PUTIN ZATEŽE SVILEN GAJTAN OKO VRATA ZAPADA Odredio datum nove uredbe, posledice se VEĆ osećaju
Foto: Tanjug/AP

Vladimir Putin do 31. marta očekuje izveštaj Kabineta ministara, Centralne banke i Gasproma o primeni uputstva o promeni valute prilikom plaćanja isporuke gasa „neprijateljskim zemljama“.

Ovo je saopštila pres služba Kremlja.

„Vlada Ruske Federacije, zajedno sa Bankom Rusije i javnim akcionarskim društvom Gasprom, treba da sprovede niz mera za promenu valute plaćanja za isporuku prirodnog gasa u zemlje Evropske unije i druge zemlje koje su uveli restriktivne mere prema građanima Ruske Federacije i ruskim pravnim licima, na rusku rublju. Izveštaj – 31. marta 2022. godine, zatim mesečno“, navodi se u saopštenju.

Nakon početka ruske vojne specijalne operacije u Ukrajini i pooštravanja zapadnih sankcija u Evropi, sve glasnije su zvučali pozivi da se smanji zavisnost od ruskih energetskih resursa.

ZABRINUTOST SRBIJE PRIORITET ZA RUSIJU Hitno se oglasio Kremlj o plaćanju gasa u rubljama, ovo je njihova poruka Beogradu

Tržište je na ovo reagovalo naglim skokom cene - do skoro četiri hiljade dolara za hiljadu kubnih metara.

Kako je primetio potpredsednik Vlade Aleksandar Novak, čak i obična rasprava o odbijanju Evrope od ruskih energenata je negativna za tržište.

Prema njegovim rečima, bez isporuka ruskog gasa će se svet urušiti, a cene će biti nepredvidive.

Predsednik Vladimir Putin je 23. marta najavio prebacivanje plaćanja za gas iz neprijateljskih zemalja u rublje i naložio Centralnoj banci i vladi da odrede proceduru za takve transakcije.

Istovremeno, on je naglasio da će Rusija nastaviti da isporučuje gas u skladu sa postojećim ugovorima, jer ceni svoju reputaciju.

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading