BRZ ODGOVOR RUSIJE NA SANKCIJE EU Našli rešenje za naftni embargo, evo kako će od sad teći snabdevanje
Foto: EPA/Alexei Danichev

Podsećamo, predsednik Evropskog saveta Šarl Mišel, objavio je nešto pre ponoći u ponedeljak da je na sastanku u Briselu postignut dogovor o zabrani uvoza ruske nafte.

Rusija će naći druge uvoznike za svoju naftu, izjavio je stalni predstavnik Rusije pri međunarodnim organizacijama u Beču Mihail Uljanov, komentarišući šesti paket sankcija EU protiv Rusije, koji uključuje delimični embargo na rusku naftu.

"Kao što je Ursula von der Lajen juče ispravno rekla, Rusija će pronaći druge uvoznike. Važno je napomenuti da ona sada protivreči sopstvenoj jučerašnjoj izjavi. Veoma brza promena načina razmišljanja ukazuje da EU nije u dobrom stanju“, napisao je Uljanov na Tviteru u utorak u odgovoru Ursuli von der Lajen na tvit kojim se najavljuje delimični embargo na naftu.

Prethodno su lideri EU tokom samita u Briselu pregovarali o šestom paketu sankcija Rusiji, koji uključuje, posebno, isključenje Sberbanke iz međunarodnog platnog sistema SWIFT, delimični embargo na uvoz ruske nafte i zabranu rada još tri ruska državna medija.

Takođe, u planu je proširenje crne liste ljudi koje EU smatra odgovornim za kršenje suvereniteta i teritorijalnog integriteta Ukrajine. Ursula fon der Lajen je istakla da se EU nada da će odbaciti do 90 odsto uvezene ruske nafte pre kraja ove godine.

Sve najnovije informacije o ukrajinskom sukobu pratite na našem blogu UŽIVO.

 

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (1)

Loading
Joj

01.06.2022 18:06

Sad će sve isto ici samo ce Američke kompanije da kupuju Rusku nafru jeftinije a prosaju papreno skuplje e moja Evropo kako su vam postavili ove sto za amere rade zato su i oterali Merkelevu nije podobna i nije radila u interesu americkih tajkuna