RUSIJA ĆE NAS UNIŠTITI JER VERUJEMO U OVA ČETIRI MITA Američki strateg se oglasio i PODIGAO UZBUNU!
EPA

Ovo mišljenje je izneo američki vojni stručnjak Sebastian Roblin za portal 19FortyFive.

UHAPŠEN MUŠKARAC IZ KRALJEVA KOJI U PROGRAMU UŽIVO PRETIO DA ĆE UBITI ŽENU I ĆERKU Policija hitno reagovala

Autor članka smatra da u svetlu rastuće tenzije između Moskve i NATO-a zapadni blok treba da trezveno pogleda protivnika. Da bi se to postiglo, piše Roblin, moraju se napustiti četiri najčešća mita o ruskoj vojsci.

Prvi mit je da mnogi stručnjaci na Zapadu i dalje smatraju rusku vojsku „zastarelom i nesposobnom“, izvodeći zaključke na osnovu tragičnih rezultata Prvog čečenskog rata 1994-1995.

Američki ekspert podseća da su tih godina ruske oružane snage zaista doživele pad usled ekonomske krize koja je usledila nakon raspada Sovjetskog Saveza.

Međutim, 25 godina kasnije, situacija se drastično promenila. O tome svedoče impresivni rezultati kasnijih kampanja, uključujući vojnu operaciju u Siriji.

„Moskva je 2009. započela masivnu modernizaciju i reorganizaciju svojih oružanih snaga“, rekao je Roblin.

Zbog toga, smatra američki stručnjak, nema smisla porediti sadašnju rusku vojsku sa vojskom ranih 1990-ih.

MAJKA (27) UBIJENA, BEBA NESTALA IZ AUTOMOBILA Policija izdala saopštenje (FOTO)

Drugi mit je da se Rusija uvek oslanja na ogromnu brojčanu nadmoć da bi pobedila protivnika. Međutim, današnja realnost je drugačija.

„Savremena ruska taktika naglašava „beskontaktno“ ratovanje“, piše Sebastijen Roblin.

Ruska vojska je i dalje brojnija od oružanih snaga u Evropi, ali je ta cifra mnogo niža nego što je bila u sovjetsko doba. U 21. veku Moskva se ne oslanja na brojnost vojnog osoblja, već na visoko kvalifikovano i obučeno osoblje.

„Nedavne operacije u Siriji pokazuju kako ruske kopnene snage praktikuju „beskontaktno ratovanje”, u kojem vodeću ulogu imaju dalekometni i precizni udari, a ne napadi na mehanizovane jedinice“, naglašava Roblin.

Tenkovi i pešadija ostaju van zone neprijateljske vatre sve dok rakete i artiljerija ne unište većinu neprijateljskih snaga. Ova taktika je omogućena upotrebom izviđačkih bespilotnih letelica i novim mogućnostima elektronskog ratovanja koje mogu da otkriju neprijateljske položaje bez dovođenja ljudi u opasnost.

NEIDENTIFIKOVANI MUŠKARAC SE BACIO NA AUTO Kamere snimile ovaj šokantni događaj (VIDEO)

Treći mit je da se ruska vojska navodno sastoji od loše obučenih vojnih obveznika. U stvari, većina ruskih vojnika danas su vojnici po ugovoru.

Ekspert navodi podatke Američkog centra za strateške i međunarodne studije (CSIS). Prema američkim analitičarima, ruska vojska je 2020. brojala 260.000 regruta i 410.000 vojnika po ugovoru.

Kako deluje ruska vojska najbolje se videlo nedavno u Kazahstanu kada je za jedan dan uništila i eliminisala 20.000 dobro obučenih terorista.

Četvrti mit je da je udeo Rusije u vojnim rashodima mnogo manji od udela Sjedinjenih Država, što znači da je vojni potencijal Moskve srazmerno slabiji. Međutim, Sebastijen Roblin predlaže odustajanje od previše ishitrenih i površnih zaključaka.

BUDITE OPREZNI! Pošta Srbije upozorava na novu prevaru: Nikako ne otvarajte ove linkove! (FOTO)

„U poslednje vreme ruska vojna potrošnja se kretala između 50 i 60 milijardi dolara godišnje, što je manje od 10 odsto godišnjeg budžeta za odbranu SAD. Ali svaki ekonomista će vam reći da dolar potrošen u Kini ili Rusiji može kupiti više od dolara potrošenog u, recimo, Švajcarskoj ili Sjedinjenim Državama. – To znači da su ruska oprema i naoružanje mnogo jeftiniji od zapadnih.

Osim toga, depresijacija rublje u odnosu na dolar nema direktan uticaj na cene vojne opreme koju Rusija nabavlja od domaćih proizvođača. Ovo omogućava povećanje efektivne potrošnje za odbranu najmanje tri puta.

Mit je da je američka vojna moć velika jer ima veliki vojni budžet. Odmah treba znati da više od polovine budžeta ide na troškove nekoliko stotina baza širom sveta.

Veliki deo ostatka budžeta ide na troškove privatnim kompanijama koje imaju dogovorene poslove sa vojskom SAD.

"KLEO SAM ĆERKU DA UMRE NA POROĐAJU, UBIO BIH JE" Voditeljka, gosti i cela Srbija u šoku nakon BOLESNE izjave gledaoca u ŽIVOJ EMISIJI (VIDEO)

Prema rečima Sebastijena Roblina, opasno je da Zapad bude zaveden u vezi sa mogućnostima ruske vojske. Američki stručnjak poziva na napuštanje starih stereotipa koji pogrešno karakterišu rusku vojsku.

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading