PRETNJE RUSIJI: Snosićete posledice
EPA

"Državni sekretar SAD Entoni Blinken je ponovo podvukao da u slučaju da Rusija preduzme agresivne korake prema Ukrajini, SAD će zajedno sa saveznicima i partnerima prinuditi rusku ekonomiju da plati parališuću cenu, razmotriće prisustvo NATO-a u savezničkim državama i povećaće odbrambenu pomoć Ukrajini, pored onoga što je ranije dobila", navodi se u saopštenju pres službe Stejt departmenta.

MEDIJI U AMERICI BRUJE: Nemačka je faktički napustila "zapadni blok" - Alo.rs

Sastanak Blinkena i Zelenskog je održan danas u Kijevu, a tee razgovora su bile ekonomska pomoć Ukrajini i bezbednosna situacija u regionu.

Američki državni sekretar je informisao ukrajinskog predsednika o konsultacijama predstavnika Rusije, SAD, NATO i OEBS koje su se održale prošle nedelje.

Stejt department je najavio ranije da će Blinken, nakon posete Kijevu i Berlinu, u Ženevi 21. januara imati sastanak sa šefom ruske diplomatije Sergejem Lavrovim. Predstavnik Stejt departmenta je naglasio da predstojeći susret pokazuje da je diplomatija još živa kada se tiče krize oko Ukrajine.

TENZIJE DOSTIŽU MAKSIMUM Ukrajinska vojska rasporedila naoružanje na liniji razdvajanja u Donbasu - Alo.rs

U poslednje vreme Zapad optužuje Rusiju da navodno priprema invaziju na Ukrajinu i da u prilog tome ide i činjenica je Moskva značajno pojačala vojno prisustvo kod granica Ukrajine. Rusija odlučno odbacuje te optužbe kao neosnovane i opasne i ističe da vojne snage premešta na svojoj teritoriji u skladu sa Ustavom, a da Zapad sve to koristi kao izgovor za dalje širenje na Istok.

Zbog toga je ruski predsednik Vladimir Putin zatražio pisane, pravno obavezujuće, garancije Zapada da se neće dalje širiti prema ruskim granicama i da u tom delu Evrope neće raspoređivati naoružanje.

Ruski zvaničnici iz dana u dan izjavljuju da se ruska vojska nalazi na sopstvenoj teritoriji i, prema tome, niko nema pravo da postavlja zahteve u vezi sa njenim kretanjem.

Makron najavio razgovore EU i Rusije - Alo.rs

BONUS VIDEO: 

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (1)

Loading
Milutin

19.01.2022 22:12

Ovaj je naš rešio da coca cola košta jednu rublju