APSOLUTNI PRIORITET RUSIJE! Putin ima velike planove!
Foto: EPA/SERGEY GUNEEVSPUTNIK/KREMLIN / POOL

Ruski predsednik Vladimir Putin obratio se zemljama članicama Evroazijske ekonomske unije i istakao da je jedan od glavnih prioriteta organizacije postizanje tehnološke nezavisnosti i maksimalan razvoj ove oblasti, navodi se na zvaničnom sajtu Kremlja.

"Očigledno je da jedan od najvažnijih strateških prioriteta zajedničkog rada treba da bude razvoj tehnološkog potencijala zemalja članica Evroazijske ekonomske unije i postizanje istinske nezavisnosti u ovoj oblasti. Predlažemo da objedinimo naše snage u cilju razvoja i uvođenja naprednih naučnih i tehničkih rešenja u vodeće sektore privrede, kao što su automobilska i hemijska industrija, brodogradnja, farmacija, digitalni ekosistemi, alternativni izvori energije, biotehnologija i poljoprivreda", izjavio je Putin.

Lider je naglasio da savez, koji je bio osnovan 2015. godine, nastavlja da se razvija, te da je apsolutni obim trgovinske saradnje zemalja članica porastao za čak 60 odsto, dok je 2021. godine zabeležio istorijski maksimum – 73,1 milijardu dolara. Spoljašnja trgovina unije porasla je za 46 odsto, a plaćanje nacionalnim valutama zemalja članica primenjuje se u čak 75 odsto slučajeva, navodi se u saopštenju.

Ruski predsednik je visoko ocenio značaj unije i dosadašnju saradnju, rekavši da je njen rad poslužio kao "dostojan odgovor" na pandemiju korona virusa i nelegitimne sankcije sa Zapada. Putin je takođe predložio da unija već ove godine pristupi kreiranju novih dugoročnih planova, koji će odrediti glavne smernice saradnje zemalja članica za period do 2030. i 2045. godine.

Jedno od bitnih pitanja je i smanjenje ekonomskih rizika koji su povezani sa upotrebom stranih valuta i platnih sistema, kazao je. Kako bi se rešili ovi problemi, prema njegovim rečima, potrebno je raditi na razvoju interakcije između nacionalnih platnih sistema zemalja članica.

"Usklađivanje finansijskih tržišta trebalo bi da stvori povoljne uslove da kapital zemalja članica ostane u okviru asocijacije i investira se u naše privrede", objasnio je Putin.

Iz Moskve su predložili i stvaranje posebne rejting agencije koja bi procenjivala ekonomsku aktivnost regiona, dodaje se u saopštenju Kremlja.

Ruski lider obratio je pažnju i na trgovinske sporazume Evroazijske ekonomske unije sa trećim stranama, ocenivši ih kao veoma korisne, a posebno one o slobodnoj trgovini.

"Nameravamo da na svaki mogući način doprinesemo postizanju sličnih sporazuma sa Egiptom, Iranom i Indijom, kao i da aktiviramo nove pregovare sa Indonezijom i Ujedinjenim Arapskim Emiratima", izjavio je Putin. 

On se još jednom osvrnuo i na formiranje Velikog evroazijskog prostora, o čemu je govorio i u maju prošle godine. 

"Naša organizacija može da odigra ulogu jednog od ključnih centara za formiranje Velikog evroazijskog partnerstva", kazao je Putin, ocenivši da je za to potrebno povećati izvoz proizvoda zemalja članica i izgraditi nove lance snabdevanja sa državama Bliskog istoka, Latinske Amerike, Afrike i Azijsko-pacifičkog regiona.

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading