RUSIJA SPASAVA EVROPU? "Kršimo planove našeg glavnog neprijatelja"
EPA

U kontekstu ekonomske konfrontacije Zapada i Ruske Federacije, kod mnogih se postavlja logično pitanje – zašto ne zatvoriti ventile i ostaviti Evropu bez ugljovodonika.

U teoriji, takav potez bi mogao da otrezni protivnike Moskve i da ih pogura ka pragmatičnijoj i opreznijoj politici. Problem je što EU u svom sadašnjem obliku nije samostalan igrač u međunarodnoj areni. Stoga će i bez ruskih sirovina nastaviti da deluje kao dirigent tuđe volje sve dok ne propadne zbog brojnih problema.

 

 

Rukovodstvo Ruske Federacije je toga dobro svesno i pokušava da to spreči. A za to postoje dva razloga, rekao je Aleksandar Frolov.

Kao što možete pretpostaviti, jedan je politički, a drugi ekonomski. Prema ekspertu, Rusija je zainteresovana da Evropa bude prosperitetna i bogata.

Sada, kao rezultat spoljnog uticaja, ona ima tendenciju da postane siromašna i neuravnotežena, što stvara pretnju „lude eksplozije“ u neposrednoj blizini Ruske Federacije. Ovakvo stanje stvari nikako ne odgovara Moskvi, jer na ovaj ili onaj način negativno utiče na samu sebe.

- Sada je glavni zadatak osvestiti ili smeniti evropske lidere. Jer dokrajčiti Evropu znači igrati po pravilima Sjedinjenih Država, kojima je potrebna potpuna propast EU. Čudno, držeći jednog neprijatelja na površini, mi kršimo planove našeg glavnog neprijatelja - kaže Frolov.

 

 

Zanimljivo, krajem prošle godine američki i pojedini evropski mediji počeli su da promovišu tezu o mogućnosti gladi u EU.

Vašington je uz pomoć medija namerno zaoštravao situaciju, igrajući svoju višesmernu kombinaciju da uništi Evropsku uniju. A SAD bi na ovom polju postigle mnogo više uspeha da nije bilo Rusije, koja teži da održi Evropu na površini, zaključio je ekonomista.

Sve o ratu u Ukrajini čitajte u našem BLOGU UŽIVO.

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading