VUČIĆ SE OBRATIO NACIJI Srbija poštuje pun teritorijalni integritet Ukrajine, ali neće uvoditi sankcije nikome, pa ni Rusiji! To su naši bratski narodi! (VIDEO)
Alo!

Aleksandar Vučić je prethodno, od 16 časova, predsedavao sednicom Saveta za nacionalnu bezbednost na kojoj se raspravljalo o aktuelnoj situaciji u Ukrajini i regionu.

Posle sednice, predsednik se sastao i sa patrijarhom Porfirijem.

Nakon toga, predsednik Srbije se od 18.15 časova obratio sa zvaničnim stavom o situaciji u Ukrajini.

- Iza nas su teški dani za ceo svet, a za nas u Srbiji posebno teški. Neće nam biti ništa lakše ni u narednim danima. Pokušavali smo da zauzmemo jedinstven stav po pitanju krize u Ukrajini i potezima koje ćemo preduzeti. Bili smo suočeni sa brojnim kontradiktornostima i pristiscima. Uprkos tome, doneli smo odluku hladne glave i trezveno jer smo za to i biranu, a u skladu sa interesima Srbije. Poštovanje međunarodnog prava znači jačanje naše pozivcije i vitalnih interesa Srbije - rekao je Vučić i dodao da je po pitanju stavova Srbije bilo toliko lažu u medijima kako ovde tako i u okolnim zemljama sa ciljem da se napakosti našem nacionalnom interesu.

On je potom pročitao zaključke Savet za nacionalnu bezbednost.

- Savet za nacionalnu bezvednost na sednici je doneo zaključak:

1. Srbija najiskrenije žali zbog dešavanja na istoku Evrope. Rusi i Ukrajinci su naši bratski narodi.

2. Srbija je privržena teritorijalnom integritetu i političkoj nezavisnosti država

3. Srbija je posvećena očuvanju svog teritorijalnog integriteta, pa tako i integriteta drugih zemalja.

4. Srbiji se zbog njene doslednosti poštovanju međunarodnog prava, ne može uputiti nijedan prigovor.

5. Srbija pruža punu podršku teritorijalnom integritetu Ukrajine.

6. Srbija smatra pogređnim kršenje teritorijalnog integriteta bilo koje zemlje, pa i Ukrajine.

7. Srbija se zalaže da se sačuva mir u regionu, što je od ključne važnosti za ekonomski razvoj naše zemlje. Očuvanje mira je vitalni interes srpskog naroda.

8. Srbija će se prilikom razmatranja potrebe da se uvedu sankcije, uključujući i Rusiju, voditi isključivo svojim interesima. Srbija je osetila sankcije i smatra da joj nije u interesu da uvodi sankcije bilo kojoj državi.

9. Polazeći od principa naše vojne neutralnosti, potrebno je da se sve aktivnosti vojske i MUP sa stranim partnerima odmah prekinu.

10. Srbija će preduzeti sve mere da sačuva svoje građane u Ukrajini.

11. Naši građani da se suzdržavaju od mešanja u sukobe na istoku Evrope.

12. Srbija će pružiti humanitarnu pomoć narodu Ukrajine.

13. Nadležni organi će preduzeti sve mere da obezbede energrente, gas, naftu, hranu i neophodne namirnice.

14. O ovim zaključcima će Srbija upoznati svoje konzule  - rekao je Vučić.

 

 

On je zaključke sumirao u tom da Srbija ostaje privržena principima međunarodnog prava.

- Srbija poštuje međunarodno pravo. Srbija dobro razume svoje potrebe, Srbija poštuje tradicionalna prijateljstva, pamtimo i 2015. i 1999. godinu. Nismo žurili i jurili pri donošenju odluke. Mi smo uradili najbolju moguću stvar za našu zemlju. Znamo da se ova odluka neće nikome u potpunosti svideti - rekao je Vučić.

Srbija čuva mir i stabilnost

Rekao je i da je Srbija učestvovala u mnogo ratova i naglasio da je mir preko potreban.

- Da čuvamo naš narod, građane i njihove živote. Da gledamo u budućnost i da se razvijamo.

Pozvao je građane Srbije da se ujedine.

- Da stanemo iza jedne strane – Srbije, da zajednički stanemo iza naše trobojke, orlova i naše zemlje. Da se ubrzano razvijamo i brinemo o građanima.

Patrijarh Porfirije

Vučić je rekao da je želeo da se posavetuje sa patrijarhom Porfirijem na pitanje zašto se susreo sa poglavarom SPC.

Kaže da mu je pročitao tekst i ukazao na probleme sa kojima se suočavamo.

- Patrijarh neka govori o svom stavu, čovek razume potrebe i probleme Srbije.

Viola fon Kramon

Predsednik je na pitanje o Violi fon Kramon i njenom komentaru da je vreme da se Srbija opredeli, rekao da joj poručuje da se uozbilji.

Vučić je rekao da je fon Kramon rekla da ne smemo da govorimo o narušavanju integriteta Ukrajine, "ali da ipak smemo".

- Nanosili su nam tešku štetu tajkunski mediji, koji su govorili da Srbija neće da podrži teritorijalni integritet Ukrajine. To nam je nanelo veliku štetu. To su potom prenosili i regionalni mediji, takođe tajkunski. Kroz najbrutalnije laži naneli su nam veliku štetu - rekao je Vučić.

Prema fon Kramonovoj se, kaže, odnosio džentlmenski, ali da je "krajnje vreme da postane odgovornija, da se uozbilji, ili da barem ne govori gluposti".

- Rusiji ne mogu ništa, pa gledaju šta mogu nama. Sve veliki junaci. Kad ne mogu da se iživljavaju na jakom, traže slabe - zaključio je Vučić.

Ne zaboravljamo ni Rusiji ni Ukrajini

Vučić kaže da Srbija ne sme da zaboravi da je Rusija bila jedina koja nam nije uvodila sankcije devedesetih, danas ih ne uvodi Republici Srpskoj, a 2015. godine su nas u SB UN sačuvali od rezolucije kojom je Srbe trebalo proglasiti za genocidne. Vučić navodi i da je Rusija najveći garant očuvanja rezolucije 1244 u SB UN i teritorijlanog integriteta Srbije.

Na drugoj strani, kako kaže, Srbija ne zaboravlja da je Ukrajina uvek poštovala teritorijalni integritet i suverenitet Srbije i da to takođe ne smemo da zaboravimo.

Predsednik navodi da su sada mnogi poželeli da se iživljavaju na Srbiji ucenama i pritiscima jer očigledno ne mogu na Rusiji.

- Naše strateško opredeljenje ostaje put u EU, očuvanje mira i stabilnosti u regionu, ali, isto tako, Srbija neće hrliti u neprijteljstva zato što to neko od nas traži - zaključio je Vučić.

Hrana i energenti

Vučić je govorio o tome da je Srbija nabavla velike količine hrane kao i energenata u slučaju određenih poremećaja na tržištu i dodao da, za sada, nema takvih naznaka i da građani ne treba da brinu.

On je potom pokazao i fotografije punih skladišta.

Kada su u pitanju energenti, Vučić je pročitao podatke koji svedoče o tome da Srbija ima dovoljno rezervi.

- Gledamo da sva naša skladišta popunimo do kraja i da ne brinemo šta god da se desi u svetu - zaključio je Vučić.

Sankcije Rusiji

O tome kako će naše neuvođenje sankcija Rusiji da utiče na odnos sa EU, Vučić je izjavio da se "priče menjaju".

- Da li vi stvarno mislite da posle dana i nedelja, jer za razliku od drugih ja sam predvideo šta će da se dogodi i govorio sam svetkim liderima šta će da se dogodi, jel vi mislite da smo mi svi glupi, da bi neko pronašao bolje rešenje za Srbiju? Idu izbori pa glasajte za predsednike koji žele da uvedu sankcije Rusiji, samo onda vidite kako ćete da objasnite narodu kada ljudi kažu da više ne podržavaju teritorijalni integritet Srbije? Hoće li nam uvek za sve biti krivo državno rukovodstvo, a sami nismo u stanju da bilo šta rešimo. Ja sam predvideo šta će da se dogodi. Da li mislite da je moguće da se pronađe lakše i bolje rešenje za Srbiju? Ovo je naš zajednički stav. Svi smo mi odlazeći, ali smo pokazali mnogo više od drugih. Šta je pogrešila Srbija koja je rekla da podržava teritorijalni integritet Ukrajine?.

Laži pojedinih medija

Vučić je rekao da su čelnici Srbije dobro promišljali o zaključcima koji su doneti danas.

- Predsednik sam još tri, četiri dana, a onda idu izbori, pa glasajte za one kandidate koji bi da uvode sankcije Rusiji - kaže Vučić i dodaje da je zgrožen lažima pojedinih medija koji su plasirali vesti da Srbija ne poštuje teritorijalni integritet Ukrajine.

Srbija ima suverenu politiku

Kako kaže, Srbija ima svoju suverenu politiku i sama donosi svoje odluke.

- Jasno je rekao da nismo uveli sankcije jer imamo svoju zemlju i svoje rukovodstvo koje je sposobno da donosi odluke. Ako treba samo da prepisujemo odluke Brisela onda nam ne treba rukovodstvo i integritet zemlje. Imamo interese po pitanju KiM, ali i ekonomske. Ovo nije pitanje želje, videli ste u Crnoj Gori rezultate političkih odluka po broju nezaposlenih. Ćutimo na mnoge gluposti jer je nama mir najpotrebniji, životi, mir naših žena i majki. To čini Srbiju da raste. Ovo je naša odluka, ako tražite krivca za tu odluku, ja sam kriv. Neki su mislili da treba uvesti sankcije Rusiji, ja nisam - kaže Vučić.

Laži na N1

Na pitanje sa N1 da osudi napade Rusije na Ukrajinu, Vučić kaže da je upravo na tom mediju video laž da Srbija ne podržava teritorijalni integritet Ukrajine.

- Vi ste tu laž držali tri sata na naslovnoj strani posle demantija premijerke, a onda su je preuzimali drugi Šolakovi mediji u Srbiji i regionu. Tako ste nanosili veliku štetu svojoj sopstvenoj zemlji.

Sankcije ruskim fudbalskim klubovima

Vučić kaže da postoji mogućnost izmeštanja fudbalskih utakmica iz Rusije u druge zemlje i naveo da će, ako do toga dođe, Srbija biti spremna da ponudi formalno domaćinsto.

- Znam da postoji inicijativa iz UEFA valjda i da mnogi klubovi neće da igraju u ruskim gradovima. Ukoliko će to dovesti do rešenja problema, mi ćemo ponuditi i biti dobri domaćini i formalni i onom ko gostuje. Možemo svima da garantujemo bezbednost - rekao je Vučić.

Vodeni pištolji

Vučić je prokomentarisao izjavu hrvatskog predsednika da će Beograd pištoljima na vodu na Kosovo rekavši da on poštuje hrvatsku državu i vojsku.

- Za razliku od njih ja veoma poštujem i Hrvatsku državu i vosjku. U nju ulažu mnogo novca. Što se tiče pištolja na vodu tu je Vukan apsolutni šampion, ima ih 19. Najviše na svetu bi želeo da bude vojnik... Ne mislim da ih brinu pištolji na vodu, brine ih to što je Srbija sve jača.

Rekao je i da "ne zna čemu onda hiljade teksota zašto se "mali Putin" naoružava".

Vučić dao nalog vojsci

Što se tiče vojnih operacija, predsednik je istakao da je "dao nalog kao vrhovni komandant da sve što se zbiva bude dobro proučeno jer može mnogo pouka da izvuče naša vojska".

- Saradnja sa svima, dobri odnosi sa svima. Guramo evropski put, čuvamo dobre odnose sa tradicionalnim prijateljima, ali uvek – u se, i u svoje kljuse. Moj poziv danas svim ljudima je da budemo ujedinjeni, a ne da se delimo i cepimo, da volimo svoju zemlju i guramo je napred, da razumemo koliki značaj za nas ima mir - zaključio je Vučić u večerašnjem obraćanju.

 

 

 

 

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (5)

Loading
caca

25.02.2022 15:57

Svi čekamo da čujemo konačnu odluku predsednika Vučića,ali verujemo u njegovu politiku mira!

Goca

25.02.2022 16:35

Dragi Predsednice samo neutralnost I bog danas vidi

Nina

25.02.2022 18:19

Predsednik će sigurno kao i uvek do sada doneti ispravnu odluku u skladu sa interesima naše zemlje.

Rade

25.02.2022 18:53

Pozdrav,i sva podrska vama i svemu sto ste rekli.za krst casni i slobodu zlatnu.ZIVELA SRBIJA.

Zorana

25.02.2022 19:59

Vucic je car.Bravo!. Treba imati hrabrosti u ovom ludilu i"postovanju medjunarodnog prava"izneti stav Srbije i reci i da je to licni stav.