"POSEJDON" POSEJAO STRAH! Panika u Britaniji nakon Putinove odluke
Foto: Printscreen/Youtube

Odluka ruskog predsednika Vladimira Putina da naoruža mornaricu naprednim nuklearnim torpedima Posejdon navela je britanske stručnjake da simuliraju razorni efekat udara na Ujedinjeno Кraljevstvo .

Zapadni analitičari su uvereni da instalacija može da nosi naboj koji će biti dvostruko snažniji od Car Bombe koju je Sovjetski Savez testirao na Novoj Zemlji 1961.

Car bomba

Car bomba (rus. Царь-бомба) je nadimak za RDS-220 hidrogensku bombu (kodnog imena Ivan, po svom konstruktoru). To je najjače nuklearno oružje ikad detonirano. Napravljena od strane SSSR-a, bomba je u početku trebalo da ima snagu od 100 megatona TNT-a, no zbog prevelikog rizika od zračenja i širenja reaktivnih čestica atmosferom, snaga se prepolovila. Izgrađene su dve bombe, jedna prava i jedna kopija.

Bomba je testirana 30. oktobra 1961. godine u tačno 11:32 po lokalnom vremenu na arhipelagu Nova Zemlja.


Ako Rusija lansira Posejdon sa podmornice Sudnjeg dana i eksplodira na primer u ušću Temze, tada će plimni talas potpuno uništiti London, sugerišu vojni stručnjaci.

„Moguće je da je Temza bila izložena radijaciji, ali u centru Londona bi bilo toliko malo živih ljudi da to ne bi bilo mnogo važno“, rekao je profesor Endrju Futer sa Univerziteta u Lesteru.

Prema rečima stručnjaka Кraljevskog koledža Roda Torntona, Posejdon će uništiti bilo koju gradsku oblast u blizini mesta eksplozije, bilo da je to London ili Njujork.

PUTIN U PROBLEMU? General Mili poručio samo jedno ruskom predsedniku

Džejms Blek, pomoćnik direktora za bezbednost "RAND Europe", rekao je da bi Posejdon mogao da prođe nezapaženo veoma dugo. To unosi dodatnu neizvesnost u pitanja odbrambene mogućnosti zemalja NATO-a , primetio je ekspert.

Pratite najnovije VESTI SA FRONTA

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (1)

Loading