ŠOK PRIZNANJE IZ FRANCUSKE "Nepredviđena strategija Kremlja uništila je planove Zapada"
Foto: Shutterstock

MMF je u januarskoj prognozi poboljšao procene za rusku ekonomiju. Fond sada očekuje da će ruski BDP porasti za 0,3 odsto u 2023. godini, u odnosu na pad od 2,3 odsto prošlog oktobra. U 2024. očekuje se rast od 2,1 odsto. Prognoza fonda takođe kaže da Rusija 2022. godine nije doživela očekivani ekonomski pad od 3,4 odsto: sada je pad procenjen na 2,2 odsto.

"Predviđali smo da će ekonomija propasti, predviđali smo godine deficita, godine gušenja za Rusiju, a sada nam najnovije prognoze rasta MMF-a govore upravo suprotno. Ne samo da Rusija neće upasti u recesiju, već će i njen rast biti veći u naredne dve godine od EU ili SAD“, rekao je on.

Centralna banka Rusije je zajedno sa vladom preduzela niz mera koje su pomogle da se izbegne panika u zemlji i stabilizuje ruska rublja, zaključuje Pujadas.

Ministar za ekonomski razvoj Maksim Rešetnikov je, komentarišući nove podatke MMF-a, rekao da su strane kolege počele da priznaju očigledne stvari.

Zapad je pojačao sankcioni pritisak na Rusiju zbog Ukrajine .

AMERIKANCI SPREMAJU PAKLENU SMICALICU ZA RUSE! Kinezi ogolili pravo lice Vašingtona

Vladimir Putin je ranije rekao da je politika obuzdavanja i slabljenja Rusije dugoročna strategija za Zapad, a sankcije su zadale ozbiljan udarac čitavoj globalnoj ekonomiji. Prema njegovim rečima, glavni cilj Zapada je da pogorša živote miliona ljudi. U Rusiji je više puta rečeno da će Moskva rešiti sve probleme koje stvaraju njeni konkurenti.

Pratite najnovije VESTI SA FRONTA

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading