RUSI ZAUZELI VAŽAN GRAD Ukrajina poziva predsednika Francuske u Kijev(FOTO/VIDEO)
Foto: Alo!/ilustracija

Lideri Evropske unije složili su se u ponedeljak da zabrane većinu uvoza ruske nafte u okviru novog paketa sankcija Moskvi, rekao je šef Evropskog saveta.

Ova vest dolazi kako se bitka za istok Ukrajine zaoštrava, dok ruske snage pokušavaju da opkole ukrajinske trupe u oblastima Lisičansk i Severodonjeck u Lugansku.

Nastavljaju se žestoke borbe u regionu Donbasa na istoku Ukrajine uz stalna granatiranja u nekoliko oblasti, a bitke za ključni grad Severodonjeck se intenziviraju.

To dolazi u trenutku kada je ruski ministar spoljnih poslova rekao da je istiskivanje ukrajinske vojske iz Donjecka i Luganska prioritet za Moskvu.

Na fotografijama su vojnici na položaju u Donjecku:

U kratkim crtama:

  • Lideri Evropske unije složili su se u ponedeljak da zabrane većinu uvoza ruske nafte u okviru novog paketa sankcija Moskvi. Uvoz naftovoda biće izuzet od sankcija
  • Kako se bitka za istok Ukrajine zahuktava, ruske snage pokušavaju da opkole ukrajinske trupe u oblastima Lisičansk i Severodonjeck u Lugansku
  • Ukrajinska vojska saopštila je da je započela kontraofanzivu protiv ruskih snaga na jugu zemlje i tvrdi da je značajno napredovala u pravcu Hersona
  • Američki predsednik Džo Bajden rekao je da neće slati rakete u Ukrajinu koje bi imale domet do Rusije

 

 

Zelenski o napredovanju vojske

23.46 - Ukrajnske snage ostvarile su određeni uspeh u blizini južnog grada Hersona, tvrdi ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski.

RUSI ZAUZELI VAŽAN GRAD Ukrajina poziva predsednika Francuske u Kijev(FOTO/VIDEO)

Facebook printscreen

 

Snimak iz rata

23.18

 

 

Kadirov: Završeno čišćenje Severodonjecka

23.02Predsednik Čečenije Ramzan Kadirov saopštio je da je završeno čišćenje grada Severodonjecka od ukrajinskih trupa, piše RIA Novosti.

Moskva i Kijev bili blizu dogovora, dil minirali oni koji spolja upravljaju Ukrajinom

22.49 - Moskva i Kijev su bili blizu sporazuma prema kojem bi Ukrajina ostala vanblokovska država, izjavila je danas predsednica Saveta Federacije Rusije Valentina Matvijenko.

- Istovremeno smo pregovarali sa Ukrajinom o potpisivanju mirovnog sporazuma. Povukli smo trupe iz Kijeva, Harkova, praktično je bio pripremljen sporazum koji je odgovarao Ukrajini i Rusiji, rekla je Matvijenko tokom sastanka sa predsednikom Mozambika Filipeom NJusijem, prenose RIA Novosti. 

Prema rečima Matvijenko, realizaciju sporazuma nisu dozvolili oni koji spolja upravljaju Ukrajinom.
Ona je takođe naglasila da je Rusija i dalje spremna za pregovore, ali da Moskva ne vidi istu želju kod Kijeva.

Ukrajinci hoće Makrona

22.34 - Šef ukrajinske diplomatije Dmitro Kuleba izrazio je danas želju da francuski predsednik Emanuel Makron (Emmanuel Macron) poseti Kijev pre 1. jula kada se završava francusko šestomesečno predsedavanje Evropskom unijom (EU).

RUSI ZAUZELI VAŽAN GRAD Ukrajina poziva predsednika Francuske u Kijev(FOTO/VIDEO)

Foto: EPA/IAN LANGSDON

 

 

Kuleba je za francusku televiziju El Se I (LCI) rekao da je Makron inače dobrodošao bilo kada.

"Bilo bi dobro da Makron dodje tokom francuskog predsedavanja EU, a najbolje bi bilo da dodje sa isporukama oružja za Ukrajinu, evo najvrednije pomoći koju možemo da dobijemo od Francuske", rekao je Kuleba.

SAD će slati Ukrajini samo oružje za odbranu

22.12 - Administracija američkog predsednika Džozefa Bajdena od prvog dana je jasno stavila do znanja da će Ukrajini obezbediti samo oružje za odbranu od napada Rusije, izjavila je danas ambasadorka SAD u UN Linda Tomas-Grinfild.

"Ne obezbeđujemo nikakvo oružje koje će omogućiti Ukrajincima da napadnu Rusiju iz Ukrajine. I predsednik Bajden je bio vrlo jasan tim povodom, da nismo i nećemo postati strana u ratu, ali ćemo podržati napore Ukrajine da brani svoj suverenitet i teritorijalni integritet", rekla je Tomas Grinfild na brifingu za medije u UN, a prenosi Si-En-En.

Čavušoglu: Ukrajinske mine blokiraju plovidbu Crnim morem

21.43 - Plutajucće mine koje je Ukrajina postavila u Crnom moru su jedna od najgorih prepreka transportu žita iz Odese, upozorio je danas ministar spoljnih poslova Turske Mevlut Čavušoglu.

Lavrov: Zapad koristi Ukrajinu da širi dominaciju po svetu

21.22 - Šef ruske diplomatije Sergej Lavrov izjavio je danas da zapadne zemlje pokušavaju da mobilišu sve druge države pod svoje okrilje koristeći situaciju u Ukrajini kao izgovor.

RUSI ZAUZELI VAŽAN GRAD Ukrajina poziva predsednika Francuske u Kijev(FOTO/VIDEO)

EPA/ MAXIM SHIPENKOV / POOL

 

"Rusi kontrolišu većinu Severodonjecka"

21.06 - Ruske snage trenutno kontrolišu većinu Severodonjecka, grada na istoku Ukrajine, ali ga nisu opkolile, saopštio je danas gubernator Luganske oblasti Serhij Gajdaj.


Gajdaj tvrdi da je isporuka humanitarne pomoći ili evakuacija ljudi nemoguća zbog ruskog granatiranja, prenosi Rojters.
19:39

Uhapšen vodeći inženjer Antonova zbog proruske propagande

20.42 - Vodeći inženjer i konstruktor u ukrajinskom preduzeću za proizvodnju aviona Antonov priveden je zbog podrške vojnoj operaciji Rusije, saopštilo je danas tužilaštvo Kijevske oblasti.

Tužilaštvo navodi još da je on priveden zbog "širenja sadržaja na internetu koji opravdava oružanu agresiju Rusije i glorifikuje oružane snage zemlje agresora", prenosi TAS.

Rusija pozdravila odluku Južne Osetije

20.21 - Moskva veruje da ima mnogo smisla to što je predsednik Južne Osetije Alan Gaglojev suspendovao dekret svog prethodnika Anatolija Bibilova o održavanju referenduma za priključenje Rusiji, izjavila je portparolka Ministarstva spoljnih poslova Marija Zaharova.

- S obzirom na to da inicijativa bivšeg predsednika Anatolija Bibilova nije bila dogovorena s nama, ocenjujemo kao razmumnu odluku novog šefa države da suspenduje navedenu uredbu od 13. maja o raspisivanju referenduma Republike Južne Osetije - rekla je Zaharova.

 

Belorusija uručila nagrade agentima KGB-a

19.54 - Predsednik Belorusije Aleksandar Lukašenko uručio je državne nagrade lokalnim agentima KGB-a za njihovu ulogu u, kako je rekao, operaciji spasavanja beloruskih vozača kamiona koji su se "zaglavili" u Ukrajini nakon ruske invazije.

Lukašenko je na državnoj televiziji kazao da je nakon početka "ruske specijalne vojne operacije" nekoliko desetina vozača završilo kao taoci i da su beloruske bezbednosne službe morale da ih vrate kući. Rekao je da su pritom poginula dvojica vozača.

 

Za prekid zavisnosti EU od ruskog gasa 300 milijardi evra

19.35 - Predsednica Evropske komisije Ursula fon der Lajen kaže da je na samitu lidera EU u Briselu dogovoreno da se energetska tranzicija u EU 27 podrži sa 300 milijardi evra iz evropskih fondova.
Ona navodi da se oslobađanje EU od zavisnosti od ruskog gasa zasniva na pronalaženju drugih izvora, bolju interkonektivnost gasovoda širom EU i strateško skladištenje, kao i veliko ulaganje u obnovljive izvore.
"Imamo dobre vesti. U ovom trenutku naše zalihe gasa su na 45 procenata ukupnih kapaciteta što je za pet procenata više nego što smo imali prošle godine u isto vreme", poručila je Lajenova.
Ona je navela da su drugi dobavljači u svetu u ovoj godini već isporučili duplo više gasa EU nego 2021. godine, ocenivši da su solidarnost i saradanja u srcu svake uspešne strategije koja se bavi Rusijom kao nepouzdanim dobavljačem energenata.
Naglasila je da će u slučaju prekida isporuke gasa iz Rusije to biti nadoknađeno i solidarnošću između država članica.

Španija: "Mi smo za razgovor sa Putinom"

19.03 - Španska vlada se zalaže za održavanje kontakata sa ruskim vlastima na temu Ukrajine, izjavio je španski premijer Pedro Sančez.

"Mi smo za razgovor sa Putinom", rekao je TAS.

Prema Sančezu, diplomatski kanali moraju biti otvoreni.

Istovremeno, premijer je dodao da se ekonomske sankcije neće okončati "sve dok i poslednji ruski vojnik ne napusti Ukrajinu".
 

Makron: Ne treba otpisati ni nove sankcije narednih nedelja

18.37 - Francuski predsednik Emanuel Makron izjavio je danas nakon dogovora lidera Evropske unije o šestom paketu sankcija Rusiji da ne treba otpisivati ni dodatne sankcije narednih nedelja, preneo je Rojters.

Ukrajinci granatirali Aleksandrovku i Jasinovatu

18.12 - Ukrajinske trupe granatirale su Aleksandrovku i Jasinovatu, ispalivši sedam granata kalibra 122 mm, saopštilo je predstavništvo Donjecke Narodne Republike u Zajedničkom centru za kontrolu i koordinaciju režima prekida vatre.

Jasinovata se nalazi oko 25 kilometara severno od Donjecka i u njoj se nalazi najveća železnička stanica u bivšem SSSR-u.

Zapadno od grada, koji od 2014. godine kontroliše DNR, u pravcu Avdejevke, već skoro osam godina postoji linija dodira sa borbenim položajima ukrajinskih trupa.

Čavušoglu: Turska otkazala niz vojnih vežbi NATO

17.44 - Turska je otkazala niz vojnih vežbi NATO zbog odredbi Konvencije iz Montrea o zabrani vojnih brodova u Crnom moru, izjavio je danas turski šef diplomatije Mevlut Čavušoglu.

On je rekao da Turska teži da bude posrednik između Rusije i Ukrajine i da zato ne namerava da se priključuje sankcijama protiv Rusije, prenosi list Izvestija pozivajući se na agenciju Anadolija.

Konvencija iz Montrea usvojena je 1936. godine, a reguliše prolaz i boravak vojnih brodova zemalja koje nisu crnomorske u Crnom moru.

U vanrednim situacijama Turska ima pravo da zabrani prolazak vojnih brodova kroz Bosfor i Dardaneli.

 

Rusi proterali crnogorskog diplomatu

17.16 - Rusija je proglasila za personu non grata jednog službenika crnogorske ambasade u Moskvi, kao odgovor na odluku Podgorice od 7. aprila da protera niz diplomata iz ruske ambasade u Podgorici.

Crnogorski ambasador u Moskvi danas je pozvan u Ministarstvo spoljnih poslova Rusije, gde mu je uručena nota o tome, objavljeno je na sajtu ruskog Ministarstva.

Podgorica je 7. aprila proglasila četvoro ruskih diplomata za persone non garta.

Zapad pritiska Tursku

16.56 - Zapad ima niz pitanja za Tursku zbog njenog nepridruživanja sankcijama protiv Rusije, ali Ankara namerava da ostane pri svom principijelnom stavu, rekao je ministar spoljnih poslova Mehmet Čavušoglu, prenosi Sputnjik.

 

EU lideri pozvali zemlje da se usklade sa sankcijama prema Rusiji

16.32 - Lideri EU 27 sa samita u Briselu ponovili su osudu agresorskog rata Rusije protiv Ukrajine i pozvali da odmah prekine napade na civile i civilnu infrastrukturu i da povuče svoje trupe sa teritorije čitave Ukrajine.

U zaključima EU lideri su pozdravili hrabrost i odlučnost ukrajinskog naroda i rukovodstva u odbrani zemlje, naglasili posvećenost intenziviranju pritiska na Rusiju i Belorusiju i pozvali sve zemlje da se usklade sa sankcijama EU.

- Mora biti zaustavljen svaki pokušaji da se zaobiđu sankcije ili da se pomogne Rusiji na drugi način - navodi se u zaključima Evropskog saveta.

Rusi zatvaraju obruč

15.59 - Kako javljaju izvori sa lica mesta, ruska vojska je probila odbranu kod Svjatogorska i Ščurova i postepeno zatvara obruč oko ukrajinske vojske u ovom području.

 

 

Podsetimo, problem ruskoj vojsci predstavlja to što su ukrajinske snage postavile vojnu tehniku u Svjatogorskoj lavri.

Ruski poslanik predlaže otmicu nekog NATO ministra

15.34 - Oleg Morozov, dugogodišnji poslanik i član partije Jedinstvena Rusija predložio je danas otmicu jednog od ministara odbrane NATO zemalja kad bude došao u Ukrajinu, a zatim njegovo odvođenje u Moskvu gde bi ga ispitali o tome i tome kakva naređenja Zapad daje Kijevu, preneo je Rojters.


Morozov, koji je prvi put postao poslanik od 1993. godine, rekao je da snabdevanje Ukrajine oružjem sa Zapada predstavlja direktnu pretnju Rusiji, zbog čega će Moskva možda morati da preispita vojne ciljeve.

"Znate, možda je to fantastična zavera koju spremam... da će u bliskoj budućnosti, u nekom trenutku, ministar odbrane neke NATO zemlje da dođe u Kijev da priča sa Zelenskim. Samo, znate, neće ni doći do tamo. Probudiće se negde u Moskvi", kazao je Morozov za državni kanal Rosija-1.

Voditeljka Olga Skabejeva je upitala poslanika: "Da li mislite da ga kidnapujemo?"

"Da. A onda bismo mogli da saznamo ko izdaje kakva naređenja i ko je odgovoran za konkretne stvari. To nije tako nezamisliva slika. U svetu vladaju trenutno druga pravila. Da pustimo malo sve te ratne ministre koji se okupljaju u Kijevu da porazmisle kako bi im bilo da se probude u Moskvi", dodao je Morozov

Patrijarhu Kirilu uveli sankcije na deset godina

15.07 - Vrhovna rada izglasala je uvođenje sankcija poglavaru Ruske pravoslavne crkve patrijarhu Kirilu i drugim predstavnicima RPC na 10 godina.

"Rada je glasala za uvođenje sankcija patrijarhu Kirilu", rekao je zamenik Aleksej Gončarenko u svom Telegramu.

Lavrov: NATO odbio da poštuje bezbednosne inicijative Rusije

14:36 - NATO je odbio da poštuje bezbednosne inicijative Rusije u pokušaju da zavlada celim svetom, ocenio je danas ruski ministar spoljnih poslova Sergej Lavrov na zajedničkoj konferenciji za novinare posle razgovora sa kolegom iz Bahreina Abdulatifom bin Rašidom Al Zajanijem.

RUSI ZAUZELI VAŽAN GRAD Ukrajina poziva predsednika Francuske u Kijev(FOTO/VIDEO)

EPA/ MAXIM SHIPENKOV / POOL

 

Lavrov je rukovodstvu Bahreina preneo napore Rusije u proteklih 15 godina da "pouzdano osigura bezbednost na evropskom kontinentu i evroatlantskom regionu u celini", kao i o brojnim inicijativama Moskve koje, kaze, nisu naišle na poštovan odgovor NATO i SAD.

Oglasio se Medvedev

14:20 - "Sankcije Rusiji usmerene su na obične građane i motivisane mržnjom", rekao je bivši predsednik Rusije Dmitrij Medvedev.

Patrijarhu Kirilu uveli sankcije na deset godina

14:04 - Vrhovna rada izglasala je uvođenje sankcija poglavaru Ruske pravoslavne crkve patrijarhu Kirilu i drugim predstavnicima RPC na 10 godina.

RUSI ZAUZELI VAŽAN GRAD Ukrajina poziva predsednika Francuske u Kijev(FOTO/VIDEO)

Foto: patriarchia.ru

 

"Rada je glasala za uvođenje sankcija patrijarhu Kirilu", rekao je zamenik Aleksej Gončarenko u svom Telegramu.

Ruski vojnici isporučili humanitarnu pomoć posadi turskog broda u Hersonu

13:50 - Plovilo je ušlo u ukrajinsku luku pre početka specijalne vojne operacije i u njoj je blokirano zbog otkrivenih mina Oružanih snaga Ukrajine.

 

Propaganda u granatama

13:45 - Narodna milicija LNR nudi ostacima ukrajinskih nacionalista u Severodonjecku da krenu za svojim kolegama i polože oružje.

Za tu svrhu pune granate propagandnim materijalom i ispaljuju ih na protivnika.

 

Uznemirujući snimci iz Gorlovke

13:39 - Za pola sata, Oružane snage Ukrajine četiri puta su granatirale Gorlovku u DNR, ispalivši 20 mina i dve granate kalibra 60 i 122 mm.

Upozorenje: Snimci sadrže prizore žrtava rata u Ukrajini.

 

"EU nema više šta da zabrani"

13:24 - Evropska unija se približila granicama mogućeg pri uvođenju antiruskih sankcija i na temu mogućeg gasnog embarga treba očekivati velike protivrečnosti, rekao je Vladimir Čižov, stalni predstavnik Ruske Federacije pri EU.

- Evropska unija se već približila granicama mogućeg u smislu sankcija protiv Ruske Federacije i nema više šta da zabrani. Ostaje samo gas. Ali sa gasom će, naravno, imati mnogo ozbiljnije probleme i unutrašnje protivrečnosti, nego sa naftom - kaže Čižov.

Dva ruska vojnika osuđena na zatvor zbog zločina

13:12 - Ukrajinski sud osudio je u utorak dvojicu zarobljenih ruskih vojnika na 11,5 godina zatvora zbog granatiranja grada na istoku Ukrajine, prenosi "Gardijan".

Aleksandar Bobikin i Aleksandar Ivanov, koji su slušali presudu stojeći u kutiji od ojačanog stakla u Kotelevskom okružnom sudu u centralnoj Ukrajini, priznali su krivicu prošle nedelje, prenosi Reuters.

Ovo je druga presuda za ratne zločine u Ukrajini od 24. februara, kada je počela specijalna operacija ruske vojske.

Konašenkov: "Ukrajinci minirali kombi s telima vojnika u Azovstalju"

12:59 - Ukrajinske snage su, povlačeći se, ostavile kombi s telima 152 militanta u podzemnim kompleksima čeličane u Azovstalju, postavivši ispod njega mine u nameri da za to bude optužena Rusija, saopštilo je danas rusko Ministarstvo odbrane, prenosi Tanjug.

Ruske snage kontrolišu deo grada Severodonjecka

12:46 - Ruske snage kontrolišu deo grada Severodonjecka u oblasti Luganska, ali tamo ne mogu slobodno da se kreću, izjavio je danas guverner Luganske oblasti Sergej Gajdaj.

 

 

- Situacija u našem gradu je i dalje izuzetno teška. U Severodonjecku, nažalost, deo grada već kontroliše ruska vojska. Pre nekoliko dana su javili da je grad već zauzet, ali to nije bio slučaj. Naši momci su tamo, odbijaju ruske napade. Rusi tamo ne mogu slobodno da se kreću - poručio je Gajdaj, prenosi Ukrinform.

Konašenkov: Oboren SU-25, likvidirano 290 ekstremista u Ukrajini

12:30 - Portparol Ministarstva odbrane Rusije, general major Igor Konašenkov, saopštio je danas da je ruska avijacija oborila avion Suhoj-25 u Nikolajevskoj oblasti, likvidirala, kako kaže, 290 ekstremista, i uništila 23 jedinice vojne tehnike u Ukrajini.

 

 


Ruske visokoprecizne rakete uništile su četiri komandna centra ukrajinske vojske i 13 položaja, naveo je Konašenkov, prenosi Sputnjik. Avijacija, artiljerija, raketne snage Rusije i noćas su bile aktivne na donbaskom frontu, saopštio je Konašenkov.

 

 

Orban: Mađari mogu mirno da spavaju

12:21 - U video poruci u ponedeljak, mađarski premijer Viktor Orban poručio je Mađarima da mogu mirno da spavaju u svojim krevetima, zaštićeni od skupih troškova goriva i grejanja koje će embargo značiti za ostatak Evrope.

 

 

Pronađen kombi pun tela militanata iz Azovstala

12:12 - Rusko ministartsvo odbrane saopštilo je da je ruska vojska pronašla kombi sa telima ukrajinskih militanata u podrumima Azovstalja, ispod kojeg su bile četiri mine. Napominje se da su u kombiju bila 152 tela.

Ministarstvo odbrane je naglasilo da je na osnovu rezultata ispitivanja zarobljenih azovskih militanata utvrđeno da su tela poginulih minirana po direktnom naređenju Kijeva kako bi se optužila Rusija da namerno uništava posmrtne ostatke i sprečava njihovo odnošenje radi predavanja rođacima i na taj način spasiti političku "reputaciju" kijevskog režima i lično ukrajinskog lidera Vladimira Zelenskog.

Rusko ministarstvo odbrane je dodalo da će u bliskoj budućnosti tela ukrajinskih militanata i vojnika pronađena na Azovstalu biti predata predstavnicima Ukrajine.

Prva reakcija Moskve na odluku o embargu na rusku naftu

11.45 - Stalni ruski predstavnik pri međunarodnim organizacijama u Beču Mihail Uljanov oglasio se na Tviteru, komentarišući izjavu predsednice Evropske komisije Ursule fon der Lajen.

"Kako je juče ispravno rekla, Rusija će naći druge uvoznike. Važno je napomenuti, ona sada protivreči svojoj jučerašnjoj izjavi. Vrlo brza promena načina razmišljanja ukazuje da EU nije u dobrom stanju", napisao je Uljanov na Tviteru u utorak u odgovoru na tvit u kom se najavljuje delimični embargo na naftu.

 

 

Rusija: U toku napori za infrastrukturnu obnovu Donbasa

11.30 - Rusija je danas saopštila da u samoproglašenim Luganskoj i Donjeckoj Narodnoj Republici, na istoku Ukrajine, sprovodi velike infrastrukturne radove u cilju njihove obnove nakon ratnih dejstava.

"U toku su veliki napori na obnovi, u Donbas masovno pristižu građevinski radnici", izjavio je prvi zamenik šefa Komiteta Državne dume za ZND, Evroazijske integracije i odnose sa sunarodnicima Viktor Vodolacki, prenosi TAS S.
 

LNR i DNR: Ukrajinska vojska imala 40 žrtava

11:20 - Predstavnici samoproglašenih Luganske i Donjecke Narodne Republike (LNR, DNR) tvrde danas da je u protekla 24 časa ukrajinska vojska imala 40 žrtava.

Ukrajinska vojska pretrpela je 23 žrtve u borbama sa snagama samoproglašene LNR tokom proteklog dana, izjavio je portparol Narodne milicije LNR Ivan Filiponenko.

"U sukobima sa borcima milicije u protekla 24 časa, neprijatelj je pretrpeo gubitke u ljudstvu i vojnoj tehnici, i to: 23 vojnika, tri cisterne i četiri motorna vozila", saopštila je pres služba Narodne milicije LNR.

 

Narodna milicija DNR podržava porodice nastradalih boraca

11:15

 


 

Borelj: EU treba da postane vojna sila

11:05 -  Sukob u Ukrajini jasno je stavio do znanja da meka moć nije dovoljna, tako da Evropska unija treba da postane vojna sila, izjavio je danas šef diplomatije EU Žozep Borelj po dolasku na drugi dana samita lidera EU u Briselu.

"Ono što smo naučili iz ukrajinskog rata je da trgovina nije dovoljna, vladavina prava nije dovoljna, nije dovoljno biti dobra civilna sila, moramo biti i vojna sila", istakao je Borelj, prenosi agencija TAS S.

RUSI ZAUZELI VAŽAN GRAD Ukrajina poziva predsednika Francuske u Kijev(FOTO/VIDEO)

Foto: Shutterstock

 

 

Artiljerija na ukrajinskim položajima

10:50

 


Let jurišnih helikoptera Vazdušno-kosmičkih snaga Rusije u reonu Popasnaja


10:45

 

 

 

DNR: U ukrajinskom granatiranju ubijeno šest civila

10:25 - U samoproglašenoj Donjeckoj Narodnoj Republici u protekla 24 sata u ukrajinskom granatiranju poginulo je šest civila, među kojima i jedan tinejdžer, a ranjeno je 19 osoba, saopštile su danas vlasti DNR, a prenosi TAS S.

"Prijavljena su 42 napada ukrajinskih snaga u protekla 24 sata i u njima je ubijeno šest civila, uključujući tinejdžera rođenog 2009. godine, a 19 civila, uključujući dvoje dece, zadobilo je povrede", saopštila je DNR misija u Zajedničkom centru za kontrolu prekida vatre na svom Telegram kanalu.

Saopšteno je da su ukrajinske trupe ispalile 240 projektila, koristeći raketno i artiljerijsko naoružanje, kao i minobacače, a na udaru su se našli Donjeck, Gorlovka, Jasinovataja i Makejevka, dok su u napadu oštećene 33 kuće i devet civilnih infrastrukturnih objekata, naveo je TAS S.

 

Ukrajinski ratni bilans za današnji dan

10:15 

 

 

Snimak ruskog dejstva kod Avdijevke

09:48 - Granatiranje ukrajinske tehnike i položaja na pravcu Avdijevke snimili su ruski izvori.

 

 

Turski uslov za NATO: Finska da prestane da štiti teroriste

09:33 - Turska je ponovila zahtev Finskoj da prestane da štiti organizacije koje Ankara smatra terorističkim, ako želi da se priključi NATO-u.

- Nije problem u tome da Finska ne želi da razume Tursku. Finska odbija da shvati ozbiljno tursku zabrinutost za bezbednost - rekao je portparol turskog predsednika Fahretin Altun za najveći finski dnevni list "Helsingin sanomat".

Turska se protivi zahtevu Finske i Švedske da se pridruže Severnoatlantskoj alijansi navodeći da te dve države pružaju utočište za osobe povezane s militantnom grupom Radničkom partijom Kurdistana (PKK) i druge koje smatraju teroristima.

Lavrov sa ministrima Saveta za zalivsku saradnju

09:12 - Ruski ministar spoljnih poslova Sergej Lavrov posetiće sutra Saudijsku Arabiju, gde će se sastati sa ministrima spoljnih poslova zemalja Saveta za zalivsku saradnju (GC C), saopštila su Rojtersu dva zvaničnika.

RUSI ZAUZELI VAŽAN GRAD Ukrajina poziva predsednika Francuske u Kijev(FOTO/VIDEO)

EPA/ MAXIM SHIPENKOV / POOL

 

Mark Mili: "Situacija u Ukrajini može postati ozbiljnija"

09:00 - Američke vlasti smatraju da situacija u Ukrajini može postati još ozbiljnija i zato preduzimaju korake da spreče eskalaciju vojnog konflikta, saopštio je predsednik Komiteta načelnika štabova Oružanih snaga SAD Mark Mili u intervjuu "Foks njuzu".

Po njegovim rečima, pregovori, između ostalih i američkih i ruskih vojnih zvaničnika bili bi logično rešenje konflikta u Ukrajini.

Gasprom prekinuo isporuke gasa Holandiji

8:41 - Ruski energetski gigant "Gasprom" saopštio je da je u potpunosti prekinuo isporuku gasa holandskom klijentu, kompaniji "Gas tera" nakon što nije platio isporuke gasa u aprilu.

Naglašava se da isplate treba da se vrše u skladu sa šemom gasa za rublje, koju je naredio ruski predsednik Vladimir Putin.

Guverner Luganska: "Situacija oko Severodonjecka komplikovana"

08:21 - Deo istočnog ukrajinskog grada Severodonjecka već je pod kontrolom ruske vojske, rekao je guverner oblasti Lugansk Serhij Hajdaj navodeći da je situacija oko tog grada "komplikovana koliko može biti".

- Pre nekoliko dana rekli su da su zauzeli ceo grad ali to nije slučaj. Imamo naše momke tamo koji se bore tako da oni (Rusi) ne mogu slobodno da napreduju, rekao je jutros Hajdaj, prenosi BBC.

Slavjansk nakon granatiranja

08:10 - Ukrajinski izvori objavili su na Telegramu fotografije razrušenih zgrada u Slavjansku nakon ruskog noćnog udara.

Prijavljena su tri poginula i šest ranjenih.

 

 

Savetnik Zelenskog razočaran

07:51 - "Ovo je trenutak istine za Bajdenovu administraciju u ukrajinsko-ruskom ratu - nema zamene za M270/M142 u smislu sposobnosti koje su potrebne Ukrajini. Samo sposobnost Ukrajini da cilja rusku logistiku, C2 čvorove, artiljeriju, pojačala bi omogućila da se iscrpi ofanzivna."

 

 

Lovci u naletu

07:45 - Ministarstvo odbrane Ruske Federacije objavilo je snimke borbenih naleta posada lovaca Su-35S i Su-30SM Zapadnog vojnog okruga tokom specijalne vojne operacije.

 

 

Ruske haubice D-30 uništavaju neprijateljske vatrene položaje

07:33 - Artiljerijske jedinice Vazdušno-desantnih trupa su vatrom iz haubičkih topova uništile vatrene položaje minobacača, vojne tehnike, kao i odbrambene objekte Oružanih snaga Ukrajine.

 

NATO dron iznad Crnog mora

07:20 - Sistem za elektronsko ratovanje Oružanih snaga Rusije ometao je rad drona NATO-a koji je pokušavao da izvrši izviđanje za Ukrajinu iznad Crnog mora, saopštio je Sputnjiku neimenovani izvor. Kako je naveo, kompleksi za elektronsko ratovanje, kao rezultat kombinovanog ometanja radio-tehničkih senzora aparata, osujetili su njegovu misiju.

Vojna pomoć Litvanije

07:12 - Ministar odbrane Litvanije Arvidas Anušauskas najavio je da će njegova zemlja isporučiti više vojne pomoći Ukrajini i da će sledeća pošiljka uključivati opremu za zaštitu od drona i termovizije, kao i bespilotne letelice Bairaktar.

Von der Lejen pozdravlja odluku o zabrani ruske nafte

07:00 - "Pozdravljam večerašnji sporazum EUCO o naftnim sankcijama Rusiji. Ovo će efektivno smanjiti oko 90% uvoza nafte iz Rusije u EU do kraja godine."

 

 

Ponoćna odluka EU: Zabranjuje se uvoz nafte iz Rusije

00:00 - Predsednik Evropskog saveta Šarl Mišel, objavio je nešto pre ponoći da je na sastanku lidera EU 27 u Briselu postignut dogovor o zabrani uvoza ruske nafte.

”Ovo se odmah odnosi na više od dve trećine uvoza nafte iz Rusije čime se prekida značajan izvor finansiranja ruske vojne mašinerije”, napisao je Mišel na Tviteru.

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading