ŠTA ZA RUSE ZNAČI POTAPANJE "MOSKVE" Značajan rizik za mornaricu RF, na jednu stvar nisu računali (FOTO)
Foto: EPA/SERGEI ILNITSKY

Sposobnost Ukrajine da gađa ratne brodove koju je demonstrirala, kako se veruje, u napadu na Moskvu, glavni ruski ratni brod u Crnom moru koji je u međuvremenu potonuo, mogla bi da promeniti ruske obrasce delovanja, prisiljavajući ih da rasporede dodatna sredstva za vazdušnu i tačku obrane u Crnom moru ili povuku plovila s položaja u blizini ukrajinske obale, objavio je Institut za proučavanje rata (Institute for the Study of War) u svojem najnovijem izveštaju.

Gubitak "Moskve" - bez obzira na to radi li se o ukrajinskom udaru ili nesreći - "velika je propagandna pobeda Ukrajine i podsticaj ukrajinskom moralu", navodi institut.

Kremlj će nasuprot tome imati problema da objasni gubitak jednog od najvažnijih plovila u ruskoj floti.

Trenutna priča Kremlja o gubitku vodećeg broda Crnomorske flote usled slučajnog požara i eksplozije municije u najmanju ruku će verovatno naštetiti ruskom moralu i neće proći pred ruskom domaćom publikom, navodi se.

Oba objašnjenja za potonuće Moskve ukazuju na moguće ruske nedostatke – ili lošu protivazdušnu obranu ili neverovatno opuštene bezbednosne procedure i kontrolu štete na vodećem brodu Crnomorske flote, stoji u izveštaju.

Institut je dodao da će gubitak ratnog broda smanjiti sposobnost Rusije za izvođenje napada krstarećim projektilima, "ali malo je verovatno da će zadati odlučujući udarac ruskim operacijama u celini".

Glavna uloga broda "Moskve", piše institut, verovatno je bila izvođenje preciznih napada krstarećim raketama "Kalibr" na ciljeve u ukrajinskim područjima u unutrašnjosti, uključujući logističke centre i aerodrome.

Ovi ruski udari bili su efikasni, ali ograničenog broja u poređenju sa vazdušnim napadima i krstarećim raketama iz zemlje tokom invazije, navodi se u izveštaju ISW.

Izveštaj britanskih obaveštajaca

U dnevnom izveštaju britanskog Ministarstva odbrane o situaciji u Ukrajini navodi se da potonuće "Moskve" znači da je Rusija ostala bez dva ključna broda od početka svojih operacija u Ukrajini.

Prvi je bio Saratov, desantni brod klase Aligator, koji je teško oštećen 24. marta, podsećaju obaveštajci.

Ova dva incidenta verojatno će navesti Rusiju da razmotri delovanje svoje mornarice u Crnom moru, zaključuju Britanci.

Jedan zapadni zvaničnik rekao je "Skaj njuzu" da je teško poverovati u rusko objašnjenje za potonuće "Moskve".

Naime, ako je istinito, onda to upućuje na ozbiljnu nesposobnost ruske mornarice. S druge strane, ukrajinska tvrdnja o potonuću "Moskve" zbog napada protivbrodskim projektilima zvuči verodostojno, smatra zvaničnik.

Za "Skaj njuz", gubitak "Moskve" je "novi udarac za Rusiju" i vetar u leđa Ukrajincima.

Ako se ispostavi da je ukrajinska tvrdnja o projektilima kojima su pogodili "Moskvu" istinita, to će značiti da Ukrajinci mogu uspešno a napadaju ruske brodove s kopna, što znači da postoji značajan rizik za rusku mornaricu u Crnom i Azovskom moru, a to je nešto na što ruski zapovednici ranije nisu računali, zaključuje "Skaj njuz".

Brod sa istorijom

Bojni brod "Moskva" je ušao u sovjetsku mornaricu 1983. godine. Izgrađen je u Ukrajini, koja se tada nalazila u sklopu SSSR-a, a prvobitno je bio je nazvan "Slava". Celih 12 godina kasnije, nakon pada SSSR-a, preimenovan je u "Moskvu".

Upravo je "Moskva" obezbeđivala sastanak sovjetskog lidera Mihaila Gorbačova i američkog predsednika Džordža Buša na Malti u decembru 1989.

I sam Putin održao je više sastanaka sa svetskim čelnicima na "Moskvi". Ta raketna krstarica, ponos ruske mornarice, bila je naoružana sa više protivbrodskih projektila, ali i projektila more-vazduh.

Rusija ima još dva broda iste klase, "Maršal Ustinov" i "Varjag", koji služe u ruskoj Severnoj odnosno Pacifičkoj floti. Ti brodovi dizajnirani su u SSSR-u kasnih 1970-ih kako bi služili kao svojevrsna protivteža udarnim grupama američkih nosača aviona i pružali su protivazdušnu obranu ruskim brodovima.

 

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading