SNIMAK RATNOG RAZARANJA Ruske rakete vazduh-vazduh napravile HAOS u Odesi (FOTO/VIDEO)
Foto: Tanjug/AP Photo/Efrem Lukatsky/EPA-EFE/UKRAINIAN PRESIDENTIAL PRESS SERVICE

Ruska vojska uništila je pogon za proizvodnju komponenti i popravku balističkih raketa "Točka U".

Evropska komisija predložila novi paket sankcija Rusiji i načine da se izbegnu mere koje ometaju izvoz hrane.

Ruske snage izvele su raketni napad na Odesu, saopštava ukrajinska operativna komanda. Oružane snage Ukrajine otvorile su vatru na selo Tjotkino u ruskoj Kurskoj oblasti, tvrde ruske vlasti.

Podsetimo, specijalna vojna operacija Rusije sa ciljem demilitarizacije i denacifikacije Ukrajine počela je 24. februara.

Kraj bloga 145. dana rata u Ukrajini

UKLONJENO 67.000 MINA Ruski demineri očistili više od 4.000 hektara u Donbasu

23.50 - Jedinice za razminiranje Oružanih snaga Rusije i Ministarstva za vanredne situacije Rusije proverile su 4.099,08 hektara teritorije i neutralisale 66.936 eksplozivnih objekata u DNR i LNR, rekao je general-pukovnik Mihail Mizincev, načelnik ruskog Međuresornog koordinacionog štaba za humanitarno reagovanje.

Ukrajinci pale žitna polja 

23.39 - Ukrajinska vojska i militanti, koristeći helikoptere i artiljeriju, namerno su palili polja sa žitaricama u Zaporožkoj, Nikolajevskoj, Harkovskoj i Hersonskoj oblasti.

Ovo je saopštio načelnik Nacionalnog centra za kontrolu odbrane Rusije general-pukovnik Mihail Mizincev.

"Zapad rizikuje III Svetski rat"

22:55 - Zapad rizikuje da povećavanjem isporuka oružja Kijevu sukob u Ukrajini pretvori u treći svetski rat, izjavila je nemačka poslanica Sevim Dadelen za kineski list "Global tajms".

„Sve veće isporuke teškog naoružanja Ukrajini, kao i obuka ukrajinskih vojnika, povećavaju rizik da se sukob pretvori u treći svetski rat“, rekla je Dadelenova, član nemačke Levice.

U toku obnova Mariupolja

22:41 - Predsednik parlamenta Krima Vladimir Konstantinov siguran je da će Marijupolj doživeti sudbinu čečenske prestonice Grozni koji je postao najlepši grad u Rusiji.

SNIMAK RATNOG RAZARANJA Ruske rakete vazduh-vazduh napravile HAOS u Odesi (FOTO/VIDEO)

EPA

 

Prema njegovim rečima, Marijupolj se već uveliko obnavlja kako bi maksimalan broj stanovnika proveo zimu u svom gradu i udobnim kućama.

Ukrajinci primenjuju taktiku spržene zemlje

22:20 - Ukrajinski militanti namerno pale polja žita uz pomoć helikoptera i artiljerije u Zaporoškoj, Nikolajevskoj, Harkovskoj i Hersonskoj oblasti kako bi za to optužile rusku vojsku, saopštio je načelnik Nacionalnog centra za upravljanje odbranom Rusije general-pukovnik Mihail Mizincev.

Borba viđena očima vojnika ruske vojske na Donjeckom pravcu

22:01 - „U prvim sekundama se čuju pucnji – ovo je granatiranje naših položaja. A onda odgovor iz minobacača 120 mm "2b11".

 

 

"Pogođen vojni objekat"

21:49 - Ukrajinska vojna komanda "Jug“ saopštila je da su tri ruske rakete "vazduh-vazduh“ pogodile ciljeve u Odeskoj oblasti.


Kako je navedeno, pogođen je vojni objekat – najverovatnije se radi o skladištu municije.

 

 


Jedna raketa je pogodila most u Zatoki, koji je više puta bio meta ruskih raketa. Najverovatnije, cilj je bio da se spreči da most bude otvoren za prelazak.

 

 

Kadirov okupio silu vojske

21:34 - Predsednik Čečenije Ramzan Kadirov rekao je da su sva četiri bataljona specijalnog puka "Ahmat" potpuno popunjena ljudstvom i opremljena.

 

 


Kadirov je ranije najavio formiranje četiri bataljona sa impresivnim brojem ljudstva regrutovanog isključivo od Čečena.

 

 

Eliminisan i treći pukovnik VSU

21:13 - Načelnik Službe naoružanja i logistike Vazduhoplovnih snaga Ukrajine, pukovnik Oleg Makarčuk. Eliminisan kao rezultat štrajka u Vinici. Treći pukovnik ukrajinskog ratnog vazduhoplovstva već se pojavio u poslednjih nekoliko dana.

Nesumnjivo interesovanje predstavljaju ličnosti strane vojske koje su eliminisane na istom sastanku, zajedno sa visokim oficirima ukrajinskog ratnog vazduhoplovstva.

Gasprom poručio da zbog "više sile" ne garantuje snabdevanje EU ruskim gasom

20.53 - Ruski Gasprom poručio je kupcima u Evropi da ne može da garantuje snabdevanje gasom zbog "vanrednih" okolnosti, navodi se u pismu ruske državne gasne kompanije, javlja Rojters. Detaljnije čitajte OVDE.

Ukrajinska artiljerija oštetila gasovod kod grada Kahovka

20.14 - U Artiljerijskom napadu ukrajinskih snaga na region Herson koji trenutno kontrolišu ruske snage oštećen je gasovod u blizini hidroelektrane na reci Dnjepar kod grada Kahovka, saopštila je regionalna uprava.

Zaharova: Vlasti u Kijevu ne žele da pregovaraju jer im nije do mira

19.30 - Portparolka Ministarstva spoljnih poslova Rusije Marija Zaharova izjavila je danas da je Kijev još jednom potvrdio da ne namerava da pregovara sa Rusijom i da ukrajinski predsednik Vladimir Zelenski ne želi mir.

 

Zelenski postavio iskusnog bezbednjaka na čelo Ukrajinske službe bezbednosti

18.20 - Ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski postavio je iskusnog bezbednosnog zvaničnika Vasila Malijuka na čelo Ukrajinske službe bezbednosti (SBU), dan nakon što je sa te pozicije smenjen Ivan Bakanov uz obrazloženje da "nije uspeo da istera izdajnike iz službe", javlja Rojters

Novih 500 miliona evra za naoružanje Ukrajine

17.43 - Šef diplomatije EU Žozep Borelj izjavio je danas da su ministri spoljnih poslova EU na sastanku u Briselu postigli poltičku saglasnost oko pete tranše finansijske pomoći Ukrajini namenjenog za nabavku naoružanja. Detaljnije čitajte OVDE.

Ruska vojska zauzela ključni grad u Ukrajini

17.15 Ruske snage objedinju teritoriju Donbas pod svoju kontrolu. Seversk se nalazi pod kontrolom snaga LNR, saopštio je MUP narodne milicije.

Kadirov: Zapad ne shvata koliko smo jaki

16.31 - Borba protiv Rusije nije kao snimanje holivudskih akcionih filmova. Pripremite bele zastave! Nismo još ni počeli ništa ozbiljno - poručio je Kadirov. Detalje njegovog obraćanja pogledajte OVDE.

Dron snimio nešto neviđeno od 1943. i Kurska: Velika tenkovska bitka u Ukrajini

15.49 - Ruska bespilotna letelica Orlan-10 snimila je jedinstven video snimak tenkovske bitke između ruske i ukrajinske vojske. Snimak bitke pogledajte OVDE.

Ukrajinsko naoružanje

15.03

 

Zelenski: "Biće urađeno"

14.40 - Predsednik Ukrajine Volodimir Zelenski saopštio je danas da je ruska vojska na Ukrajinu ispalila više od tri hiljade krstarecih projektila.

Upozorenje: Ne treba potceniti rusku vojsku

14.14 - Načelnik Generalštaba nemačke vojske, general Alfons Mais, upozorava da ne treba potceniti rusku vojsku. "Ovo je rat iscrpljivanja ljudstva i materijala u kojem se postavlja pitanje koliko dugo Ukrajina može da izdrži. Ne govorim samo o materijalu, već i o ljudstvu", podvukao je šef Bundesvera u izjavi dnevniku "Handelsblat".

