OGLASIO SE LAVROV: Putin je spreman na razgovore sa Zapadom, ali postoje i uslovi za to
EPA/ YURI KOCHETKOV

Ministar spoljnih poslova Rusije je posebno istakao da je najvažnije da iza toga "zaista stoji želja da se reši aktuelna kriza evropske bezbednosti".

"Mi se nikome ne namećemo. Ako neko želi da komunicira sa nama, predsednik Putin nikada ne odbija svoje kolege koje traže telefonski razgovor ili lični sastanak. Ako se Makron obrati predsedniku Putinu sa predlogom za komunikaciju, ponuda će biti prihvaćena", rekao je Lavrov u intervjuu za francusku televiziju TF1.

KOMAD ZEMLJE KOJI ODLUČUJE SUDBINU UKRAJINE Najžešće borbe dve vojske na 17 hektara (FOTO/VIDEO)

On je dodao da "svi lideri EU, bez izuzetka, javno optužuju Rusiju za agresiju, koristeći prilično ratoborni jezik", prenose RIA Novosti.

Istakao je da je Moskva spremna da razgovara o bezbednosti u Evropi sa Zapadom, ''ali da se obećanja ne mogu prihvatiti na reč''.

Dodao je da će, međutim, "posle svih ovih događaja, koji su pokazali pravu nameru Zapada prema Rusiji", Moskva razgovarati sa "nešto drugačijih pozicija".

(UKRAJINA UŽIVO) SEVERODONJECK U RUŠEVINAMA Lavrov otkrio koji je vojni prioritet Moskve (FOTO/VIDEO)

On je ocenio da Francuska igra jednu od vodećih uloga u raspirivanju ukrajinskog neonacizma aktivnim naoružavanjem Kijeva.

''To samo govori o tome da su sva naša dugogodišnja obraćanja Zapadu sa pozivom da se postigne dogovor na ravnopravnoj osnovi bila uzaludna, da su ta obraćanja svesno ignorisana. To znači da Zapad nikad nije hteo ravnopravnu saradnju sa Rusijom", istakao je Lavrov.

Istovremeno, ruski ministar je ocenio da Francuska teži ka tome da promoviše koncept "strateške autonomije".

PUTIN POSLAO JAKE SNAGE NA GRANICU Imaju samo jedan zadatak, po cenu rata zaustaviti prodor jedinica NATO zemlje (VIDEO)

Prema njegovim rečima, Zapad se dugi niz godina oglušuje na pozive Rusije da natera Ukrajinu da ispuni svoje međunarodne obaveze i da je zapadnim zemljama bilo svejedno što je Ukrajina javno odbijala da ispuni rezoluciju Saveta bezbednosti UN po pitanju Minskih sporazuma.

''Žestina kojom je Zapad počeo da brani svoje potomstvo u vidu kijevskog režima pokazala je da je ovaj režim namerno negovan dugi niz godina kako bi predstavljao pretnju Ruskoj Federaciji, potkopavao naše zasluženo mesto u bezbednosnoj arhitekturi, omalovažavao stvarnu ulogu Rusije i stavio je u podređen položaj", rekao je Lavrov.

KADIROV RASKRINKAO PLAN ZAPADA ZA UKRAJINU Sve se ponavlja, ali Rusiju uništiti neće!

On smatra da će sankcije koje je Zapad uveo Rusiji i koje su se očigledno pripremale "ne preko noći", teško biti ukinute.

''Brzina kojom su ih uvodili i njihov obim pokazuju da te mere nisu pripremljene preko noći. Pripremljene su odavno. Teško da će te mere biti ukinute", kazao je Lavrov.

Ukazao je i na to da SAD, iako ne javno, ali u kontaktima sa saveznicima govorile o tome da će čak i da se situacija sa Ukrajinom razreši, sankcije svejedno ostati na snazi.

''Ovde nije reč o Ukrajini, koja uzgred služi kao instrument za obuzdavanje Rusije, već o tome da Moskva smeta Zapadu da uspostavi jednopolarni svet koji je Vašington proglasio uz pokornu saglasnost Evrope", zaključio je Lavrov.

BONUS VIDEO:

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading