(UŽIVO) RUSKI HELIKOPTERI UNIŠTILI TEHNIKU OSU Ekskluzivni snimak sa fronta (FOTO/VIDEO)
Foto: Alo ilustracija M.J.

19.. - Dok Kijev optužuje ruske snage za napad na civilnu infrastrukturu u Krivom Rogu, u Lugansku tvrde da je ukrajinska vojska koristila raketni sistem HIMARS.

Da pruži podršku Kijevu u treći put od početka rata došla predsednica Evropske komisije Ursula fon der Lajen.

Istakla je da je podrška Ukrajini skupa ali da "sloboda nema cenu" i dodala da je "impresionirana" brzinom kojom Kijev napreduje u nastojanju da postane članica Evropske unije.

BLOG UŽIVO

Kadirov: Čečenski bataljoni stižu u Donbas

22:49 - Lider Čečenije Ramzan Kadirov rekao je da su bataljoni Zapad-Ahmat i Vostok-Ahmat stigli u Donbas i pridružili se savezničkim snagama.

Prema njegovim rečima, jedinice su opremljene savremenom tehnologijom i naprednim naoružanjem.

Zelenski: Sahranjeni su

22:32 - Ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski izjavio je danas da je veliki broj Ukrajinaca sahranjen na različitim lokacijama na severoistoku zemlje, a među njima su čitave porodice i ljudi koji su mučeni.

Zelenski je za Rojters rekao da je u toku istraga, koja se sprovodi uz medjunarodnu pomoć, i da postoje dokazi o, kako tvrdi, ratnim zločinima Rusije u ovim oblastima. On je rekao da je do sada pronadjeno 450 sahranjenih tela.

Na pitanje da li postoje dokazi za ratne zločine, Zelenski je rekao da ukrajinski tužioci saradjuju sa međunarodnim na prikupljanju podataka, da ima nekih dokaza i da se obavljaju procene.

Ruski helikopteri uništili tehniku VSU

22:06 - Ruske snage podelile su snimak upotrebe lakih višenamenskih vođenih raketa (LMUR) „Izdelie-305“ sa ruskog jurišnog helikoptera. Na snimku, posada helikoptera uništava ciljeve u blizini sela Ternovka u pravcu Nikolajevskog.

 

 

Prvo, tabla precizno uništava vozilo Oružanih snaga Ukrajine, a zatim pogađa pontonski prelaz kroz Ingulec. Ovo je daleko od prvog video snimka upotrebe LMUR-a, međutim, u ovom slučaju, prvi put, udar nije bio na stacionarni objekat, već na neprijateljsku opremu. Takođe je jasno demonstrirao mogućnost pogađanja mete u pokretu.

Ponovo gruva u Novoj Kahovki

21:45 - U Novoj Kahovki, Hersonska oblast, zabeleženo je 12 eksplozija, dejstvuje PVO, saopštila je vojno-civilna administracija regiona.

 

Napeto oko Zaporožja

21:22 - Ukrajinski diverzanti nastavljaju bezuspešno da pređu liniju fronta u Zaporoškoj oblasti, rekao je član Glavnog saveta administracije regiona Vladimir Rogov "Ruskom radiju".

Novo obraćanje Zelenskog

20:55 - Vladimir Zelenski će se obratiti Generalnoj skupštini UN.

KAD SE AMERIKANAC POZOVE NA MEĐUNARODNO PRAVO! Blinken izigrava dobrog duha!

20.30 - Američki državni sekretar Entoni Blinken rekao je danas da zabrinutost kineskih i indijskih lidera zbog rata u Ukrajini „odražava zabrinutost širom sveta zbog posledica agresije Rusije na Ukrajinu".

Celu vest pročitajte OVDE.

Ukrajinski vojnici su tokom današnjeg dana ispalili više od 170 projektila u rejonima deset naselja DNR

19.32 - Ukrajinski vojnici su tokom današnjeg dana ispalili više od 170 projektila u rejonima deset naselja DNR, saopštila je Narodna milicija Republike.

-U toku današnjeg dana, prema informacijama iz predstavništva SCKK u DNR, neprijatelj je ispalio više od 170 projektila iz višecevnih raketnih sistema BM-21 Grad kalibra 122mm, tenkova, topovske artiljerije kalibra 155, 152 mm, i minobacača kalibra 120 mm. Vatra je otvarana po okruzima deset republičkih naselja, saopštilo je ministarstvo na Telegram kanalu.

Rusija je bila saglasna da da garancije Kijevu

19.28 - Rusija je generalno bila saglasna da bezbednost Ukrajine treba da garantuju velike sile, ali je onda to stavljeno u zadnji plan, rekao je ruski predsednik Vladimir Putin.

