NOVI AMERIČKI POTEZ POGORŠAO ODNOSE Ruše se svi mostovi sa Rusijom
Shutterstock/PalSand

Ova svečanost se svake godine održava na Arlingtonskom groblju u blizini Vašingtona, kod memorijala „Duh Elbe".

„Otkazano je održavanje ovog događaja i jasno je rečeno da je to učinjeno na preporuku Stejt departmenta. Razumemo ovu reakciju zbog rusofobije koja je danas raširena u Sjedinjenim Državama“, rekao je on.

Ruske diplomate, njihove kolege iz zemalja ZND, veterani Drugog svetskog rata i američki zvaničnici ranije su svake godine polagali vence na spomen obeležje.

Susret sovjetskih i američkih trupa kod grada Torgau na Elbi održan je 25. aprila 1945. godine. Ovaj događaj postao je jedan od glavnih simbola zajedničkih napora zemalja antihitlerovske koalicije u pobedi nad nacizmom.

Kao rezultat susreta savezničkih snaga, ostaci nemačke vojske su podeljeni na dva dela - severni i južni. To je znatno oslabilo njihov otpor, lišilo ih manevarske sposobnosti, poremetilo jedinstven sistem upravljanja i ubrzalo konačni poraz Vermahta.

Memorijalna bronzana ploča sa prikazom rukovanja sovjetskih i američkih vojnika na mostu na Elbi postavljena je na Arlingtonskom groblju u aprilu 1995. u znak sećanja na 50. godišnjicu tog nezaboravnog događaja.

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (1)

Loading
Dusica

25.04.2022 07:31

Imace Amerika vekove pred sobom da se kaje zbog nepromisljenog poteza senilnog starca.