MEDIJI U AMERICI BRUJE: Nemačka je faktički napustila "zapadni blok"
Alo

- Da li će Berlin zaustaviti "Severni tok 2"? Neće. Da li će slati naoružanje Ukrajini? Neće. Da li će promeniti svoj odnos prema SVIFT-u? Ne. Nemačka je faktički napustila zapadni blok - rekao je novinar.

Danas je predstavnik Ministarstva odbrane Nemačke saopštio da se politika Berlina neće promeniti po pitanju isporuka oružja Ukrajini i naglasio da rukovodstvo zemlje ne planira da pruži vojnu podršku Kijevu.

Makron najavio razgovore EU i Rusije - Alo.rs

Pored toga, nemački kancelar Olaf Šolc se ponovo vratio temi „Severnog toka 2“. Prema njegovim rečima, Berlin „oseća da je odgovoran za to što se nastavlja tranzit gasa kroz Ukrajinu“. Šolc je zapretio „teškim posledicama“ u slučaju da Moskva ispolji agresiju.

Komentarišući pretnje upućene „Severnom toku 2“, portparol Kremlja Dmitrij Peskov je podsetio da projekat čak nije ni pušten. Ministar spoljnih poslova Rusije Sergej Lavrov je izjavio da je razgovarao o sertifikaciji gasovoda sa nemačkom koleginicom Analenom Berbok i da joj je skrenuo pažnju na kontraproduktivnost pokušaja da se politizuje projekat.

TENZIJE DOSTIŽU MAKSIMUM Ukrajinska vojska rasporedila naoružanje na liniji razdvajanja u Donbasu - Alo.rs

Kako je pisao nemački list „Handelsblat“, pozivajući se na izvor blizak vladi, i EU i SAD su odustali od ideje da se Rusija isključi iz SVIFT-a u slučaju eskalacije u Ukrajini. U Nemačkoj su kritikovali taj predlog. Na primer, lider nemačke partije Hrišćansko-demokratskog saveza (HDS) Fridrih Merc je ovu ideju nazvao „atomskom bombom“ za svetsko tržište. Kako su mediji pisali, sankcije će se razmatrati 20. januara na sastanku državnog sekretara SAD Entonija Blinkena i nemačkog kancelara Olafa Šolca.

BONUS VIDEO:

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (1)

Loading
Milutin

19.01.2022 22:14

Nemci i Francuxi znaju šta može Rusija