VODEĆI AMERIČKI EKONOMSKI MAGAZIN PRIZNAO Putin nas je nadigrao, Rusija nikada nije bila jača, a sve zbog JEDNE ODLUKE!
Profimedia

„Uprkos velikom pritisku na ruske finansije iz inostranstva, Bloomberg Economics očekuje da će Moskva ove godine zaraditi skoro 321 milijardu dolara od izvoza energije, više od trećine više nego 2021.

Rusija bi takođe mogla da očekuje rekordan suficit, koji bi, prema Institutu za međunarodne finansije (IIF), mogao da dostigne 240 milijardi dolara.

Kako navodi agencija, očekivani pokazatelji trgovine i platnog bilansa biće „sjajni“.

Prema izveštaju grupe IIF, trenutna ograničenja nisu uspela da zaustave priliv „tvrde valute” u Rusiju.

Eksperti su naglasili da je prihod od prodaje energenata omogućio Moskvi da ublaži posledice sankcija koje je uveo Zapad.

Ranije u toku dana Igor Juškov, ekspert na Finansijskom univerzitetu pri Vladi Ruske Federacije i vodeći analitičar u Fondu za nacionalnu energetsku bezbednost, rekao je da Rusija sada zaista prima velike prihode od sektora nafte i gasa u celini i da 2022. može postati rekordna po prihodima.

Dan ranije, nemački stručnjak Janis Kluge rekao je da bi Rusija mogla da ostvari rekordne prihode od prodaje gasa zbog značajnog povećanja cena na spot tržištima.

On je sugerisao da će Moskva zahvaljujući zaradi od prodaje energenata moći da nadoknadi rastuću inflaciju, manji porez na dohodak i naplatu PDV-a.

Ruski predsednik Vladimir Putin potpisao je 31. marta ukaz o trgovini gasom sa državama koje su u Ruskoj Federaciji priznate kao neprijateljske. Sada, da bi kupovale ruski gas, zapadne zemlje moraju otvoriti račune u rubljama u ruskim bankama.

Dan ranije, vicekancelar, ministar za ekonomska pitanja i zaštitu klime Nemačke Robert Habek saopštio je da se Berlin sprema za mogući prekid isporuke ruskog gasa. On je podsetio da Nemačka neće plaćati rusko gorivo u rubljama, a istu odluku donele su i zemlje Grupe sedam (G7).

Kako je portparol Kremlja Dmitrij Peskov rekao novinarima 29. marta, „neće biti milostinje“. On je upozorio da ako ne bude plaćanja, neće biti ni gasa . Istovremeno je dodao da još ne zna da li će Ruska Federacija prekinuti isporuke gasa Evropskoj uniji u slučaju odbijanja plaćanja u rubljama.

Instrukcija ruskog predsednika da pretvori gasne transakcije u rublje usledila je u kontekstu antiruskih sankcija koje su uvele brojne strane zemlje kao odgovor na specijalnu operaciju sprovedenu od 24. februara za zaštitu civilnog stanovništva Donbasa.

Situacija u Donbasu je eskalirala sredinom februara. Vlasti Donjecke i Luganske Narodne Republike (DNR i LNR) najavile su evakuaciju stanovnika u Ruskoj Federaciji, a obratile su se i Moskvi za pomoć.

Putin je 21. februara potpisao ukaz o priznavanju nezavisnosti DNR i LNR i obećao da će podržati republike.

Sve najnovije informacije o specijalnoj operaciji ruske vojske u Ukrajini možete pogledati OVDE

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading