PUTIN NAS JE NADIGRAO, RUBLJA NAJBOLJA VALUTA NA SVETU Jedan od najboljih američkih ekonomista demantovao samog sebe
Alo! Ilustracija /J.V.

Rublja je nastavila da raste u odnosu na dolar u sredu pošto je Moskovska berza ponovo otvorena posle dva dana državnog praznika.

Sada je u porastu za više od 11% u odnosu na američki dolar od početka godine, nadmašivši napredak brazilskog reala od 9% i postala najveći dobitnik među 31 glavnom valutom koju prati Blumberg. Ofšor stopa je porasla još više, oko 12%.

Dobit rublje rezultat je niza mera koje je preduzela vlada da odbrani oštećenu valutu nakon zapadnih sankcija. Pored nametanja kontrole kapitala, Rusija je, ukazom predsednika Vladimira Putina, primorala uvoznike da njen prirodni gas plaćaju u rubljama, dodaje Blumberg. 

Ovo se svakako mnogo razlikuje od tekstova koji su objavljivani pre skoro tri meseca kada su tvrdili kako će rublja da propadne. 

Realnost je surova i kaže kako je američka privreda trenutno u stanju pred kolaps jer je povećana referentna kamatna stopa i akcije mnogih firmi su pale toliko da su mnogi uplašeni šta će se dešavati u budućim mesecima. 

Slična, ako ne i gora, situacija je u Evropskoj uniji gde je evro toliko pao da je udario najnižu ikada zabeleženu vrednost u odnosu na američki dolar. 

Interesantan je podatak da je isti ekonomista koji je pisao tekst o ruskoj rublji, Dejvison Santana, i u februaru pisao tekst u kojem je tvrdio kako je ona kao valuta rizična i da će doživeti veliki pad. Kada se ti nije desilo, sada je priznao istinu da je rublja najbolja valuta na svetu. 

Sve najnovije informacije o ruskoj vojnoj operaciji u Ukrajini možete pogledati u BLOGU UŽIVO

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (1)

Loading
ChuChu

12.05.2022 18:31

Koliko je rublja jaka, to svako sebi može da da odgovor... Da li bi svoje evre ili dolare ko ima u slamarici sada otisao u menjacnicu kod nas i zamenio za rublje.... Eto toliko je jaka rublja....