RUSIJA MOŽE DA UPOTREBI NUKLEARNO ORUŽJE U OVOM SCENARIJU Visoki zvaničnik Moskve otkrio planove (FOTO/VIDEO)
Foto: Epa/ATEF SAFADI/Twitter Printscreen

 

Ukrajinski komandant u čeličani "Azovstal" rekao je da se vode "krvave bitke" sa ruskim snagama unutar kompleksa nakon što su probili obruč.

Ukrajinski predsednik Vladimir Zelenski rekao je da su 344 osobe evakuisane u sredu iz Mariupolja i okolnih područja u Zaporožje.

Rusko Ministarstvo odbrane saopštilo je da će danas otvoriti koridore za evakuaciju iz fabrike "Azovstal".

Evropska unija predlaže zabranu ruske nafte, rekao je u sredu šef Evropske komisije. Blok takođe planira i druge mere, uključujući uklanjanje najveće ruske banke i još dve kompanije iz SVIFT sistema.

Pogledajte fotografije rata, ruševina i izbeglica u galeriji:

EU će takođe razmotriti načine za povećanje vojne podrške Moldaviji zbog straha da bi otcepljeni region Pridnjestrovlja mogao biti uključen u rusku ratnu strategiju.

PUTIN IH JE SATERAO U ĆOŠAK Britanski general objasnio zašto NATO ne sme da ratuje protiv Rusije

Britanski general Ričard Barons otkrio je zašto NATO ne sme da uđe u direktni sukob protiv Rusije. Po njegovim tvrdnjama to nije bojazan od nuklearnog rata već nešto što je po njemu "mračna tajna i sramota NATO-a". Šta je general rekao pročitajte OVDE.

Ovo je pravi cilj naše operacije i dok ga ne ostvarimo nema stajanja

Rusija je otkrila koji je pravi cilj operacije u Ukrajini.

"Bez njegovog ostvarenja nema ni prekida operacije", rekli su zvaničnici.

Detaljnije pročitajte OVDE.

Rusija će upotrebiti nuklearno oružje u samo jednoj situaciji

Predsednik Državne dume Rusije Vjačeslav Volodin izjavio je danas da Ruska Federacija može da odgovori na nuklearni udar, dok se „od Sjedinjenih Država može očekivati sve“. Šta je rekao o mogućnosti da izbije rat između Rusije i Amerike pogledajte OVDE.

Amerika je izazvala sukob u Ukrajini i konačni cilj im nije Rusija

Lukašenko je optužio Amerikance da su orkestrirali sukob u Ukrajini. On je takođe izneo tvrdnju da njihov konačni cilj nije slabljenje Rusije. Šta je o konačnom cilju Vašingtona rekao Lukašenko pročitajte OVDE.

Lukašenko: Znamo ko je organizovao događaje u Buči

Beloruski predsednik Aleksandar Lukašenko najavio je danas da će se uskoro sastati sa ruskim kolegom Vladimirom Putinom.

On se, govoreći za Asošieted Preš, obratio zapadnim zemljama i pozvao ih da prestanu s lažima. Šta je rekao o događajima u Buči pogledajte OVDE.

Hitno upozorenje iz beloruskog Generalštaba!

Snage NATO su koncentrisane u blizini granica Rusije i Belorusije i na njihovoj osnovi bi mogle da budu stvorene grupe za napade, izjavio je danas zamenik načelnika beloruskog Generalštaba Ruslan Kosigin. Detalje možete pogledati OVDE.

Ruska noćna zver uništila ukrajinski komandni centar

U iznenadnom noćnom napadu na položaje ukrajinske vojske uništen je komandni centar "Ajdar" bataljona. Rusko ministarstvo odbrane je objavilo snimak te akcije. Video i detalje napada pogledajte OVDE.

Američke biolaboratorije u Ukrajini imale vojne ciljeve

Podaci koje je sakupila ruska istražna parlamentarna komisija ukazuju na zloćudnu prirodu američkih bioloških istraživanja u laboratorijama u Ukrajini, izjavio je danas Konstantin Kosačev, potpredsednik gornjeg doma ruskog parlamenta. Detaljnije pročitajte OVDE.

Džonson najavio doturanje oruđa većeg dometa Ukrajini

Britanski premijer je najavio da će Ukrajini doturiti oruđe većeg dometa. Kakve posledice to može da ima pročitajte OVDE.

Putin poručio: Rusija je spremna

Predsednik Ruske Federacije Vladimir Vladimirovič Putin je imao telefonski razgovor sa izraelskim premijerom. Detalje razgovora možete pročitati OVDE.

EVROPSKA UNIJA U KATASTROFALNOJ SITUACIJI Sukob sa Rusijom je razara

Evropska unija tone sve dublje i dublje u sukobu protiv Rusije. Katastrofalne posledice će tek izaći na videlo. Analizu možete pročitati OVDE.

NE OSVRĆU SE NA SANKCIJE ZAPADA Kina i Rusija nastavljaju velike projekte

Rusija i Kina ne obraćaju pažnju na sankcije zapada i nastavljaju da rade na zajedničkim projektima. Izjave kineskih diplomata o tome možete pogledati OVDE.

HLADAN TUŠ ZA ZELENSKOG Nadali su se vojnoj pomoći ove zemlje, ali su glatko odbijeni

Zelenski je dobio odlučno "NE" od jedne evropske zemlje kojoj je zatražio da Ukrajini uputi vojnu pomoć. Njegova rekacija na taj "hladan tuš" kao i izjave zvaničnika možete pogledati OVDE.

Lukašenko upozorio na opasnost od nuklearnog sukoba

Predsednik Belorusije upozorio je na opasnost od muklearnog sukoba. Ono što je rekao medijima možete pročitati OVDE.

Oglasio se Šolc: Ovo su uslovi za ukidanje sankcija Rusiji

Nemački kancelar Olaf Šolc je rekao koji su uslovi za ukidanje sankcija Rusiji. Detalji onoga što je rekao nalaze se u članku koji možete pročitati OVDE.

Rusija zna da NATO šalje podatke Ukrajini i preduzeće određene mere

- Rusija je svesna da NATO šalje oružje i obaveštajne podatke Ukrajini i zbog toga ćemo preduzeti određene korake, rekao je Dmitrij Peskov. O tome kakve korake će preduzeti Rusija možete čitati OVDE.

Na međunarodnoj donatorskoj konferenciji prikupljeno 6,5 milijardi dolara za Ukrajinu

Na međunarodnoj donatorskoj konferenciji za Ukrajinu danas je prikupljeno 6,5 milijardi dolara, objavio je poljski premijer Mateuš Moravijecki. Detalje možete pogledati OVDE.

Francuska će izdvojiti dve milijarde dolara za pomoć Ukrajini

Francuska će ove godine povećati ukupnu finansijsku pomoć Ukrajini sa 1,7 milijardi na dve milijarde dolara, izjavio je predsednik ove zemlje Emanuel Makron u video obraćanju na međunarodnoj donatorskoj konferenciji u Varšavi. Detalje možete pogledati OVDE.

Ogromna finansijska pomoć za Ukrajinu

15.57 - Na međunarodnoj donatorskoj konferenciji za Ukrajinu danas je prikupljeno 6,5 milijardi dolara, objavio je poljski premijer Mateuš Moravijecki.


Francuska daje 2 milijarde za Ukrajinu

15.04 - Francuska će ove godine povećati ukupnu finansijsku pomoć Ukrajini sa 1,7 milijardi na dve milijarde dolara, izjavio je predsednik ove zemlje Emanuel Makron u video obraćanju na međunarodnoj donatorskoj konferenciji u Varšavi.

„Humanitarna pomoć stanovništvu i ekonomska situacija u zemlji usled uništavanja civilne infrastruktrure zahtevaju novi napor međunarodne zajednice“, rekao je Makron, prenosi Rojters.

RUSIJA MOŽE DA UPOTREBI NUKLEARNO ORUŽJE U OVOM SCENARIJU Visoki zvaničnik Moskve otkrio planove (FOTO/VIDEO)

Foto: Youtube/Printscreen/FRANCE 24 English

 

 

Cilj konferencije je da se pruži pomoć Ukrajini, koja se suočava sa ekonomskim i humanitarnim posledicama sukoba sa Rusijom, a domaćini konferencije su Poljska i Švedska u saradnji sa predsednicima Evropske komisije i Saveta Evrope, prenosi Rojters.

Prikupljeno 6,5 milijardi za Ukrajinu

14.50 - Na međunarodnoj donatorskoj konferenciji za Ukrajinu danas je prikupljeno 6,5 milijardi dolara, objavio je poljski premijer Mateuš Moravijecki, prenosi Rojters.

Skup je održan na Nacionalnom stadionu u Varšavi a domaćini su bili poljski premijer Mateuš Moravijecki i švedska premijerka Magdalena Anderson, u partnerstvu s predsednikom Evropskog saveta Šarla Mišela i predsednicom Evropske komisije Ursulom fon der Lajen.

Prošlog meseca je Međunarodnom donatorskom konferencijom u Varšavi okončana globalna kampanja "Ustani za Ukrajinu", u kojoj je prikupljena 9,1 milijarda evra za pomoć ukrajinskom narodu, dok je Evropska banka za obnovu i razvoj najavila da će izdvojiti dodatnih milijardu evra za raseljene.

Ugrožen avionski saobraćaj

14.35 - Evropska agencija za bezbednost vazdušnog saobraćaja (EASA) upozorila je danas na povećanje opasnosti sa kojima se avio-kompanije suočavaju zbog sukoba u Ukrajini.

Pod opasnostima EASA podrazumeva mogućnost da civilini avioni budu slučajna meta vojnih dejstava i povećanje rizika od sajber napada, prenosi Rojters.

Ukrajina traži raketne sisteme

14.16 -  Načelnik Generalštaba ukrajinskih oružanih snaga Valerij Zalužnji izjavio je danas da su njegovoj zemlji potrebni višestruki raketni sistemi (MLRS) za odbranu od ruskih krstarećih raketa.

On je nakon što je upoznao američkog generala Marka Milija, načelnika združenog Generalštaba američke vojske, o vojnoj situaciji u Ukrajini, rekao da je Rusija nastavila sa napadima krstarećim raketama, preneo je Rojters.

"Stoga je pitanje obezbeđivanja Ukrajini višestrukih raketnih sistema kao što su M142 HIMARS i M270 MLRS od ključnog značaja", rekao je on.

Kontrafoanziva Ukrajine

14.06 - Malo je verovatno da će Ukrajina pokrenuti kontraofanzivu pre sredine juna, kada bi trebala da dobije više oružja od svojih saveznika, saopštio je danas savetnik ukrajinskog predsednika Aleksij Arestovič.

RUSIJA MOŽE DA UPOTREBI NUKLEARNO ORUŽJE U OVOM SCENARIJU Visoki zvaničnik Moskve otkrio planove (FOTO/VIDEO)

Ministarstvo odbrane Ukrajine

 

Arestovič je dodao i da ne očekuje da će ruska ofanziva na Ukrajinu doneti bilo kakve „značajne rezultate“ do 9. maja kada Rusija slavi pobedu nad nacističkom Nemačkom u Drugom svetskom ratu, navodi Rojters.

On je naveo da su nastavljene borbe u čeličani Azovstalj, ali nije izneo detalje, prenosi britanska agencija.

Rakete i granate udaraju po Azovstalju?

13:55 - Misterija napada na fabriku Azovstalj u Mariupolju se produbljuje. Dok svi svetski mediji objavljuju snimke fakrike u plamenu, dimu i eksplozijama, ruski vojni vrh tvrdi da napad na ovu lokaciju još uvek nije počeo.

Da li su u pitanju raniji snimci ili Rusija taktizira sa informacijama, pokazaće se u narednom periodu. U međuvremenu, pogledajte snimak za koji se tvrdi da predstavlja artiljerijski napad na stratešku luku gde se nalazi fabrika:

 

 

Žena iz Donjecka otišla po hleb i poginula pod vatrom ukrajinske vojske 

13:37 - Žena je morala da pešači nekoliko metara do ulaza kada su je sustigli fragmenti ukrajinske granate koji su uleteli u dvorište. Tragedija se dogodila danas oko podneva, tvrde ruski izvori. Pokojnica je imala 66 godina. Oružane snage Ukrajine od jutra pucaju na zapadnu periferiju Donjecka iz Gradova i topova kalibra 122 mm.

 

"Gospodo Evropljani, zar vam nije dosadno da se bavite glupostima?"

13:23 - Rusija se ne može slomiti sankcijama, Evropska unija može da sprema ne samo šesti, već i sedmi i osmi paket sankcija, izjavio je prvi zamenik predsedavajućeg odbora za međunarodne poslove Saveta Federacije Rusije Vladimir Džabarov.

-Gospodo Evropljani, zar vam nije dosadilo da se bavite glupostima? Međutim, Rusija se ne može slomiti sankcijama. Možete da pripremate i sledeći, sedmi paket i da razmislite o osmom, devetom i tako dalje, napisao je Džabarov na Telegramu.

Peskov: Ruske trupe nisu započele juriš na Azovstalj

13:14 - Kremlj je negirao da su ruske trupe započele juriš na čeličanu Azovstalj, u kojoj se pod opsadom nalaze ukrajinski borci i civili, i naveo da su danas funkcionisali humanitarni koridori u toj oblasti.

Napad na naftno sladište u Makijevki

12:55 - Deset ljudi je povređeno u granatiranju. Minobacačka granata izazvala je veliki požar. Požar je tek danas ugašen, objavila je RT.

 

Strateški značaj Odese i Mariupolja

12:34 - Odesa i Mariupolj igraju značajnu ulogu u globalnoj industriji poluprovodnika. U ovim gradovima dve fabrike - "Krioin" i "Ingaz" - proizvode neon, koji se koristi u litografskoj opremi za proizvodnju mikrokola.

Ukrajina je obezbedila oko polovinu svih isporuka neona za glavne proizvođače mikročipova – TSMC i Samsung. Glavni kupac mikročipova su SAD.

Zelenski: Trebaće vremena

12:12 - Ukrajinski predsednik Vladimir Zelenski rekao je da je Ukrajina spremna da pomogne u uspostavljanju privremenog primirja u Mariupolju kako bi se bezbedno evakuisali civili iz čeličane Azovstal.

 

 

Prema nekim procenama u bunkerima ispod čeličane nalazi se još oko 200 civila.

- Biće nam potrebno vreme da se ljudi izvuku iz tih bunkera i podzemnih skloništa. U sadašnjim uslovima nećemo moći da koristimo tešku opremu, moraćemo da ih izvučemo ručno - rekao je Zelenski u video poruci.

Hrvatska daje Ukrajini pet miliona evra

11:52 - Hrvatska će Ukrajini pomoći s pet miliona evra na donatorskoj konferenciji koja se danas održava u Varšavi i kojoj će se virtualno obratiti Volodimir Zelenski.

Novi dobrovoljci iz Čečenije

11:30 - Čečenski lider Ramzan Kadirov na svom Telegram kanalu objavio je snimak odlaska još jedne grupe dobrovoljaca u Ukrajinu, gde će učestvovati u specijalnoj operaciji.

 

 

On im je između ostalog poručio: "Srećno momci! Pazite, pazite na sebe i svoje drugove! Želim vam brzo uspešno izvršenje zadatka i siguran povratak kući vašim porodicama! Srećno!"

Pucnjava na granici

11:17 - U blizini granice samoproglašene republike Pridnjestrovlje sa Ukrajinom danas su se čuli pucnji, javila je televizija TSV pozivajući se na izvore iz službi za sprovođenje zakona.

U izvestaju se navodi da su stanovnici mesta Pervomajsk izvestili da su pucnji ispaljeni u blizini kontrolnog punkta Kučurgan. Izvor je rekao da se pucnjava dogodila unutar ukrajinske teritorije, u blizini mesta Pavlovka.

Napredovanje vojske DNR

10:55 - Vojska DNR oslobodila je selo Troickoe u Ukrajini. Zaplenila je i veću količinu inostranog naoružanja.

 

 

"Vojska nam davala drogu"

10:35 - Na ekstremističkim jedinicama ukrajinske vojske primenjuju se borbeni narkotici koji nivelišu strah, izjavio je Ministarstvu odbrane Rusije zarobljeni vojnik bataljona teritorijalne odbrane „Donbas“.

Lukašenko: Kijev nije zainteresovan da pregovara sa Moskvom

10:23 - Predsednik belorusije Aleksandar Lukašenko smatra da zvanični Kijev nije zainteresovan da pregovara sa Rusijom.

- Zašto Ukrajina, na čijoj se teritoriji zapravo vodi rat i čiji ljudi ginu, nije zainteresovana za pregpovore - pitao se Lukašenko u intervjuu ua AP.

On je zatim rekao i da Ukrajina provocira Rusiju.

Lokacija nepoznata: Rusi objavili snimak vazdušnog udara

10:01 - Ovako iz oka drona izgleda uništavanje ljudstva UKR udarom Oružanih snaga RF.

 

Vučić: Nije problem samo gas, nego i nafta

09:45 - Predsednik Srbije Aleksandar Vučić rekao je da će biti nastavaka razgovora sa Rusijom oko cene gasa do kraja godine.

Napad na most na Dnjepru

09:25 - Jučerašnji snimak prikazuje trenutak kada je ruska raketa pogodila most u Dnjepru.

 

Oborena tri aviona

09:12 - Ruska protivvazdušna odbrana oborila je tri ukrajinska aviona Su-24, Su-27 i Su-25, kao i 14 bespilotnih letelica, saopštio je portparol Ministarstva odbrane general-major Igor Konašenkov na jutarnjem brifingu.

"U području Kirovgoroda uništena je avionska tehnika na vojnom aerodrom Kanatovo, a skladište municije i goriva u Nikolajevskoj oblasti."

Kadirovi Čečeni zarobili snajperistu

08:58 - Kadirovci su u regionu Zaporožja uhvatili snajperistu Oružanih snaga Ukrajine. Snimak prikazuje uznemirujuće scene ispitivanja:

 

 

Zbog načina na koji dejstvuju, uhvaćeni snajperisti širom sveta imaju loš zarobljenički tretman, a neretko bivaju eliminisani odmah po hvatanju.

Ukrajinska vojska: Ukrajina preuzima kontrolu

08:45 -  Ukrajina je povratila kontrolu nad nekoliko naselja oko Mikolajeva i Hersona na jugu zemlje, saopštili su vojni zvaničnici.

Kako se navodi, zbog uspešnih akcija ukrajinskih branilaca, ruske snage su ''izgubile kontrolu nad nekoliko naselja na granici Nikolajevske i Hersonske oblasti'', navodi se u najnovijem obaveštajnom izveštaju ukrajinskog Generalštaba oružanih snaga.

Ruske snage uvežbavale nuklearne napade

08:26 - Rusko Ministarstvo odbrane saopštilo je danas da su njene snage uvežbavale simulirane nuklearne raketne napade u Kalinjingradu, zapadnoj enklavi koja se nalazi između Poljske i Litvanije.

Kako se navodi u saopštenju, praktikovana su simulirana "elektronska lansiranja" mobilnih balističkih raketnih sistema Iskander sa nuklearnom sposobnošću, prenosi Gardijan.

Satelitski snimak prikazao uništeni "Azovstal"

08:15 - Ukrajinski zvaničnici saopštili su danas da su ruske snage pokrenule sveobuhvatni napad na čelicanu "Azovstalj". Ovako izgleda situacija na terenu:

 

 

Objava rata Ukrajini "glupost"

07:53 - Rusija je odbacila spekulacije da će u narednim danima proglasiti sveopšti rat u Ukrajini kao „glupost” usred spekulacija zapadnih zvaničnika da bi predsednik Vladimir Putin mogao da iskoristi Paradu pobede 9. maja da najavi eskalaciju vojne akcije, prenosi "Gardijan".

Portparol Kremlja Dmitrij Peskov rekao je da glasine „uopšte nisu istinite“.

Snimak ruskih helikoptera u akciji

07:46 - Ruska vojna televizija "Zvezda" objavila je snimak sa fronta na kom se vidi održavanje borbenih helikoptera koji učestvuju u specijalnoj operaciji.

Raketni udar tokom noći na Kramatorsk

07:13 - Ruske snage izvele su raketni udar na Kramatorsk u Donjeckoj oblasti, a u granatiranju je povređeno šest osoba, izvestilo je Gradsko veće Kramatorska na Telegram kanalu.

 

 

Rusija cilja strano oružje

07:00 - Portparol Pentagona Džon Kirbi rekao je da su tokom poslednje runde vazdušnih napada na Ukrajinu, ruske snage „pokušavale da pogode ono što smatramo da su kritične infrastrukturne mete prema Zapadu“ u Ukrajini, uključujući „električnu energiju, transport čvorišta."

Uprkos tim udarima, SAD su i dalje u stanju da "unose" vojnu pomoć u region, uključujući "sisteme oružja" i druge materijale, rekao je Kirbi.

Sve vesti od 70. dana možete videti OVDE.

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading