RUSKO MINISTARSTVO ODBRANE DOŠLO U POSED DOKAZA Američka vojska sa Ukrajincima proučavala čudne i smrtonosne bolesti
Foto: Shutterstock

Ministarstvo odbrane Ruske Federacije se oglasilo i iznelo je u medije ono što tvrde da su dokazi o umešanosti vojske Sjedinjenih Država u istraživanje patogenih bakterija i virusa u biolaboratorijama širom Ukrajine.

To saopštenje, kao i dokumentaciju koja ga prati prenosimo u celosti i bez izmene:

"Pribavljeni su dokazi o hitnom uništavanju dokumenata koji potvrđuju rad sa američkim vojnim establišmentom u biolaboratorijama u Ukrajini.

Preliminarna analiza postojeće dokumentacije ukazuje na korišćenje Mariupolja kao regionalnog centra za prikupljanje i sertifikaciju patogena kolere. Odabrani sojevi poslati su u Centar za javno zdravlje u Kijevu, koji je odgovoran za dalju isporuku biomaterijala u Sjedinjene Države. Ove aktivnosti se sprovode od 2014. godine, o čemu svedoči i transfer sojeva.

RUSKO MINISTARSTVO ODBRANE DOŠLO U POSED DOKAZA Američka vojska sa Ukrajincima proučavala čudne i smrtonosne bolesti

Foto: mil.ru

 

 

U sanitarno-epidemiološkoj laboratoriji pronađen je akt uništavanja zbirke patogena od 25. februara 2022. godine, prema kojem su tu ispitivani uzročnici kolere, tularemije i antraksa.

Deo zbirke veterinarske laboratorije nije uništen jer im se žurilo da napuste mesto. U cilju bezbednosti i bezbednog skladištenja, ruski stručnjaci su izvezli 124 soja i organizovali njihovo proučavanje.

Prisustvo u kolekciji patogena koji su nekarakteristični za veterinu, kao što su tifus, paratifus i gasna gangrena, izaziva zabrinutost. Ovo bi moglo ukazivati na zloupotrebu laboratorije i učešće u vojno-biološkom programu.

Nastavićemo da ispitujemo punu količinu materijala dobijenog iz mariupoljskih biolaboratorija i obavestićemo vas o rezultatima."

Najnovije vesti pročitajte u našem blogu Ukrajina uživo.

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (3)

Loading
Dusan

12.05.2022 14:52

@Dr - Nije genocid kada rade ameri da su rusi to radili onda bi bio genocid .

Srb

12.05.2022 12:55

Ma otkud bi oni to?? Oni nisu ni indijance namerno zarazili malim boginjama jer ta bolest nije postojala na američkom kontinentu, pa su indijanci bili neotpirni na nju. Tradicija je čudo.