ZAPAD ĆE OVAJ RAT IZGUBITI Sjajne vesti za Putina
EPA/MAXIM SHIPENKOV

Prema njegovom mišljenju, tek će se uveriti u pouzdanost ovih isporuka, jer Grčka ima rok do 25. maja za plaćanje „Gaspromu“ i tada će se videti da li će Grčka platiti u rubljama.

„Ovaj zaobilazni način snabdevanja Bugarske gasom mogao bi da se održi samo ako u sankcionom ratu sa Zapadom Rusija ne prestane da prodaje gas Evropskoj uniji i Grčkoj“, primetio je Ovčarov.

Bivši bugarski ministar smatra da je takav rat protiv Rusije pretrpeo poraz: kurs dolara nije bio 200 rubalja, trgovinski bilans Rusije za prvi kvartal ove godine je u plusu, dok je izvoz u Kinu porastao za 31 odsto. Međutim, sankcije imaju svoj uticaj u Rusiji, stopa inflacije je porasla, rekao je Ovčarov.

On je komentarisao i posledice sankcija na Zapad.

„Sledeća faza rata je energetska i ovde je već unapred izvesno da će Zapad ovaj rat izgubiti. Razlog tome je što Rusija nudi vredan proizvod za kojim postoji potražnja. A šta Zapad predlaže Rusiji? Neke novčanice kojima pada vrednost - evro je već skoro izjednačen sa dolarom. Rusija ima pravo da zahteva da joj se plati u valuti koju može da koristi, a ne novčanicama koje se, između ostalog, zamrzavaju", izjavio je Ovčar.

On je izrazio žaljenje što se Ukrajina ne pridržava Minskih sporazuma.

„Kako je došlo do toga da smo mi podržali one koji krše Minske sporazume? Kako su jedni postali zlikovci, a drugi anđeli nebeski? Da li zahvaljujući tome što su 40 ljudi žive spalili u Odesi? (prema zvaničnoj verziji 2. maja 2014. godine u odeskom Domu sindikata živo je spaljeno 42 ljudi). A šta je sa ljudima koji su streljani u Marijupolju 9. maja tokom akcije ‘Besmrtni puk’?

Osam godina niko sa Zapada nije dolazio u Donjeck i Lugansk. Čini mi se, da jednostrana propaganda već počinje da daje suprotni efekat", izjavio je bivši bugarski ministar.

Ovčarov je uporedio odnos Rusije i Ukrajine i Bugarske i Severne Makedonije i smatra da iza kontradikcija u odnosima među ovim državama stoji isti autor.

„Za Ukrajinu su Rusi – Huni, a za Makedoniju su Bugari – Tatari. Rusi u Ukrajini nisu državotvorni narod, kao što nisu ni Bugari u Makedoniji. Ruski jezik nije zvaničan u Ukrajini, kao ni bugarski jezik u Makedoniji. Ne čini li vam se da ovde ima mnogo toga zajedničkog i da sve potiče od jednog istog izvora?", zaključio je bivši bugarski ministar.

Podsetimo, ranije je objavljeno da Bugarska namerava da uloži veto na odluku Evropske unije o uvođenju embarga na uvoz ruske nafte.

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading