završetka Drugog svetskog rata, ruski predsednik Vladimir Putin ponovo predstavio svetu mitologiju pobede Rusije nad nacizmom.

Iako je Crvena armija pobedila nacističku Nemačku,on ignoriše činjenicu da je donela ropstvo mnogim zemljama Centralne i Istočne Evrope, rekao je poljski premijer.

"Putin opasniji od Hitlera i Staljina"

Prema rečima Moravjeckog, Vladimir Putin nije ni Hitler ni Staljin, ali je opasniji od njih jer ne samo da ima na raspolaganju smrtonosnije oružje, već ima i nove medije na dohvat ruke da širi svoju propagandu.

„Putinova ideologija doktrine 'ruskog sveta' je ekvivalent komunizmu 20. veka i nacizmu. To je ideologija kojom Rusija opravdava izmišljena prava i privilegije za svoju zemlju. To je takođe osnova za priču o 'posebnoj istorijskoj misiji' ruskog naroda“, napisao je Mateuš Morajevjecki. „U ime ove ideologije, Mariupolj i desetine ukrajinskih gradova su sravnjeni sa zemljom jer je poslala ruske vojnike u rat, uverila ih u njihovu superiornost i ohrabrila ih da počine nehumane ratne zločine.

Jedina šansa je 'deputinizacija'

Kako je premijer naglasio: „Ne smemo imati iluzija – ovo nije ludilo, već smišljena strategija koja je već otvorila kapije genocidu. Doktrina 'Ruskog sveta' je kancer koji proždire ne samo većinu ruskog društva, već predstavlja smrtonosnu pretnju za celu Evropu“, napisao je on, ističući da je „danas jedina šansa za Rusiju i civilizovani svet 'deputinizacija' i uništenje ideologije 'ruskog sveta' “.

„Ako odmah ne preduzmemo ovaj zadatak, izgubićemo ne samo Ukrajinu, već i našu dušu, slobodu i suverenitet. Jer Rusija se neće zaustaviti na Kijevu . Krenula je u dug pohod ka Zapadu i na nama je gde ćemo je zaustaviti. Mi moramo uništiti 'ruski svet'“, zaključio je on.

Moguća eskalacija sukoba

Mnogi smatraju da sve oštrija retorika pojedinih zvaničnika NATO država može da dovede do eskalacije sukoba i početka totalnog i direktnog rata između Rusije i NATO država. Smirenju situacije svakavo ne doprinose ni sve veće isporuke oružja Ukrajini od strane NATO država. 

Sve najnovije informacije o ruskoj vojnoj operaciji u Ukrajini možete pogledati u BLOGU UŽIVO

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (11)

Loading
Boris

11.05.2022 18:47

Manijaci vode ovaj svet. Toliko mržnje nigde nema kao u ovom demokratskom Svetu

Peti

11.05.2022 21:42

Premijeru Moravjeckom korona nagrizla glavu. Nasilan do Bolesti. Pa zapadni lideri kažu zaboravite istoriju a ona je s Moravjeckim slična Hitlerovoj Nemačkoj. Užas šta građani poljske imaju. Zar je to ozbiljnost miru narodima i sloboda .

Sumar

11.05.2022 21:59

Rukovodioca Poljskog naroda su dali dupe pod kiriju a Amerikanci će Vas uništiti to tek dolazi. Poljaci su Sloveni i promislite s kim bi trebalo da živite.

Srecko

12.05.2022 00:26

Zato treba unistiti Poljsku i NATO savez zajedno sa Amerikom da bi ostali svet ziveo na miru.

Lara

12.05.2022 01:46

Vrlo je pametan ovaj cika. Od kako znam za sebe, vodim se onom 'ako nemam sta pametno da kazem, ćutim'!

nikita petrovic

12.05.2022 10:41

pobogu IIIww je vec u podmakloj fazi,sad sledi faza kulminacije,nismo slepi,mala im zamlja a to stanje je konacno

Realnost

13.05.2022 07:42

Realno Poljska je krenula na svoj putnestanka, neprirodno je da ta zemlja bude tolika, realno je da je Nemci i Rusi podele . Kada bi se Nemci i Rusi dogovorili nebi bilo više nikakvih problema za beli svet u Evropi. Treba pod hitno promeniti osnovu budućnosti. Neke zemlje moraju nestati da bi svi narodi preživeli.

Magaš

13.05.2022 10:45

Koji ruski fašizam 🤣🤣🤣 Šta je EU nego Hitlerova ideologija........

nenad sokolovic

20.05.2022 15:51

Što tako nije pričao kad je u srcu Evrope napadnuta Srbija od strane 26 najvećih država sveta,Svi se prave ludi kao da je to bilo pe 200 godina Niko nije smeo da zucne o tome a ne smeju ni danas,kao da se to nije ni dogodilo.,

Zoran Stojic

29.05.2022 17:45

Samo cekam da poljake raspale Rusi jednom za primer. To su najveci izdajnici slavena