Beograd
Foto: Shutterstock

Visoke temperature u zimskim mesecima postale su učestale iz godine u godinu. Iako se mnogi raduju snežnom februaru, vremenska prognoza za ovaj mesec ipak će biti u prolećnom duhu.

U Srbiji se do kraja februara ne očekuje značajno zahlađenje, ali se možemo nadati pravim prolećnim temperaturama, koje ći ići čak do 23 stepena, rekao je za Mondo direktor Republičkog Hidrometeorološkog zavoda Jugoslav Nikolić.

"U prvom delu ove sedmice najviša temperatura u većini mesta biće od 10 do 15 stepeni, a od četvrtka će uslediti pojačanje južnog i jugozapadnog vetra i dalji porast temperature - maksimalne vrednosti će ponovo biti u intervalu od 16 do 23 stepena, a malo svežije, od 12 do 15 stepeni, očekuje se samo u Negotinskoj Krajini", najavio je Nikolić.

Prema rečima direktora RHMZ-a, očekuje se da će vreme biti promenljivo uz smenu sunčanih i oblačnih intervala, kao i uz malo kiše u većini mesta. Temperature će biti iznad proseka za ovo doba godina, pa se tako na planinama, umesto snega, očekuje letnje vreme uz povremenu kišu.

"Kratkotrajne padavine se najpre očekuju danas, na severozapadu Srbije, a u toku noći i sutra, u krajevima južno od Save i Dunava. Padavine će u sredu pre podne u potpunosti prestati, pa će do vikenda biti suvo. U subotu i nedelju ponovo kratkotrajna kiša, a najviše padavina očekuje se u ponedeljak", rekao je Nikolić za Mondo.

Kako objašnjavaju iz RHMZ-a, porast temperature doveo je do mnogo manje ledenih i snežnih dana, tokom kojih se zadržava snežni pokrivač.

"U odnosu na sredinu prethodnog veka, tokom perioda 1991 - 2020. u zimskom periodu već je zabeležen prosečni porast temperature od 2 stepena, a prethodnih godina on je još izraženiji. Takođe, prosečan broj dana sa snežnim pokrivačem u Beogradu bio je 31, a taj broj je poslednjih godina sve manji", zaključio je Nikolić.

Svake godine širom sveta dolazi do povećanja toplih dana tokom godine. Tako se očekuje da će upravo 2024. godina oboriti ovaj topli rekord. Razlog tome jeste fenomen El Ninja kog karakterišu tople, iznadprosečne temperature površine mora. Prema istraživanjima, ovakvi topli dani povezani su sa prosečno višom temperaturom vazduha na zemlji.

BONUS VIDEO: 

 

 

 

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading