NEMA VIŠE IGRE SA RUSIJOM Ukrajini upućen ultimatum (FOTO/VIDEO)
Foto: Twitter/printscreen/Maxar Technologies

U toku je 24. dan ruske vojne intervencije u Ukrajini. Nema izgleda za skori prekid vatre, uprkos intenzivnim pregovorima koji se vode. Zapaljivi govor u sredu uveče, u kojem je Putin Ruse koji se protive ratu nazvao "izdajnicima" označio je promenu tona i naznačio da ne ide sve po planu, smatraju stručnjaci. 

Ukrajinske vlasti navode da se borbe vode u Marijupolju, Nikolajevu, Hersonu i Izjumu. Juče, Rusija je upotrebila hipersonično oružje i uništila podzemno vojno skladište u zapadnoj Ukrajini.

U Marijupolju su nastavljene ulične borbe. Kijev saopštio da je odsečen od Azovskog mora. Iz Moskve navode da su ruske snage prvi put koristile hipersonične rakete.

U kratkim crtama:

  • Rusko ministarstvo odbrane saopštilo je u nedelju da je još jednom ispalilo svoje hipersonične rakete "Kindžal" u Ukrajini
  • Ruske snage uz podršku čečenskih boraca probile su odbranu opkoljenog grada Mariupolja i sada su unutar grada, koji je danima pod ruskim granatiranjem 
  • Upozorenja o vazdušnim napadima su se javila u skoro svim regionima Ukrajine kasno u subotu i rano u nedelju
  • Višestruki vazdušni napadi na Mikolajv brzo su se uzastopno desili u subotu, rekao je regionalni zvaničnik, dan nakon smrtonosnog napada na vojnu kasarnu u gradu na jugu Ukrajine

RUSIJA UPUTILA ULTIMATUM UKRAJINI Imaju još par časova da se predaju ili će se suočiti sa STRAŠNIM POSLEDICAMA

Kako javljaju neki zapadni mediji Rusija je uputila ultimatum Ukrajini. Po njihovim tvrdnjama Moskva zahteva od Kijeva bezuslovnu predaju. Više o tome pročitajte OVDE.

Vladimir Zelenski je u razgovoru za CNN poslao oštru poruku NATO-u

Ukrajinski predsednik je rekao da Rusija ne bi izvršila invaziju na tu zemlju, da je ona ranije primljena u Severnoatlantski savez.

NEMA VIŠE IGRE SA RUSIJOM Ukrajini upućen ultimatum (FOTO/VIDEO)

Foto: Shutterstock

 

Bajden dolazi u Evropu

NEMA VIŠE IGRE SA RUSIJOM Ukrajini upućen ultimatum (FOTO/VIDEO)

Foto: AP/PATRICK SEMANSKY

 

Predsednik Džo Bajden i njegove kolege, ostali svetski lideri, nadaju se da će finalizirati i otkriti paket novih mera za kažnjavanje Rusije, pomoć Ukrajini i demonstriranje jedinstva Zapada na nizu vanrednih samita u Evropi ove nedelje.

Finska ulazi u NATO?

Podnošenje zahteva za stupanje Finske u NATO nosi "ozbiljan rizik" eskalacije u Evropi, izjavio je predsednik republike Sauli Niniste

Bivši premijer Velike Britanije stiže u Poljsku sa donacijama Crvenog krsta 

 

Papa Franja: "Besmisleni masakr"

 Papa Franja nazvao je sukob u Ukrajini neopravdanim, besmislenim masakrom i zatražio od lidera da zaustave taj neprihvatljiv rat.

- Nasilna agresija na Ukrajinu, nažalost, ne jenjava - poručio je papa Franja desetinama hiljada ljudi okupljenih na Trgu Svetog Petra tokom nedeljne molitve, prenose svetski mediji.

NEMA VIŠE IGRE SA RUSIJOM Ukrajini upućen ultimatum (FOTO/VIDEO)

EPA/GIUSEPPE LAMI

 

On je naveo da je to besmislen masakr u kome se svakodnevno ponavljaju ubistva i zlodela. "Nema opravdanja za ovo", rekao je papa Franja, koji ponovo nije imenovao Rusiju kao agresora.

Francuska zamrzla ruska sredstva

Francuske vlasti zamrzle su sredstva Centralne banke Rusije u iznosu od 22 milijarde evra, kao i račune i nekretnine privatnih lica koja su potpala pod antiruske sankcije zapadnih zemalja, saopštio je ministar ekonomije i finansija Francuske Bruno le Mer.

Eksplozija nad Kijevom

Glasna eksplozija iznad Kijeva pre manje od sat vremena mogla bi biti od presretanja projektila, objavili su izvori sa lica mesta.

 

 

LNR: Otkriveno skladište hemijskih supstanci kijevskih vlasti

U blizini jedne od benzinskih pumpi na teritoriji Luganske Narodne Republike otkriveno je skladište hemijskih supstanci koje su pripremile kijevske vlasti, izjavila je zvaničnica LNR Ana Soroka.


Vlasti NR Kine dobile su potvrdu da je "već svih osam godina" Ukrajina, "apsolutno kršeći norme međunarodnog prava", nameravala da koristi hemijsko oružje.

U Slovačku stigle jedinice za razmeštanje sistema Patriot

Prve jedinice zadužene za razmeštanje protivvazdušnog sistema Patriot počele su da stižu iz zemalja NATO u Slovačkoj, rekao je slovački ministar odbrane Jaroslav Nad.

 

 

Sistemom će rukovoditi pripadnici nemačke i holandske vojske i biće najpre postavljen na aerodrom Sliač u centralnoj Slovačkoj u cilju ojačavanja odbrane istočnog krila NATO.

Zarobljeni lideri nacionalista

Nacionalna garda Rusije uspešno je prešla reku na periferiji grada Izjuma u ​​blizini Harkova i zarobila nekoliko lidera ukrajinskih nacionalista, navodi se u saopštenju resora.

Ukrajinci uništili ruski tenk?

Vrh ukrajinskih oružanih snaga objavio je video, kako tvrde, žestokih borbi na ulicama tokom kojih je navodno uništen tenk ruske vojske.

 

 

Reč je o navodnom borbenom delovanju jedinice specijalnih snaga "Azov".

Žirinovski kritično

Vladimir Žirinovski je u kritičnom stanju. Lekari su mu dijagnostikovali septički šok, prenose mediji.

Ukrajina: Ubijeno 15.000 ruskih vojnika

Ukrajinski vojni zvaničnici tvrde da je skoro 15.000 ruskih vojnika ubijeno otkako je predsednik Vladimir Putin započeo invaziju pre više od tri nedelje.

Putin: Očekujem jačanje partnerstva sa Uzbekistanom

Ruski predsednik Vladimir Putin uputio je danas čestitku predsedniku Uzbekistana Šavkatu Mirzijojevu povodom 30-ogodišnjice diplomatskih odnosa dve zemlje, izražavajući nadu da će strateško partnerstvo između dve zemlje nastaviti da jača, saopštio je Kremlj.

“Čvrsto verujem da ćemo nastaviti da jačamo rusko-uzbekistansko strateško partnerstvo i savezničke odnose na svaki mogući način", rekao je Putin, navodi se u saopštenju.

Napeto u Mariupolju

Ukrajinska poslanica Halina Jančenko rekla je za "BBC" da je situacija u opkoljenom lučkom gradu Mariupolju, koji je potpuno okružen ruskim snagama, "veoma napeta".

Upitana da li bi grad mogao da padne, odgovorila je da su "Rusi bombardovali oko 80 odsto svih zgrada u gradu".

Lugansk danas

 

 

Turski ministar: Rusija i Ukrajina bliže dogovoru

Moskva i Kijev približavaju se sporazumu o kritičnim pitanjima vezanim za invaziju na Ukrajinu, rekao je turski ministar spoljnih poslova.

Rusi odbacili izveštaje da su kosmonauti nosili odela u bojama Ukrajine

Rusija je odbacila izveštaje koji sugerišu da su njeni kosmonauti nosili žuta odela sa plavim akcentima kako bi pokazali solidarnost sa Ukrajinom, prenosi "Asošiejted pres".

Trojica kosmonauta nosili su odela u bojama ukrajinske zastave, kada su stigli na Međunarodnu svemirsku stanicu (ISS), što je dovelo do spekulacija da su oni predstavljali podršku zemlji koja je na udaru Rusije.

Međutim, Rusija je u subotu odbacila tu ideju kao "maštovitu."

 

 

Generalni direktor "Roskosmosa" Dmitrij Rogozin napisao je da je "žuta boja ponekad samo žuta boja" i pozvao "banderaše" da pogledaju grb pod kojim su leteli astronauti u ovoj misiji.

Rusko MO objavilo dosad neviđen snimak Su-25 u noćnoj akciji

MO Rusije: Ukrajinci lažu o zarobljenim civilima

"Neonacisti skriveni u Mariupolju, uključujući i zloglasni bataljon Azov, nastavljaju da koriste hiljade civila kao živi štit.

Manipulaciju Dramskog pozorišta, kakva jeste, razotkrivaju brojni stanovnici koji su pobegli iz njihovih kandži u Mariupolju", saopštilo je Ministarstvo.
 

 

 

Zamenica premijera Ukrajine optužila Rusiju za genocid

Zamenica ukrajinskog premijera optužila je Rusiju da je počinila dela "genocida" tokom invazije na njenu zemlju.

Govoreći u programu Skaj Sofi Ridž, Olha Stefanišina je rekla da "apsolutno veruje" da je ruski režim počinio akte genocida i rekla da su predsednik Vladimir Putin i lideri u Kremlju "ratni zločinci".

Čovek koji je pobegao iz Mariupolja opisuje „užasnu situaciju“ u gradu

Oleg Savčuk, koji je uspeo da pobegne iz opkoljenog ukrajinskog grada Mariupolja sa svojom devojkom i sada se nalazi u Dnjepru, razgovarao je za "BBC". Kaže da je to „užasna situacija“ i da su doneli odluku da napuste Mariupolj sa roditeljima i dedom i babom nakon što su im kuće uništene. 

Azov: Novo granatiranje Mariupolja

Mariupolj su upravo granatirala 4 broda ruske mornarice, saopštio je puk Azov. Sve o puku Azov saznajte OVDE.

DNR prijavila novo osvajanje

Snage DNR preuzele su kontrolu nad naseljenim mestom Stepno, saopštio je portparol Ministarstva odbrane general-major Igor Konašenkov.

 

 

Nastavljaju se okršaji u Luganskoj oblasti

Ukrajinski Tviter kanal "Sputnik News" objavio je snimak nakon bitke u Luganskoj oblasti koji prikazuje izvestan broj poginulih vojnika.

Zvanični Kijev: Uništena fabrika čelika "Azov"

Posle ranijih izveštaja o eksplozijama u fabrici gvožđa i čelika u Marijupolju, poznatoj kao fabrika "Azov stil", ukrajinski zvaničnici sada kažu da je uništena ruskim granatiranjem.

 

 

Ukrajinci tvrde da su uništili ruski vazdušno-desantni puk

Zvaničnici ukrajinske odbrane tvrde da su njene snage uništile 331. gardijski vazdušno-desantni puk Rusije u Kostromi.

U ažuriranju objavljenom na Fejsbuk stranici ukrajinskog Generalštaba, zvaničnici su rekli da je puk bio uključen u borbe oko glavnog grada Kijeva i da je samo jedan pripadnik jedinice preživeo susret sa ukrajinskim trupama.

Objavljen snimak uništene ruske vojne tehnike u Kijevskoj oblasti

Požar u Irpinu nakon granatiranja

Amerika poručila Turskoj: Predajte Ukrajini S-400 koji ste kupili od Rusije

SAD predlažu Turskoj da preda Ukrajini protivvazdušni raketni sistem S-400 koji je kupila od Rusije, javlja "Rojters", pozivajući se na neimenovane izvore u Beloj kući.

U Nikolajevu poginulo više od 40 vojnika

Visoki ukrajinski vojni zvaničnik rekao je "Njujork tajmsu" u subotu da je u napadu na kasarne, koji se dogodio u petak u južnom gradu Nikolajevu, poginulo više od 40 marinaca.

Uništen centar za obuku specijalaca

Visokopreciznim raketama izveden je napad na Centar za obuku snaga za specijalne operacije u Ukrajini, saopštilo je Ministarstvo odbrane Rusije, prenosi "Sputnjik".

Rusija objavila da je lansirala hipersonični projektil?

"AFP" piše da je Rusija objavila da je opet lansirala hipersonični projektil na Ukrajinu. Prema prvim navodima, rakete su lansirane iz vazdušnog prostora iznad Krima.

 

 

Stižu izveštaji o humanitarnoj krizi u Mariupolju nakon napada

Vlasti ukrajinskog grada Mariupolja saopštile su da su ruske trupe nasilno deportovale nekoliko hiljada stanovnika u Rusiju, pošto su se pojavile tvrdnje da je opkoljeni grad „zbrisan s lica zemlje“.

Ruski termobarični višecevni raketni sistem TOS-1A (MLRS) u akciji u Ukrajini


Rusi zaustavili konvoj autobusa koji je išao za Mariupolj?

Ruske trupe su navodno zaustavile konvoj autobusa koji je saobraćao za Marijupolj da evakuiše stanovnike, navodi kijevski "Independent".

U isto vreme, stižu snimci dobrovoljne evakuacije koju sprovode trupe DNR i Rusije:

 

 

Zavijaju sirene po većim gradovima

Sirene za vazdušne napade oglasile su se u velikim ukrajinskim gradovima rano danas, ali nije bilo neposrednih izveštaja o novim napadima.

Ukrajinska vojska saopštila je da ruske snage nisu vodile ofanzivne operacije u subotu, već su se fokusirale na dopunu zaliha i popravku opreme. Takođe se navodi da je ukrajinska protivvazdušna odbrana oborila tri ruska borbena helikoptera.
 

Zelenskom ponuđen azil

Britanski premijer Boris Džonson rekao je da je ukrajinskom predsedniku Vladimiru Zelenskom i njegovoj porodici ponudio azil u Britaniji, prenosi "Sandej tajms".

"Razgovarali smo o svemu tome davno... Moram da vam kažem da je Vladimir uvek bio jasan da duguje ukrajinskom narodu i da će ostati tamo i brinuti se o njemu", rekao je on.

Požar u gradskoj skupštini

Zgrada gradske skupštine u gradu Kamianka-Buzka u Lavovskoj oblasti gori. Na licu mesta trenutno rade spasioci.

 

 

Granatiran Zelenodolsk

Posledice sinoćnjeg granatiranja Ruske armije u Zelenodolsku, u regionu Dnjepropetrovsk. Granatirano je i okolno selo, Velika Kostromka.

 

 

Marijupolj navodno zbrisan sa lica zemlje

Ruske snage sinoć su se približile opkoljenom Marijupolju.

Sukobi su doveli do zatvaranja i velikih oštećenja na čeličani "Azov", a lokalne vlasti traže dodatnu pomoć zapadnih zemalja.

Pad Marijupolja, smatraju analitičari, označio bi veliki napredak za Ruse koji bi tako povezali Krim sa teritorijima koje drže ruski separatisti.

“Umiru deca, starci. Grad je uništen i zbrisan je s lica zemlje”, rekao je marijupoljski policajac Mihail Veršnin s ulice pune ruševina u videu upućenom zapadnim čelnicima čiju je autentičnost potvrdio "Asošijeted pres".

 

 

"Obećali ste da će biti pomoći, dajte nam tu pomoć. Bajden, Makron, vi ste velike vođe. Budite to do kraja", poručio je policajac juče.

Jučerašnji blog možete videti OVDE.

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (1)

Loading
A do pre neki dan..

20.03.2022 08:00

Zeleni je bio zabrinut za propast Rusije, a sada bi iz sigurnosti Poljske da beži kod svojih mentora.