PUTIN POSLAO JAKE SNAGE NA GRANICU Imaju samo jedan zadatak, po cenu rata zaustaviti prodor jedinica NATO zemlje (VIDEO)
Foto: Ilustracija

Ruske vazdušno-kosmičke snage (VKS) pomno prate sirijske militante koje podržava Turska, a koji se navodno pripremaju zajedno sa turskom vojskom da pokrenu novu operaciju protiv Sirijskih demokratskih snaga (SDF) predvođenih Kurdima u Siriji.

Rano 29. maja, borbeni avioni i izviđački avioni VKS izveli su seriju letova iznad područja pod turskom okupacijom u severnim i severoistočnim delovima Sirije. Dok je leteo iznad grada Marea na severu Alepa, uporišta militanata koje podržava Turska, ruski borbeni avion bacio je svetleću bombu, verovatno SAB-250T.

Kasetna osvetljavajuća bomba nosi sedam raketa, svaka opremljena padobranom. Bomba je verovatno korišćena da osvetli položaje turske vojske i njenih saveznika za izviđačke avione, koji su možda skenirali Mareu da bi otkrili bilo kakve neobične pokrete ili skupove.

Rusija je preduzela nekoliko vojnih mera da odvrati Tursku posle nedavne izjave predsednika Redžepa Tajipa Erdogana, u kojoj je rekao da će Ankara uskoro pokrenuti operaciju u severnoj i severoistočnoj Siriji kako bi završila stvaranje 30-kilometarske "zone bezbednosti".

Ratni avioni VKS svakodnevno su nadletali područja pod turskom okupacijom u oba regiona. Povrh toga, ruski borbeni avioni i jurišni helikopteri raspoređeni su na aerodromu Kamišli koji drži sirijska vojska na severu Hasake.

Iako je Rusija već preduzela nekoliko konkretnih koraka da spreči bilo kakav ozbiljan vojni potez Turske u severnoj i severoistočnoj Siriji, glavni saveznik SDF-a, SAD, tek treba da preduzmu mere kako bi pomogli u obezbeđivanju ovih regiona.

Rusija i Damask imaju velike nesuglasice sa SDF-om. Međutim, smatraju da će svaka nova turska operacija protiv grupe samo pogoršati humanitarnu situaciju u severnim i severoistočnim regionima Sirije.

Sve najnovije informacije o ruskoj specijalnoj vojnoj operaciji u Ukrajini možete pronaći u BLOGU UŽIVO

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (1)

Loading