NOĆNA MORA ZAPADA Svaki drugi Nemac plaši se Putina, pokazuje nova anketa
Foto: EPA/Alo Ilustracija/EPA

Od 1.001 ispitanika, 46 odsto je reklo da se boji ruskog napada, njih 44 odsto je reklo da se ne boji, dok ostali nisu dali odgovor.

Iznenađujuće, ističe Bild, u najvećem strahu su levi birači, njih 55 odsto, i glasači CDU-a, njih 54 odsto. Simpatizeri AfD-a najmanje se boje rata.

Bild je ljude pitao da li su se pripremili za rat u smislu pribavljanja najosnovnijih namirnica. Takve pozive ljudima su nedavno uputile Švedska i Norveška. Prema rezultatima ankete, 39 odsto Nemaca je to učinilo, a njih 56 nije.

Savezna kancelarija za pomoć pri katastrofama i civilnu zaštitu (BBK) već dugo preporučuje stanovništu da se opskrbi hranom, vodom, higijenskim artiklima, koferima za prvu pomoć i jednostavnom opremom za kampovanje.

Jedan od šest ispitanika izjavio je da zna gde je sklonište u slučaju napada, verovatno zbog skoro 600 preostalih protivvazdušnih skloništa u Nemačkoj, od kojih nijedno trenutno nije spremno za upotrebu, piše Bild, dodajući da je održavanje skloništa u Nemačkoj prekinuto 2007. godine.

Nemački ministar odbrane Boris Pistorijus (Socijaldemokratska stranka Nemačke, SPD) upozorio je prošle sedmice na mogućnost napada Rusije i na zemlje NATO-a.

- Mi gotovo svakodnevno slušamo pretnje iz Kremlja, trenutno pojačano usmerene protiv naših prijatelja u baltičkim zemljama. Moramo da računamo s tim da bi Vladimir Putin mogao napasti i zemlje članice NATO-a - rekao je Pistorijus u razgovoru za dnevnik „Tagešpigl“ prenosi index.hr.

Pistorijus, koji je pre godinu dana preuzeo položaj ministra obrane, rekao je da vojni stručnjaci smatraju da taj napad nije trenutno verovatan, nego da bi se mogao dogoditi za „pet do osam godina“. Ponovio je svoju želju da nemačke vojne snage pripremi na mogući vojni sukob.

- Želim da prodrmam društvo i ukažem na to da Bundesver moramo učiniti spremnim - rekao je Pistorijus. On je rekao da trenutni plan štednje savezne socijaldemokratsko-zeleno-liberalne vlade ne bi smeo da utiče na plan osavremenjivanja Bundesvera.

- Mi moramo, s obzirom na trenutni nivo opasnosti, da užurbano podignemo stepen spremnosti naših vojnih snaga za odbranu - rekao je Pistorijus.

On je objasnio i potrebu daljnje pomoći Ukrajini.

- Svima mora biti jasno da, ako Putin dobije ovaj rat, to povećava opasnost i za Nemačku - zaključio je nemački ministar obrane.

BONUS VIDEO 

 

 

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Tagovi

Komentari (0)

Loading