RUSKI MEDIJI O VUČIĆU Srbija počela pregovore sa Gaspromom o uslovima novog ugovora
Foto: Tanjug

Ovo je večeras saopštio predsednik Srbije Aleksandar Vučić u specijalnom obraćanju naciji.

"Što se tiče gasa, počinjemo razgovore sa 'Gaspromom' o kupovini gasa. Zavisni smo 100 odsto od ruskog gasa i biće još najmanje dve godine, a možda i više. Želimo da pripremimo dobar sporazum do kraja maja“, citirala je Vučića agencija TASS.

Prema njegovim proračunima, cena gasa po ugovoru o kome se raspravlja mogla bi da varira u rasponu od 320-482 dolara za hiljadu kubnih metara, u zavisnosti od udela nafte u formuli proračuna (70-100 odsto), što je „veoma pristojno“, prenosi "RIA Novosti" Vučićeve reči.

Ipak, postizanje 100 odsto vezanosti za cenu nafte bi bilo „nerealno, a niko drugi je nema“. Najverovatnije će cena po ugovoru biti od 450 do 619 dolara, smatra srpski lider.

Gasprom od početka ove godine snabdeva Srbiju kroz gasovod "Turski tok", koji ide po dnu Crnog mora, a zatim u tranzitu preko Turske i gasovodnog sistema Bugarske.

Prema podacima "Gasprom eksporta", godišnji obim isporuka u Srbiju iz Rusije iznosi 1,35 milijardi kubnih metara, ili manje od 1 odsto ukupnog izvoza kompanije.

Važeći ugovor o isporuci gasa Srbiji ističe 31. maja. Prema njegovim uslovima, cena goriva za Beograd iznosi 270 dolara za hiljadu kubnih metara. Predviđeno je da predstojeći ugovor bude zaključen na period do deset godina.

BONUS VIDEO

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading