KOMAD ZEMLJE KOJI ODLUČUJE SUDBINU UKRAJINE Najžešće borbe dve vojske na 17 hektara (FOTO/VIDEO)
Foto: mil.ru

Rusija je odsekla Ukrajinu od Azovskog mora sredinom marta, a sada je fokus ponovo pao na Crno more, u kojem ukrajinske snage pružaju nesmanjen otpor uprkos ruskoj dominaciji. Ruski ratni brodovi odsekli su od sveta ključne luke poput Odese, Čornomorska i drugih pa se snabdevanje može kretati samo kopnenim, manje efikasnim putevima. Međutim, ključno je Zmijsko ostrvo, veličine samo 17 hektara.

„Zmijsko ostrvo odranije je poznato po otporu ukrajinskih vojnika ruskom ratnom brodu „Moskva“. Taj isti brod, ponos ruske mornarice, izgubljen je sredinom aprila u raketnom napadu Ukrajine. Bez njega je ruska flota odgurnuta dalje od ukrajinske obale, vraćajući ovu stratešku hrid ponovo u igru“, piše „Gardijan“.

List podseća da je pre nekoliko dana kod obale Rumunije iz vode izvučen uništeni ukrajinski dron TB2, što je sigurno posledica neuspelog ukrajinskog pokušaja da povrati Zmijsko ostrvo početkom maja kada su borbeni avioni ukrajinskog vazduhoplovstva i naoružani dronovi izveli napad.

 

Analitičari procenjuju da će posle gotovo sigurnog zauzimanja Donbasa, u kojem je Rusija pojačala ofanzivu na poslednje ukrajinsko uporište oko Luganska, Moskva težište operacije prebaciti na Crno more. Američki zvaničnici su ove nedelje rekli da rade na isporuci protivbrodskih raketa i višecevnih raketnih sistema Ukrajini kako bi mogla da prekine rusku pomorsku blokadu i povrati ostrvo, a kao odgovor je Moskva u Crno more poslala teško naoružanu ratnu fregatu „Admiral Makarov“ i šest podmornica klase „Varšavjanka“, kao pojačanje floti od 20 brodova, podmornica i nosača projektila. Podmornice su, osim torpedima, naoružane i projektilima „kalibr“, sa dometom od 2.000 kilometara, koji mogu da pogode bilo koju metu u Ukrajini.

S druge strane, Ukrajina očekuje američke rakete „harpun“ i „nejvi strajk“, koje imaju domet od 100 do 250 kilometara.

„S njima bi Ukrajina mogla da izbaci velike ruske ratne brodove iz igre i da ih drži podalje od obale jer oni nemaju gde da se sakriju u Crnom moru“, zaključuje „Gardijan“.

 

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading