NEMAČKA UPUTILA OŠTRO "NE" UKRAJINI Nema popuštanja, evo zašto im neće uvažiti molbu
Foto: Shutterstock

Šolcu je lider CDU Frudrih Merc prebacio kukavičluk, na šta mu je kancelar odgovorio, u izjavi za "Zontagsbild", da nije dovoljno plašljiv da bi takve optužbe ostavile utisak na njega.

- Deo demokratije je da budete napadani od opozicije. Zato i postoji - podvukao je on.

Istakao je da nije niti uvređen, niti nesiguran zbog kritika.

"Bild" ukazuje da je Šolc tek pet meseci na vlasti i već je značajno izložen pritisku, te da je od prvog dana preuzimanja dužnosti morao da se bavi pitanjem da li delovanje ili nedelovanje može izazvati Treći svetski rat, i to ovaj put sa nuklearnim naoružanjem na obe strane.

Mnogi Nemci smatraju da čini premalo, a drugi kažu da radi previše, dok treći kritikuju njegov tehnokratski jezik. U istraživanjima čak 54 odsto Nemaca je reklo da je nezadovoljno radom kancelara, što je rekordna vrednost, a samo 32 odsto je uz kancelara. Njegova Socijaldemokratska partija Nemačke (SPD) izgubila je podršku građana, i trenutno bi samo još 23 odsto Nemaca glasalo za socijaldemokrate, što je svega tri odsto ispred CDU/CSU.

Međutim, Šolc kaže da neće popuštati.

- Istraživanja treba primiti k znanju, ali ona ne smeju da utiču na delovanje, posebno kada je pitanje o ratu i miru, jer bi to moglo biti opasno - upozorio je on.

"Bild" ukazuje da je Šolc bio veoma obazriv u vezi ukrajinskog rata, te da pre upada Rusije nije želeo da uputi oružje u Ukrajinu, a tri dana nakon upada Šolc je promenio kurs.

Tu promenu kursa okarakterisao je "promenom stanja". Nemačka u Ukrajinu šalje protivtenkovsko oružje i rakete za protivvazdušnu odbranu, ali teško naoružanje - pancerhaubice, tenkove, avione, ratne brodove ne želi da uputi Kijevu.

Šolc je u vise navrata ponovio da Nemačka ne sme postati strana u ratu. Međutim, dodaje "Bild", niko ne zna da li će i kada Vladimir Putin odlučiti da li je neko isporukama oružja prešao granicu. Zapad je promenio svoj kurs i Nemačka je ove nedelje to isto učinila, te je najavljeno da će isporučiti i teško naoružanje.

Sada je reč o borbenim tenkovima i koalicioni partneri Zeleni pozivaju kancelara da odobri zahtev za kupovinu 100 oklopnih vozila "Kuna" i "Marder" i 88 borbenih tenkova "Lepoard" od nemačke kompanije "Rajnmetal". S tim u vezi je Šolc poručio da odluke donosi brzo i usaglašeno sa svojim saveznicima.

Reč borbeni tenk Šolc ne izgovara, podvlači „Bild“, ukazujući da time indirektno stavlje do znanja da sve dok SAD i drugi saveznici ne budu poslali tenkove iz zapadne proizvodnje Ukrajini, to neće učiniti ni Nemačka. Šolc je uveren da je njegov kurs "svi ili niko" ispravan.

BONUS VIDEO

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading