FATA O OVOME ĆUTI Pljevljaci su stali u odbranu džamije u svom gradu! (VIDEO)
Alo/ Ilustracija

- Mene ne može niko da ubedi da kada vidim na Ilidži ona arapska slova i potpuno drugu kulturu, da je nekom starom muslimanu, Bošnjaku, Sarajliji sa Ilidže bliži neko ko je došao iz Irana, nego njegov komšija sa Pala. To je pitanje koje bošnjačke elite moraju među sobom da reše. Dino Merlin je umeo da kaže: ' Furaj, mali, tu je tvoj dom, daleko su Istanbul i Beč', iako je i on iz nekog konteksta koji nije ni pro srpski ni pro jugoslovenski - rekao je u Nedeljnom pregledu „Srpskog sv(ij)eta“ Nemanja Dević, saradnik Instituta za savremenu istoriju u Beogradu.

On je naglasio da Bošnjaci imaju „ključeve budućnosti ne samo svog naroda nego i na neki način i regiona“:

„Priča o srpskom svetu je na neki način i priča o bošnjačkom svetu“.

Na pitanje kako se gleda na teme kojima se on bavi, prvenstveno Drugim svetskim ratom, odgovorio je:

- Reakcije na teme kojima se ja bavim su još uvek dvojake, jer su još uvek žive kod nas. Imaju kapacitet da proizvedu podele. Samim tim će određeni broj ljudi da vas potapše po ramenu, a ima i onih koji su duhovni ili fizički potomci OZNE, kojima ta priča uopšte ne odgovara. Ali to je ono sa čim istoričar i svaki čovek koji se bavi ozbiljnom analizom društvenih procesa ume da se nosi.

Govorio je u uvodnom delu o zatvorenim arhivskim fondovima, koji podrazumevaju čak i tajne dosijee iz Drugog svetskog rata. Ono što je nedostupno u Beogradu, dostupno je u Zagrebu i LJubljani, što je paradoksalna situacija za one koji se bave istorijom ove epohe.

Pored istraživačkih, istoričari u Srbiji se suočavaju i sa finansijskim problemima, o čemu je govorio gost Nacionalnne TV, a tiču se prikupljanja građe i publikovanja iste. U tom kontekstu je govorio o nacionalnoj strategiji:

- Zašto Muzej žrtava genocida ne postane Institut u kojem istraživači imaju neograničene resurse za istraživanje: za kopiranje, skeniranje, odlazak u arhive? I onda genocid i u Mađarskoj, i u bugarskoj zoni, ali pre svega u NDH imaju svoje prave istraživače! To treba samo istinu, i ništa da mitologizujemo. Siguran sam da za pet godina tim posvećenih istoričara u Srbiji može svako od otvorenih pitanja da zatvori“.

Sa druge strane, u kontekstu kritike Zakona o rodnoj ravnopravnosti izjavio je:

- Lično mogu pre da se identifikujem sa stavovima koje iznosi Muamer Zukorlić, nego sa onima koje iznosi Gordana Čomić.

Prilikom pitanja o rušenju pravoslavne crkve u Konjević Polju, podsetio je na odbranu svih svetinja u Crnoj Gori, kada su jednom prilikom Pljevljaci stali u odbranu skrnavljenja džamije u svom gradu, kao na primer ispravne reakcije:

- Naša je poruka dobra i zrela. Neophodno je da ona naiđe na reakciju i sa druge strane. Ima niz pojedinaca koji ohrabruju promocijom drugačije politike, ali je veliko pitanje koliko ima volje kod onih koji odlučuju. Ukoliko žele da sarađuju sa Srbima, imaju dosta istorijskih primera. Mislim da su ekonomske teme važnije u nekom smislu nego istorijske. Ali ako žele da im haška istorija bude temelj, onda je ta saradnja osuđena na propast.

- Majke Srebrenice mogu da postanu mirovni pokret u BiH, pokret praštanja, ali ne na način kada se oslobađa general Ante Gotovina što mu čestitaju i donose cveće. Iskrenost i praštanje će doprinositi pomirenju. Srpski narod je vodio odbrambeno- oslobodilački rat, nije vršio agresiju. Da mu se ne bi desio Jasenovac i sve ono 1941. srpski narod u BiH se digao na oružje 1991. General Mladić je bio vrhovni komandant te vojske i zato on za nju ne može nikada da bude izdajnik ni zločinac - zaključio je dr Nemanja Dević.

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (1)

Loading