AMERIČKI KAPETAN TVRDI DA KRSTARICA "MOSKVA" NIJE IMALA NIKAKVU ŠANSU Posada je napravila jednu grešku koja nije smela da se desi (VIDEO)
Foto: Printscreen/Youtube

Prema američkom Pomorskom institutu, raketna krstarica Moskva nije mogla da uoči pretnju od ukrajinskog naoružanja jer njeni radarski sistemi nisu bili aktivirani na vreme.

Fotografije Moskve snimljene neposredno nakon raketnog udara pokazuju da su radari u njihovom „normalnom spremljenom položaju“, rekao je u četvrtak za USNI Njuz penzionisani mornarički kapetan Kris Karlson.

Veruje se da su projektili pogodili Moskvu u centru broda neposredno iznad vodene linije. Ukrajinski vojni dronovi primećeni u toj oblasti mogli su da se koriste za ciljanje i usmeravanje raketnog udara, rekli su mornarički analitičari za USNI.

„Sve što treba da urade je da lenčare jednom ili dvaput i onda imaju izvodljivo rešenje za ciljanje“, rekao je kapetan Karlson.

Američki zvaničnici su negirali da su Ukrajini pružili vrstu konkretnih informacija potrebnih za uspešan napad i potopiti Moskvu.

Radarski sistemi na "Moskvi" koji bi usmerili protivraketni baraž nisu aktivirani, kažu analitičari.

„Ako ga ne pokrenete, vaša odbrana tačke (rakete zemlja-vazduh) neće biti u funkciji“, rekao je kapetan Karlson.

Analitičari su rekli da je veliki deo opreme na brodu „Moskva“ koja je bila potrebna za suzbijanje raketnog udara bila nekoliko godina stara u vreme napada.

„Imate stare stvari, što znači da su temperamentne“, rekao je kapetan Karlson. „Teško ga je održavati, a održavanje na moru nije ruska snaga."

Ruska vojska negira da su tačne informacije kako je krstarica "Moskva" bila pogođena ukrajinskim raketama. Zvanični izveštaj kaže kako je do havarije na brodu došlo zbog požara koji je izbio u skladištu, a da je krstarica potonula jer je snažna bura uzrokovala ulazak vode u oštećeni brod.

Najnovije informacije o ruskoj vojnoj operaciji u Ukrajini možete pogledati OVDE.

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (1)

Loading
branex

06.05.2022 23:32

Ja sam za Rusiju 100% , ali nemojte da lupate gluposti kao Zelenski . Bahatost je dovela do potapanja broda .