Ukrajina tvrdi: Šest osoba poginulo u RUS granatiranju grada Torecka

13.50 - Šest osoba poginulo je u ruskom granatiranju grada Torecka u Donjeckoj oblasti u istočnoj Ukrajini, saopštila je danas Državna služba za vanredne situacije. Kako se navodi u saopštenju objavljenom na Fejsbuku, spasioci su izvukli pet tela iz ruševina dvospratne kuće, a još jedna osoba je preminula u bolnici, preneo je Rojters.

Od početka sukoba u Ukrajini ruski zvaničnici negiraju da namerno gađaju civile.

Slike internata nakon ruskog granatiranja

13.24

 

 

Snage DNR napravile poluobruč oko Avdejevke

13.15 - Snage Donjecke Narodne Republike blokirale su u dva okruga put koji povezuje Avdejevku i Konstantinovku, izjavio je zamenik načelnika Uprave Narodne milicije DNR Eduard Basurin.

„Potpuno smo blokirali put koji povezuje Avdejevku i Konstantinovku u dva okruga. Avdejevka se sada nalazi u poluobruču“, precizirao je Basurin.

Lavrov: Gubeći na bojnom polju, Kijev izvodi krvava insceniranja za satanizovanje Rusije

12.40 - Ukrajinski režim, gubeći na bojnom polju, priređuje insceniranja "na krvi" kako bi satanizovao Rusiju u očima međunarodne zajednice, navodi se u članku koji je objavio ruski ministar spoljnih poslova Sergej Lavrov za list "Izvestija".

DNR: Imamo dokaze da je UKR napala pozoriste u Marijupolju

12.33 - Vlasti samoproglašne Donjecke Narodne Republike (DNR) tvrde da su došle do pouzdanih podataka kojima se ukazuje da ukrajinska vojska stoji iza napada na pozorište u ukrajinskom gradu Marijupolju, rekao je danas izvor blizak istrazi za agenciju TAS S.

Šojgu u inspekciji grupe "Vostok"

12.10 - Ruski ministar odbrane Sergej Šojgu izvršio je inspekciju grupe "Vostok", koja je uključena u izvršavanje zadataka u specijalnoj vojnoj operaciji u Ukrajini.

Ukrajinske trupe granatirale su Kujbiševski i Kirovski okrug Donjecka

11.43 - Zatim i Jasinovatu, ispalivši osam granata kalibra 155 mm i tri granate kalibra 122 mm, saopštilo je predstavništvo Donjecke Narodne Republike u Zajedničkom centru za kontrolu i koordinaciju prekida vatre.

Peskov: Sankcije su cena koju Rusija i Iran plaćaju za suverenitet

11.20 - Sankcije su cena koju Rusija i Iran plaćaju za svoj suverenitet, izjavio je portparol Kremlja Dmitrij Peskov. On je za državnu radio-televiziju Irana rekao da su Rusiji još od vremena Sovjetskog Saveza nametnuta ograničenja u raznim oblastima, čiji se ukupan broj verovatno meri hiljadama, prenosi RIA Novosti.

Nemačka zapretila Rusiji?

10.53 - EU neće povući sankcije uvedene Rusiji zbog rata u Ukrajini, ako Moskva i Kijev potpišu mirovni sporazum pod ruskim uslovima, izjavio je nemački kancelar Olaf Šolc, prenosi TASS, pozivajući se na nemačke medije.

Raketirani Kramators i Nikolajev

10.38 - Ruske snage raketirale su industrijsku zonu grada Kramatorska u Donjeckoj oblasti, saopštio je jutros gradonačelnik Oleksandr Gončarenko.

On je na Fejsbuku napisao da su ispaljena četiri projektila, najverovatnije iz višecevnih lansera raketa.

U napadu na Nikolajev oštećeni su prodavnica automobila i prodavnica poljoprivredne mehanizacije, saopštio je načelnik regionalne administracije Vitalij Kim.

Liz Tras spremna da se sastane sa Putinom

10.10 - Britanska ministarka spoljnih poslova Liz Tras rekla je da je spremna da se sastane sa ruskim predsednikom Vladimirom Putinom na samitu G20, ukoliko postane premijer.

Rusi granatirali Nikopolj

09.55 - Ruske snage granatirale su noćas ukrajinski grad Nikopolj u Dnjepropetrovskoj oblasti, a ranjena je jedna osoba, saopštio je načelnik vojne uprave grada Jevgenij Jevtušenko.

On je na Telegramu napisao da se utvrđuju razmere razaranja, prenosi Interfaks Ukrajina.

Rogov: Zapad dao ultimatum Zelenskom

09.36 - Šef Zaporoške oblasti Rogov rekao je da su zapadni pokrovitelji dali ultimatum Zelenskom da ne preda grad Slavjansk DNR-u, inače će vojno finansiranje biti zaustavljeno.

Na granici Kurske oblasti u Rusiji sa Ukrajinom čuju se eksplozije i pucnjava

09.09 - Naša vojska realizuje borbene zadatke u okviru specijalne vojsne operacije na granici Gluškovskog rejona i Sumske oblasti (Ukrajina). Zato se ovde čuje pucnjava. Molim građane da ostanu mirni - izjavio je gubernator Kurske oblasti Roman Starovojt, piše Sputnjik.

Juče je gradonačelnik ukrajinskog grada Suma pozvao građane da se evakuišu, nakon čega je bio meta oštrih kritika zbog "izazivanja panike".

Šojgu konačno otkrio glavni cilj ruske vojske u Ukrajini

08.45 - Ruski ministar odbrane Sergej Šojgu izvršio je inspekciju ruske grupe Istok uključene u specijalnu operaciju u Ukrajini.

"Mste" dejstvuju po Ukrajincima

08.18 - Na društvenim mrežama je objavljen snimak dejstva ruskih samohodnih topova "Msta"

Turbina za Severni tok otpremljena iz Kanade za Nemačku

07.55 - Simensova turbina za gasovod Severni tok 1 otpremljena je avionom za Nemačku iz pogona za održavanje u Kanadi, a očekuje se da će u Rusiju stići 24. jula, izvestio je danas list Komersant pozivajući se na dobro obaveštene izvore.

Uništena poljska haubica Krab

07.37 - Militanti Oružanih snaga Ukrajine ponovo su pokazali dimljene delove NATO opreme – sve što je ostalo od poljskih 155-mm samohodnih topova „Krab” isporučenih Ukrajini.

 

 

Ukrajina: U ruskom granatiranju Nikopolja jedna osoba ranjena

07.22 - Ruske snage granatirale su noćas ukrajinski grad Nikopolj u Dnjepropetrovskoj oblasti, a ranjena je jedna osoba, saopštio je načelnik vojne uprave grada Jevgenij Jevtušenko.

On je na Telegramu napisao da se utvrđuju razmere razaranja, prenosi Interfaks Ukrajina.

Nikopolj se nalazi na jugu Ukrajine.

Zaharova ismeva Zelenskog zbog smene ministara

07.15 - Predstavnica Ministarstva spoljnih poslova Rusije Marija Zaharova na sebi svojstven način je prokomentarisala odluku Vladimira Zelenskog, koji je smenio načelnika Službe državne bezbednosti Ivana Bakanova i državnu tužiteljku Irinu Venediktovu.

"Zelenski otpustio državnog tužioca i šefa Službe državne bezbednosti. Denacifikacija je u punom jeku", napisala je Zaharova uz smajli.

Zelenski otpustio šefa državne bezbednosti i državnu tužiteljku

06.59 - Ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski izdao je izvršne naredbe o razrešenju načelnika Službe državne bezbednosti Ivana Bakanova i državne tužiteljke Irine Venediktove, zbog, kako je naveo, brojnih slučajeva saradnje zaposlenih u njihovim službama sa Rusijom.

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (1)

Loading
Miroljub

19.07.2022 02:55

Što nato ne uđe u rat već se bori do zadnjeg ukrajinca a Ukrajina nestaje sa mape?prpa bato od baćuški i Kadirova.