RUSI PROBILI FRONT Crvena uzbuna u ove tri oblasti (FOTO/VIDEO/MAPA)
Twitter printscreen

Širom Ukrajine nastavljaju se borbe, a situacija je takva da se kraj ne vidi. U toku je 77. dan od početka "specijalne operacije" kako je zove Rusija, odnosno odbrambenog rata, kad je u pitanju Ukrajina. 

Lajv 77. dana je završen. Sve događaje pročitajte u nastavku:

Strani plaćenici napuštaju Ukrajinu

00:57 - Oko 70 odsto boraca „Međunarodne legije“ vratilo se kućama, rekao je za „Telegraf“ britanski plaćenik Met Robinson pozivajući se na komandanta „Gruzijske legije“. 

Robinson se, takođe, požalio da im vlasti Ukrajine nisu dale potrebnu opremu, a ukrajinske komandire je optužio za korupciju. 

 

 

SAD mogu da nadoknade nedostatak zaliha iz Ukrajine na svetskom poljoprivrednom tržištu 

00:55 - Amerika se sada bori na dva fronta. Unutar zemlje to je borba protiv inflacije i rasta cena. U inostranstvu, pomaže Ukrajini da odbrani svoju demokratiju i obezbeđuje hranu za one koji gladuju širom sveta. A naši farmeri pomažu na dva fronta: snižavaju troškove hrane u zemlji i proširuju proizvodnju kako bi nahranili siromašne u svetu - rekao je predsednik SAD Džo Bajden.

 

 

Poginuo prvi ruski civil

00:49 - Po prvi put je jedan civil u Rusiji navodno poginuo od posledica prekograničnog granatiranja iz Ukrajine, saopštile su ruske vlasti, prenosi "CNN".

Guverner Belgorodske oblasti Vjačeslav Gladkov rekao je da je "jedna osoba poginula tokom granatiranja sela Solohi". Solohi je selo udaljeno deset kilometara od ukrajinske granice.

"Stanovništvo sela Solohi biće odvedeno na bezbedno mesto pod rukovodstvom načelnika okruga Vladimira Perceva i šefa regionalnog Ministarstva za vanredne situacije Sergeja Potapova", rekao je Gladkov.

Belgorodska oblast je doživela nekoliko eksplozija poslednjih nedelja za koje se čini da su izazvane projektilima i bombama. Ukrajina nije ni potvrdila ni demantovala da je odgovorna za eksplozije.

Civili pušteni iz "Azovstalja"

00:39 - Zamenik komandanta puka Azov Svjatoslav Kalina Palamar izjavio je danas da su civili koji su se nalazili u fabrici "Azovstalj" u Mariupolju - oslobođeni.

"Ako je reč o fabrici Azovstal, onda su civili koji su bili sa nama, a o kojima smo mi brinuli, uspeli da napuste pogon", rekao je Palamar.

Gori Kijev

00:35 - U Kijevu, u bioskopu "Tampere" nasuprot parka "Vidradnij" postalo je toplije, objavilo je više Telegram kanala.

 

 

Rusi granatirali Liman

00:30 - Snimak dejstva Oružanih snaga Ukrajine kod Limana preciznim udarima objavila je "Rusvesna". Ruski artiljerci uništavaju još jedno uporište ukrajinskih boraca, navedeno je u objavi.

 

 

Odjeknulo u centru Donjecka

00:21 - Centrom Donjecka odjeknula je eksplozija večeras, glasna. Nešto je bljesnulo na horizontu. Nekoliko sekundi kasnije začuo se zvuk, objavio je Telegram kanal "War Donbass".

 

 

Gori nebo nad Belgorodom

23:59 - Na društvenim mrežama pojavili su se snimci dejstva ruske PVO na nebu nad Belgorodom.

 

Prva optužnica ruskom vojniku za ratne zločine

23:49 - Državna tužiteljka Ukrajine Irina Venediktova danas je najavila da će biti održano prvo suđenje za navodne ratne zločine zarobljenom ruskom vojniku koji je optužen za ubistvo civila. Venediktova je rekla da je njena kancelarija podigla optužnicu protiv 21-godišnjeg Vadina Šišimarina za ubistvo nenaoružanog 62-godišnjeg civila koji je upucan dok je vozio bicikl, četiri dana nakon početka rata, prenosi AP.

Šišimarin, koji je služio u tenkovskoj jedinici, optužen je da je pucao iz vozila na stanovnika sela Čupahovke. Venediktova je kazala da bi ruski vojnik mogao da bude osuđen na do 15 godina zatvora, ali nije precizirala kada bi suđenje moglo da počne.

Raketirana oblast Harkova?

23:33 - Gradonačelnik Lozove Sergej Zelenski rekao je da je magacin poljoprivrednih proizvoda u opštini potpuno uništen. Poginuo je jedan civil.

 

 

Ruski izvori: Ukrajinci blokirali hiljade ljudi

23:19 - Ukrajinske trupe drže pod blokadom više od 90.000 ljudi u stambenim naseljima i u prostorijama preko deset preduzeća u gradovima Kramatorsk i Slavjansk, izjavio je danas Mihail Mizincev, načelnik ruskog Centra za upravljanje nacionalnom odbranom

Rusi probili front

23:00 - Mapa alarma u Ukrajini je ažurirana – dospeli su do Kijevske, Černigovske i Sumske oblasti, objavila je "Ukrajina 24".

 

 

BRITANSKI NLAW PROTIV RUSKOG T-72 Ukrajinci su pogodili tenk koji je nastavio da se kreće

22:40 - Na ruskim društvenim mrežama pojavio se snimak napada ukrajinskih vojnika britanskim protivoklopnim sistemom NLAW na tenk T-72.

"Još jedan dokaz preživljavanja ruskih tenkova u operaciji u Ukrajini. Međutim, municija u tenku nije nije eksplodirala, a tenk je nastavio da se kreće. Istina, dalja sudbina tenka je nepoznata", piše u komentaru. 

Ukrajina napala Rusiju, na udaru je Belogorod

22:00 - Jedna osoba je poginula, a tri su ranjene na jugozapadu Rusije u granatiranju iz Ukrajine, objavio je danas ruski guverner pogođene regije.

Nemačka plaća gas u rubljama

21:30 - Premijer Italije Mario Dragi saopštio je da je nemačka gasna kompanija VNG uplatila Gasprombanci evre radi konverzije u rublje i dalje otplate računa za gas, piše Newsunrolled.

Digli branu u vazduh?

20:40 - Mediji javljaju da je ukrajinska vojska digla u vazduh branu u području Avdejevke, Donjecka Narodna Republika. Za sada nema drugih detalja.

Amerika zahteva da zna gde je njeno oružje

20:18 - Sjedinjene Američke Države zahtevaju od Kijeva da kontroliše gde se nalazi oružje koje im Amerika isporučuje, rekao je američki ministar odbrane Lojd Ostin.

-Svaki put kada razgovaramo sa našim partnerima proveravam tu informaciju, a razgovaramo svake nedelje. To pitanje sam i juče postavio ministru odbrane Ukrajine Alekseju Reznikovu - rekao je Ostin.

 

Granatirana Gorlovka projektilima od 152mm

19:17 - Ukrajinske trupe granatirale su Gorlovku u sredu uveče, ispalivši četiri granate kalibra 152 milimetra, saopštilo je u sredu predstavništvo Donjecke Narodne Republike u Zajedničkom centru za kontrolu i koordinaciju prekida vatre.

 

 

Nemačka upozorava na katastrofu

18:55 - Nemačka ministarka ekonomske saradnje i razvoja Svenja Šulce (SPD) upozorila je u razgovoru za Bild da svetu preti akutna kriza zbog vrtoglavih cena hrane.

Pohapšeni nacisti u Harkovu?

18:41 - Ruska operativna grupa snaga označena slovom „O” u Harkovu zarobila grupu ukrajinskih diverzanata sa nacističkim simbolima. Oni su sa sobom imali ambleme-prišivače sa nacističkim simbolima, a zaplenjena je i veća količina naoružanja, uključujući eksploziv.

 

 

Ukrajinski militanti uče iz iskustva sirijskih islamista

18:32 - Formacije lojalne kijevskom režimu postavile su protivvazdušni top S-60 na šasiju kamiona.

Takve zanate su aktivno koristili militanti tokom građanskog rata u Siriji.

 

 

NATO: Ne želimo direktan sukob sa Rusijom

18:12 - Pružajući podršku Ukrajini i jačajući sopstvenu odbranu, NATO nastoji da minimizuje rizike od direktnog sukoba sa Ruskom Federacijom, izjavio je danas zamenik generalnog sekretara alijanse Mirča Džoana.

- Moramo se pobrinuti da, podržavajući Ukrajinu, jačanjem odbrane NATO, ne stvaramo rizik od eskalacije ka ratu između NATO i Rusije - rekao je on u Vašingtonu.

Džoana je naglasio da NATO ima odgovornost da obezbedi da se "ovaj rat ne širi dalje, jer bi to dovelo do dodatne patnje, smrti i više nestabilnosti širom sveta".

Crni oblak dima prekriva fabriku Azovstal

18:00 - Nije potvrđeno da li se radi o napadu ili da li je bilo povređenih ili poginulih.

 

 

Poljski premijer pozvao Zapad da uništi Rusiju

17.46 - Poljski premijer Mateuš Moravecki pozvao je Zapad da uništi "ruski svet".

- Nije dovoljno da se podrži Ukrajina u njenom ratu protiv Rusije. Treba u potpunosti da uništimo tu strašnu ideologiju - izjavio je Moravecki u intervjuu britanskom Telegrafu.

Biolaboratorije kod Mariupolja

17.24 - Pribavljeni su dokazi o hitnom uništavanju dokumenata koji potvrđuju rad sa američkim vojnim establišmentom u biolaboratorijama u Ukrajini, navode iz ruskog Ministarstva odbrane.

"Preliminarna analiza postojeće dokumentacije ukazuje na korišćenje Mariupolja kao regionalnog centra za prikupljanje i sertifikaciju patogena kolere. Odabrani sojevi poslati su u Centar za javno zdravlje u Kijevu, koji je odgovoran za dalju isporuku biomaterijala u Sjedinjene Države. Ove aktivnosti se sprovode od 2014. godine, o čemu svedoči i transfer sojeva.", navodi se u saopštenju Ministarstva odbrane Rusije o biolaboratorijama u Ukrajini.

 

Vojnici brigade "Ahmat" u fabrici "Zarja"

17.11 - Objavljen je i snimak vojnika specijalnih snaga čečenske brigade "Ahmat" na teritoriji fabrike "Zarja" u Rubežnu, u Lugansku.

 

 

Žestoka bitka za Rubežno 

17.03 - Čečenski lider Ramzan Kadirov je izjavio da je u Lugansku oslobođena fabrika baruta „Zarja“, da su naselja Južni i Vojevodovka, pored grada Rubežno, stavljena pod kontrolu i da je uništeno više od 200 ukrajinskih ekstremista.

Podsetimo, ostaci ukrajinskih trupa proterani su tokom današnjih okršaja iz grada Rubežno i praktično su bili blokirani u fabrici "Zarja".

Udružene snage LNR I Čečeni potom su krenuli u konačan obračun sa poslednjim ostacima ukrajinske vojske.

 

 

Crni dim prekriva Azovstalj

16.48 - Iznad fabrike Azovstalj u Mariupolju nadvija se gust oblak crnog dima. Za sada nema informacija da li se radi o borbenim dejstvima u okviru fabrike.

 

 

Rusija o ulasku Švedske i Finske u NATO

16.27 - Rusija će pomno pratiti i analizirati situaciju u slučaju da Švedska i Finska pristupe u NATO, saopštili su iz Kremlja.

Velika Britanija i Švedska potpisale sporazum

16.12 - Premijeri Velike Britanije i Švedske Boris Džonson i Magdalena Andreson potpisali su 11. maja sporazum o zajedničkoj odbrani u slučaju napada, u trenutku kada Švedska razmatra članstvo u NATO-u.

 

BELI LABUDOVI KRENULI NA ODESU Snimci početka napada iz bombardera TU-22M3 

15.54 - Priča oko napada krstarećim raketama na Odesu kada je do temelja sravnjen turistički kompleks kod ovog crnomorskog lučkog grada i tržni centar u samom gradu i pojedini objekti u okolini se i dalje ne stišava.

U pitanju su tri bombardera koja pripadaju 22. gardijskoj diviziji teških bombardera iz baze Šajkovka u Kaluškoj oblasti u Podmoskovlju, koja sad ima u naoružanju teške bombardere Tu-22M3.

 

Rusi presekli ukrajinsku vojsku na dva dela

15.25 - Trupe Rusije i DNR presekle su grupaciju Oružanih snaga Ukrajine na 2 dela, zauzevši Novoselovku.

Juče su u reonu Limanska ruske trupe zauzele Šandrigolovo i ušle u bitku za Novoselovku. Sada je njeno zauzimanje podelilo grupu Oružanih snaga Ukrajine na dva dela i ostavilo Liman bez podrške teške artiljerije. Rusima je otovoren put preko jednog od mostova do Slavjanska kada je ova linija probijena.

Lokalno stanovništvo izveštava da su ruski vojnici danas zauzeli Novoselovku i da to proveravaju.

 

 

Zabranjen Fejsbuk

14.49 - Vlasti Luganske Narodne Republike blokirale su pristup društvenim mrežama Fejsbuk i Instagram kompanije Meta čija je delatnost u Rusiji zabranjena kao ekstremistička na teritoriji te republike, saopštilo je Ministarstvo za veze i masovne komunikacije LNR.

Ukrajinci oborili ruski helikopter

14.32 - Ukrajinski vojnici oborili su ruski helikopter Ka-52 "Aligator" kod Izjuma.

Mirovni pregovori

14.06 - Generalni sekretar Ujedinjenih nacija Antonio Gutereš izjavio je danas da će doći vreme kada će biti mogući mirovni razgovori oko Ukrajine, ali je dodao i da ne očekuje da bi to moglo da se desi u skorije vreme.

"Ovaj rat neće trajati doveka. Biće vremena za mirovne pregovore", kazao je Gutereš na zajedničkoj konferenciji za novinare sa austrijskim predsednikom Aleksander van der Belenom, preneo je Rojters.

Lavrov se obratio javnosti

13.44 - Ministar spoljnih poslova Rusije Sergej Lavrov obratio se javnosti i naveo da će se Rusija okrenuti sebi i partnerima koji stoje izvan tzv. "zlatne milijarde".

- Oslonićemo se na sebe i na naše pouzdane partnere, od kojih je velika većina izvan takozvane zlatne milijarde.

Lavrov je rekao da su zapadne zemlje grubo prekršile svoje fundamentalne principe.

- Nepovredivost privatne svojine, pretpostavka nevinosti – sve čime se hvalila zapadna civilizacija... iskočilo je iz koloseka na najgrublji način - konstatovao je Lavrov.

 

 

Više nema civila u Azovstalju

13.28 - Lider DNR Denis Pušilin izjavio je da u Azovstalju više nema civila.

- Ruke su nam odrešene - rekao je on.

Oborena krstareća raketa nad Odesom

13.04 - Ruska vojska su lansirala je krstareću raketu u Odeskoj oblasti. Ona je oborena iznad mora od strane ukrajinske PVO.

Pogođeno skladište sa amonijum nitratom u blizini Kramatorska

12.56 - Skladište sa amonijum nitratom oštećeno je u blizini Kramatorska kao rezultat žestokih borbi ukrajisnke i ruske vojske.

"Nema neposredne opasnosti po živote stanovnika, ali rukovodstvo gradske vojne uprave traži da se ograniči boravak na otvorenom i zatvore prozori na jedan dan", navodi se u poruci.

 

 

Severni tok 2 

12.52 - Švajcarski sud je obustavio stečajni postupak za Severni tok 2 do 10. septembra.

Priključenje Hersonske oblasti Rusiji

12.46 - Peskov je na pitanje o priključenju Hersonske oblasti Rusiji naveo da će o tome odlučiti stanovnici te oblasti.

- Da li će biti ili ne takav apel o prisajedinjenju regiona Rusiji videćemo, ipak o tome treba da odluče stanovnici Hersonske oblasti. Naravno, ovo pitanje treba da bude jasno i pažljivo procenjeno od strane pravnika, jer, naravno, takve sudbonosne odluke treba da imaju apsolutno jasnu pravnu pozadinu, pravno opravdanje, da budu apsolutno legitimne, kao što je bio slučaj sa Krimom - rekao je Peskov.

Putin neće uvesti vanredno stanje

12.42 - Putin ne planira da uvede vanredno stanje u Rusiji u pozadini specijalne operacije u Ukrajini, rekao je Peskov.

Peskov je rekao da Rusija ispunjava svoje obaveze i da ne postoji razlog zbog kojeg je Ukrajina zaustavilatranzit ruskog gasa prema Evropi.

Čečeni opkoljavaju

12.35 - Ostaci ukrajinskih trupa proterani iz grada Rubežno u Donbasu i praktično su blokirani u fabrici "Zarja", saopštio je danas novinarima pomoćnik čečenskog lidera za vojsku Apti Alaudinov.

- U suštini, svih ovih dana bili smo zauzeti blokiranjem fabrike Zarja. Imali smo zadatak da od levog boka fabrike Zarja do Kudrjašovke očistimo od tih uporišta i punktova koji su tamo bili, da ne bismo iza sebe ostavili neprijatelja. Mi smo ovaj zadatak vec izvršili, naše snage i sredstva su praktično blokirali fabriku Zarja - precizirao je Alaudinov.

RUSI PROBILI FRONT Crvena uzbuna u ove tri oblasti (FOTO/VIDEO/MAPA)

Foto: Ilustracija

 

 


Istakao je da je ova operacija izvedena zajedno sa snagama samoproglašene Luganske Narodne Republike i da su sada Narodna milicija LNR i vojnici specijalnih snaga "Ahmat" Čečenske Republike stigli do sela Vojevodovka.

 

 

Oglasio se Mevdedev

12.16 -  Zamenik predsednika ruskog Saveta bezbednosti Dmitrij Medvedev ocenio je danas da je paket pomoći od 40 milijardi dolara, koji je Predstavnički dom Kongresa SAD odobrio Ukrajini, ima za cilj nastavak rata preko posrednika (proksi rata) protiv Moskve, kao i nanošenje teških gubitaka Rusiji i ograničenje njenog ekonomskog razvoja i političkog uticaja u svetu.

Medvedev je na Telegramu poručio da SAD neće uspeti da ograniče ekonomski razvoj Rusije i njen politički uticaj u svetu, prenosi TAS S.

 

Oboren ukrajinski dron iznad Kurska

12.01 - Protivvazdušna odbrana u ruskoj oblasti Kursk oborila je ukrajinski dron u pograničnoj zoni, rekao je guverner te oblasti.

Granatiran Kirilovski okrug

11.08Ukrajinske snage su u 10.50 gađale Kirovski okrug Donjecka, ispalivši šest granata kalibra 122 mm, saopštilo je predstavništvo DNR u Zajedničkom centru za kontrolu i koordinaciju prekida vatre.

Granatiranje Donjecka

10.52 - U protekla 24 časa ukrajinske snage ispalile su više od 135 granata i mina iz višecevnog lansera BM-27 „Uragan“ kalibra 222m, višecevnog raketnog sistema BM-21 „Grad“ kalibra 122mm, artiljerijskog oruđa kalibra 152 i 122mm i minobacača kalibra 122mm, saopštila je Narodna milicija DNR.

Granatirano je devet naselja Donjecke Narodne Republike. Od posledica ukrajinske agresije poginula su dva civila, a deset je ranjeno. Oštećeno je 20 stambenih objekata i 12 objekata civilne infrastrukture.

"Svaki dan bi mogao da bude poslednji"

10.34 - Poručnik Ilja Samojlenko, pripadnik Azova, rekao je u izjavi za Sky News da je broj povređenih i poginulih vojnika "vrlo visok" i da je vojnicima potrebna odgovarajuća nega. "Niko nije očekivao da ćemo tako dugo da izdržimo protiv Rusa, ali mi se ipak borimo. Imamo velike, teške gubitke", rekao je on. Ukrajinski zvaničnici veruju da je oko 100 civila ostalo zarobljeno ispod bunkera u čeličani, ali Samojlenko je rekao da su, koliko on zna, svi evakuisani.

 

Žestoke borbe za Zmijsko ostrvo

10.17Ukrajina je uz pomoć dronova Bajraktar ​​pogodila ruske sisteme protivvazdušne odbrane i brodove za snabdevanje, navodi se u izveštaju britanskog Generalštaba.

Ruski brodovi za snabdevanje imaju minimalnu zaštitu u zapadnom Crnom moru nakon gubitka raketne krstarice Moskva. Ukoliko Rusija ojača svoju poziciju na ostrvu strateškim krstarećim raketama, PVO i obalskom odbranom, može da dominira severozapadnim delom Crnog mora.

 

 

Oglasio se Zelenski

9.58 - Ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski pohvalio je "nadljudsku snagu" ukrajinskih trupa u borbi protiv ruske vojske.

"Zahvalan sam svim našim zaštitnicima koji uzvraćaju i pokazuju uistinu nadljudsku snagu", rekao je Zelenski u svom dnevnom video obraćanju u utorak kasno uveče, ističući da se Ukrajinci bore protiv "nekada druge najjače vojske na svetu".

Ukrajinski predsednik ostaje oprezan u dopuštanju bilo kakvog osećaja euforije ili "preteranih emocija".

"Nema potrebe stvarati atmosferu specifičnog moralnog pritiska kada se na nedeljnoj, pa i dnevnoj bazi očekuju određene pobede", rekao je.

Zelenski se osvrnuo na izveštaje vojnog rukovodstva od utorka o vraćanju pod ukrajinski nadzor dela teritorije u blizini Harkova na istoku Ukrajine.

Ukrajinske snage "postupno" proteruju okupatore iz te regije, kazao je Zelenski.

"Oružane snage Ukrajine čine sve da oslobode našu zemlju i naš narod", istakao je on.

"Svi naši gradovi bit će oslobođeni – Herson, Melitopolj, Berdjansk, Mariupolj i svi drugi."

Zelenski se zahvalio i američkom predsedniku Džozefu Bajdenu na pomoći.

 

 

Borelj ne razume oni koji napadaju pomoć Ukrajini u oružju

9.45 - Visoki predstavnik za spoljnu i bezbednosnu politiku EU Žozep Borelj rekao da ne razume protivnike isporuke naoružanja.

"Spremite se za dug rat"

9.22 - Amerikanci veruju da se ruski predsednik Vladimir Putin sprema za dugi konflikt u Ukrajini, a ruska pobeda u Donbasu na istoku možda neće okončati rat, izjavila je direktorka američkih Nacionalnih obaveštajnih službi Avril Hejns.

Zaharova najavljuje nove pregovore

8.49 - Portparolka ruskog Ministarstva spoljnih poslova Marija Zaharova izjavila je danas da se kontakti Rusije i Ukrajine u sferi pregovora nastavljaju.

"Kontakti između Rusije i Ukrajine su u toku", rekla je ona za Radio Sputnjik, prenosi agencija TASS.

Novi Zeland dodatno proširio paket sankcija Rusiji

8.22 - Ministarka spoljnih poslova Novog Zelanda Nanaja Mahuta najavila je nove sankcije, uvedene jednom broju ruskih građana i preduzeća zbog situacije u Ukrajini.

Prema rečima ministarke Mahuta, novi paket sankcija usmeren je protiv osam ruskih kompanija i ljudi, koji su umešani u, kako je ocenila, "Putinovu kampanju dezinformacija"

"Debakl Ukrajine na Zmijskom ostrvu"

7.59 - Tela 27 pripadnika ukrajinskih specijalnih snaga ostavljena su na Zmijskom ostrvu nakon što je operacija Kijeva propala, izjavio je danas portparol ruskog Ministarstva odbrane Igor Konašenkov.

Rusko Ministarstvo odbrane je 9. maja saopštilo da je više od 50 komandosa eliminisano u pokušaju da ukrajinske snage ponovo zauzmu Zmijsko ostrvo, koje je Ukrajina izgubila 24. februara.

"Apsurdne tvrdnje o sajber napadima na Ukrajinu"

7.31 - Ambasada Rusije u Vašingtonu nazvala je apsurdnim tvrdnje američkog Stejt departmenta o umešanosti Moskve u sajber napade na ključnu infrastrukturu u Ukrajini i poručila da je Rusija spremna za ravnopravan, profesionalan i nepolitizovan dijalog sa SAD o informacionoj bezbednosti.

Sastanak SB UN sutra o humanitarnoj situaciji u Ukrajini

7.18 - Savet bezbednosti UN održaće sutra sastanak o humanitarnoj situaciji u Ukrajini, javlja ruski TASS pozivajući se na neimenovani izvor iz organizacije.

Žestoke bitke oko Harkova

7.09 - Ukrajinski vojni zvaničnici saopštili su da su njene snage povratile sela od ruskih trupa severno i severoistočno od Harkova, započinjući kontraofanzivu koja bi mogla da signalizira promenu incijative u ratu i da ugrozi glavno napredovanje Rusije.

Dramatične najave za gas

7.06 - Protok gasa u Evropu preko Ukrajine mogao bi da padne za trećinu ukoliko Rusija ne pređe na korišćenje rute koju je predložio Kijev nakon što je najavio da će u sredu ujutru obustaviti protok prirodnog gasa kroz tranzitnu tačku "Sohranjivka", izjavio je šef ukrajinske državne energetske kompanije "Naftogas" Jurij Vitrenko.

Amerika sprema rekordan paket pomoći Ukrajini

7.01 - Predstavnički dom američkog Kongresa odobrio je više od 40 milijardi dolara pomoći Ukrajini.
 Predstavnički dom usvojio je predlog zakona za pomoć Ukrajini sa 368 glasova "za" prema 57 protiv, prenosi agencija Rojters.

Predlog zakona je sada upućen Senatu, od kojeg se očekuje da brzo reaguje, a potom bi predsednik DŽozef Bajden trebalo da ga potpiše.

Bajden je pre dve nedelje zatražio od Kongresa da odobri dodatnih 33 milijardi dolara pomoći Ukrajini, ali su poslanici odlučili da povećaju vojno i humanitarno finansiranje.

"Ovaj zakon će zaštititi demokratiju, ograničiti rusku agresiju i ojačati našu sopstvenu nacionalnu bezbednost, dok će, što je najvažnije, podržati Ukrajinu", rekla je demokratska predstavnica Roza De Lauro.

Bajden je pozvao Kongres da se ubrza procedura kako bi mogao da potpiše zakon.

Neki republikanci su se usprotivili zakonu i kritikovali demokrate zato što prebrzo šalju previše dolara poreskih obveznika u inostranstvo.

Ambasodrka Ukrajine u Sjedinjenim Državama Oksana Markarova apelovala je na pomoć i demokratskim i republikanskim senatorima tokom njihovih sastanaka.

Napominje se da dokument uključuje povećanje finansiranja ovlašćenja predsednika na 11 milijardi dolara. Takva odluka omogućiće Bajdenskoj administraciji da šalje vojnu opremu i oružje iz američkih zaliha, što je jedan od glavnih načina za brzo snabdevanje Ukrajine vojnom opremom.

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (2)

Loading
Бла Бла

11.05.2022 17:55

Ух што се ова Пољска одилила ццц,да је заборавила шта јој било пре 70 год!!!Боље Пољској да буде мирна.

Bane

12.05.2022 06:46

Kad nestane zelenskog, boksera i sličnog nacističkog šljama biće mir. Ovu anglosaksonsku gamad odstraniti da ne gine pošten ukrajinski narod za račun amerike i engleske.