-Što se tiče bezbednosnih garancija (Ukrajini): bile su prilično teške garancije, zahtevale su se garancije sa naše strane, glavnih zemalja NATO-a, zemalja regiona, uključujući Tursku, generalno, složili smo se sa tim u velikoj meri, bilo je nekih stvari koje zahtevala tako manju doradu, ali se generalno složila. Ovo je prilično ozbiljan zahtev, ali su ga vlasti u Kijevu same odložile", rekao je Putin novinarima posle posete Uzbekistanu.

Putin: Zapad neće dočekati raspad Rusije

18.38 - Specijalna operacija u Ukrajini je pokrenuta kako bi se sprečilo da Zapad od te države stvori antirusku enklavu, izjavio je predsednik Rusije Vladimir Putin na konferenciji za štampu nakon završetka samita Šangajske organizacije za saradnju.

Celu vest pročitajte OVDE.

Rusija uvodi sankcije protiv 41 državljanina Australije

17.20 - Rusija uvodi sankcije protiv 41 državljanina Australije, kao odgovor na "politički motivisane sankcije koje je Vlada Australije uvela protiv ruskih fizičkih i pravnih lica u okviru rusofobične kampanje kolektivnog Zapada", saopštilo je Ministarstvo spoljnih poslova Rusije.

PUTIN PORUČIO Kijev je odbio da pregovara

16.33 - Ruski predsednik Vladimir Putin rekao je da će učiniti sve da se sukob u Ukrajini što pre okonča, ali je Kijev odbio da pregovara i odlučio da rešava sve vojnim putem.

Celu vest pročitajte OVDE.

Ukrajinska vojska granatira Energodar

16.23 - Zabeleženo je oko 15 udara projektila na teritoriju grada, požar je izbio na nekoliko stambenih objekata, saopštile su vlasti Energodara.

"Od Izjuma prave novu Buču"

15.29 - Šef administracije Harkovske oblasti Vitalij Gančev izjavio je za Sputnjik da će Kijev pokušati da u Izjumu ponovi scenario provokacije u Buči, podsetivši da je Izjum prethodno mnogo puta bio meta granatiranja ukrajinske vojske.

Prema njegovim rečima, Kijev je stvorio „sliku“ za zapadne medije, koji danas kreiraju relevatne pozadine, kako bi Ukrajina dobila nove isporuke oružja.

Na nebu iznad Nove Kahovke odjeknulo je deset eksplozija

15.27 - Deset eksplozija je odjeknulo na nebu iznad Nove Kahovke.

Ruski sistem PVO radi, pišu RIA Novosti.

 

 

Švajcarska ukinula sporazum o viznim olakšicama za Ruse

14:45 - Vlada Švajcarske odlučila je da u potpunosti suspenduje sporazum o viznim olakšicama za građane Rusije.

Time su švajcarska vizna pravila za Ruse izjednačena sa pravilima Evropske unije.

 

Rusi uništili štab i bazu centra "Jug"

14:30 - Ruske trupe uništile su štab i bazu za obuku posebnog ukrajinskog centra za specijalne operacije „Jug“ u blizini Očakova, saopštilo je Ministarstvo odbrane .

„U rejonu naselja Očakov, Nikolajevske oblasti, uništen je štab i baza za obuku posebnog centra za specijalne operacije' Jug' Oružanih snaga Ukrajine“, saopštio je resor. Takođe, kod Nikolajeva VKS je pogodila punktove razmeštaja 28. motorizovane pešadijske brigade Oružanih snaga Ukrajine.

 

Ukrajinci granatirali obalu u blizini Zaporoške nuklearke

14:00 - Vlasti Energodara u Zaporoškoj oblasti saopštile su da je ukrajinska vojska počela da granatira obalu u neposrednoj blizini Zaporoške nuklearne elektrane.

„Nacionalisti Oružanih snaga Ukrajine otvorili su artiljerijsku vatru na obalsku liniju u neposrednoj blizini Zaporoške nuklearne elektrane“, navedeno je u saopštenju objavljenom na Telegram kanalu gradske administracije.

UN: Šaljemo posmatrače u Izjum

13:20 - Portparol kancelarije UN za ljudska prava rekao je da planira da pošalje posmatrače u Izjum, gde su vlasti saopštile da su pronašle masovnu grobnicu sa 440 tela.

"Oni nameravaju da odu tamo da pokušaju da utvrde nešto više o tome šta se dogodilo", rekla je Liz Trosel na brifingu za novinare u Ženevi. Ona je rekla da ne može da potvrdi da li su tela bila u jednoj masovnoj grobnici ili u nizu pojedinačnih grobnica.

 

Ubijen generalni tužilac LNR!

12:30 - U eksploziji u zgradi Generalnog tužilaštva u centru Luganska ubijen je generalni tužilac LNR Sergej Gorenko, javio je Prvi republikanski TV kanal DNR.

„Generalni tužilac LNR Sergej Gorenko poginuo je u eksploziji u zgradi Kancelarije generalnog tužioca u Lugansku“, navodi i TASS .

Eksplozija je odjeknula oko 11.30 (po moskovskom vremenu) u zgradi Generalnog tužilaštva LNR. Navodi se da su oštećenja vidljiva na trećem spratu zgrade, sa najmanje pet oštećenih prozora.

Rusija više nije članica Konvencije o ljudskim pravima

12:00 -  Ruska Federacija od danas više nije članica Evropske konvencije o ljudskim pravima, u skladu sa Rezolucijom Saveta Evrope, saopšteno je danas iz Evropskog suda za ljudska prava.

U saopštenju se podseća da je Rezolucija o prestanku članstva Rusije u Savetu Evrope usvojena u Savetu ministara 16. marta.

 

Pojavio se snimak napada u Hersonu

11:35 - 

 

 

 

Ukrajinske snage granatirale centar Hersona, jedna osoba poginula

10:35 - Najmanje jedna osoba je poginula, a jedna je ranjena tokom ukrajinskog granatiranja centra Hersona, prenosi dopisnik Sputnjika. Prema njegovim rečima, centar grada je pod udarima ukrajinskih granata, a nekoliko projektila je palo u blizini zdanja gradske administracije.

 

 


Ukrajinska vojska je granatirala Donjeck i Makejevku, ispalivši za 13 minuta 16 projektila kalibra 152 i 155 milimetara, saopštilo je Predstavništvo Donjecke Narodne Republike u Zajedničkom centru za kontrolu i koordinaciju pitanja povezanih s ratnim zločinima Ukrajine.

 

Zelenski zahvaljuje Bajdenu

09:30 - 

 

 

 

Drama ukrajinske vojske 

08:30 - Deo ukrajinske vojske našao se u taktičkom obruču u blizini granica Hersonske oblasti, kod reke Ingulec, rekao je za Sputnjik predstavnik regionalne administracije Kiril Stremousov.

„Podigao se nivo vode reke Ingulec i pokvario prelaz s desne na levu obalu koji je napravila ukrajinska vojska u blizini granica Hersonske oblasti. Sada su oni praktično ostali bez snabdevanja i našli se u taktičkom obruču, vezani za vodu. U prilično su lošem položaju“, rekao je Stremousov.

 

Fon der Lajen: Podrška UKR je skupa, ali sloboda nema cenu

(UŽIVO) RUSKI HELIKOPTERI UNIŠTILI TEHNIKU OSU Ekskluzivni snimak sa fronta (FOTO/VIDEO)

Tanjug/Ap

 

07:45 -  Predsednica Evropske komisije Ursula fon der Lajen izjavila je da podrška Ukrajini skupo košta, ali da je sloboda "neprocenjiva", komentarišući velike cene energenata i inflaciju u Evropi.

Ona je dodala za Rojters da "sankcije EU Rusiji imaju veliki i vidljiv uticaj".

 

SAD šalju novu vojnu pomoć Ukrajini od 600 miliona dolara

07:13 - Sjedinjene Američke Države uputiće Ukrajini dodatnu vojnu pomoć vrednosti 600 miliona dolara koja uključuje naoružanje, municiju i drugu vojnu opremu, saopštio je danas Stejt department.

 

Zelenski: U Izjumu pronađena masovna grobnica

(UŽIVO) RUSKI HELIKOPTERI UNIŠTILI TEHNIKU OSU Ekskluzivni snimak sa fronta (FOTO/VIDEO)

Foto: EPA Sergey Dolzhenko

 

07:10 -  Predsednik Ukrajine Volodimir Zelenski izjavio je da su ukrajinske vlasti pronašle masovnu grobnicu u gradu Izjumu, koji je Ukrajina vratila pod svoju kontrolu.

 

 


"Rusija seje i ostavlja smrt za sobom i mora da bude odgovorna za zlodela", rekao je Zelenski, prenosi Rojters.

 

 

 

SAD stavile Kadirova na listu sankcija

07:05 - Sjedinjene Američke Države stavile su čečenskog lidera Ramzana Kadirova na listu sankcija, saopštilo je američko ministarstvo finansija.

Osim Kadirova, SAD su stavile na crnu listu i njegovu suprugu Medni Kadirovu, decu Ajšat, Kadižat i Tabarik, preneo je Tas.

 

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading