POTPISAN PLAN Putin: To je sada nepovratno!
Alo

Ruski predsednik je, obraćajući se liderima organizacije, istakao da je ŠOS otvoren za saradnju sa celim svetom.

Putin je konstatovao da se u svetskoj politici i ekonomiji uočavaju fundamentalne promene, te da su one - nepovratne. Ukazao je i a to da se sve jasnije ispoljava rastuća uloga novih centara moći, koji međusobno sarađuju ne na osnovu pravila nametnutih spolja, nego na opštepriznatim principima vladavine međunarodnog prava i Povelje Ujedinjenih nacija.

RUSIJA ČEKA PONEDELJAK Sačekajte 19. septembar, sve će se smiriti, sve će stati do marta 2024! - Alo.rs

Putin je naglasio da podržava priključivanje Belorusije Šangajskoj organizaciji za saradnju, ocenivši da je ta zemlja strateški partner i najbliži saveznik Rusije. On je, takođe, podržao i potpisivanje memoranduma kojim Iran dobija status zemlje-partnera u dijalogu ŠOS-a.

Na samitu je potpisano oko 40 dokumenata, među kojima je i sveobuhvatan plan za sprovođenje sporazuma o dugoročnom dobrosusedstvu, prijateljstvu i saradnji.

Zemlje su potvrdile da deklaracija nije usmerena protiv drugih država i međunarodnih organizacija, a konstatovale su i otvorenost organizacije za široku saradnju sa njima, vodeći računa o obostranim interesima. Takođe, zemlje potpisnice su izrazile nameru da pojačaju saradnju u oblasti odbrane i bezbednosti, a istakle su i značaj održavanja zajedničkih antiterorističkih vežbi.

Rat u Ukrajini, 205. dan - Alo.rs


Članice ŠOS su se zalagale za to da svemirski prostor ostane bez oružja, naglašavajući potrebu da se zaključi međunarodni pravno obavezujući dokument koji bi garantovao sprečavanje trke u naoružanju u svemiru.

ŠOS je međunarodna organizacija osnovana 2001. godine. Uključuje Rusiju, Indiju, Kazahstan, Kinu, Kirgistan, Tadžikistan, Pakistan i Uzbekistan. Tu su i zemlje posmatrači – Avganistan, Belorusija, Iran i Mongolija, a partnerske zemlje su Azerbejdžan, Jermenija, Kambodža, Nepal, Turska i Šri Lanka.

Pratite nas i na Telegramu.

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading