Ruska vojska
Foto: Printscreen/Foto: Mil.ru/Shutterstock

Vest je objavljena pod oznakom hitno i tvrdi da Moskava zahteva od Kijeva bezuslovnu predaju grada Mariupolja. 

- Položite oružje - navodno je rekao general-pukovnik Mihail Mizincev, direktor Ruskog nacionalnog centra za upravljanje odbranom, na brifingu koji je objavilo rusko Ministarstvo odbrane.

Po njihovim tvrdnjama Ukrajina ima vremena do 5 ujutru u ponedeljak da odgovori na taj zahtev nakon čega će jedinice ruske vojske, Rosgvardije i Vojske DNR nastaviti zauzimanje grada. 

Vest nije potvrđena u ruskim izvorima i ono što dodatno iznenađuje je činjenica da ruske formacije kontrolišu skoro ceo Mariupolj. 

Jedini delovi grada koji nisu pod kontrolom ruske vojske su postrojenja fabrike za preradu čelika "Azovstal" u kojima se nalaze utvrđeni plaćenici i pripadnici zloglasnog bataljona ukrajinske vojske "Azov", koji kao simbol koristi oznaku nacističke Druge SS divizije "Das Reich" tzv. vučju kuku.

Zločini 2. SS Divizije "Das Reich"

Nacistička divizija koja služi kao uzor pripadnicima "Azov" bataljona počinila je mnogobrojne zločine nad civilnim stanovništvom tokom Drugog svetskog rata:

U Srbiji su u aprilu 1941. ubili 200 civila u Alibunaru

U Belorusiji su u septembru 1941. učestvovali u uništenju jevrejske populacije u Minsku

U Francuskoj su početkom juna 1944. pobili 213 civila u Tilu. Dva dana nakon toga zatvorili sve stanovnike mesta Oradur-sur-Glan (620 civila) u crkvu i potom je zapalili. Ovaj masakr je preživelo samo šestoro stanovnika mesta.

 

Na internetu se javljaju tvrdnje da je sve ovo propaganda kako bi se opravdala činjenica da će verovatno u narednih par sati da padne uporište bataljona "Azov"

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (1)

Loading
Rada

21.03.2022 00:05

Pa, sravnili ste Ukrajinu sa zemljom. Dosta je! Dajte da bar neko od onog izbeglog naroda ima gde da se vrati.