SVETSKA BORBA ZA ENERGENTE VEĆ JE POČELA Kineski predsenik pod budnim okom Vašingtona
Foto: EPA/EPA

Poseta i kinesko-arapski samit događaju se u trenutku kada su odnosi između saudijske kraljevine i SAD zategnuti zbog odluke OPEK-a plus da smanji proizvodnju nafte za dva miliona barela dnevno.

Prestolonaslednik Muhamed bin Salman ugostiće ove nedelje kineskog predsednika Si Đinpinga u delikatnom trenutku za američko-saudijske odnose, koji nikako da se stabilizuju od ulaska Džozefa Bajdena u Belu kuću.

Iako još nije obelodanjen tačan dan dolaska kineskog lidera, prema saznanjima Rojtersa, koji se poziva na diplomatske izvore, delegacija druge najveće ekonomske sile, koju predvodi Si, treba sutra da doputuje u Rijad. Već u petak, 9. decembra, Saudijska Arabija biće domaćin i kinesko-arapskog samita.

Vladar najvećeg svetskog izvoznika nafte, koji se na velika vrata vratio na međunarodnu scenu posle ubistva novinara „Vašington posta” Džamala Hašogija 2018, koje je izazvalo gnev SAD, sada pokušava da ojača narušenu reputaciju u ulozi ambicioznog lidera arapskog sveta. Princ Bin Salman će na samitu s kineskim predsednikom okupiti vladare iz bliskoistočnih zemalja i sa severa Afrike.

„Nivo zastupljenosti zavisi od svake zemlje, a očekuje se da će prisustvovati mnogi arapski lideri, dok će drugi poslati barem svoje ministre spoljnih poslova”, rekao je za britansku agenciju jedan od arapskih diplomata.

Sijev dolazak na Arabijsko poluostrvo biće pod budnim okom Vašingtona, pogotovo što Rijad šalje signal da hoće samostalno da kormilari u sve nemirnijem polarizovanijem globalnom poretku ne obazirući se na želje zapadnih saveznika.

Poseta i samit dolaze u vreme zategnutih odnosa između saudijske kraljevine i SAD zbog odluke OPEK-a plus da smanji proizvodnju nafte za dva miliona barela dnevno, suprotno zahtevu Bajdenove administracije, ali i odluci Rijada da ne popusti pritisku Bele kuće i izabere „pravu stranu” u sukobu Vašingtona s Kinom i Rusijom.

U situaciji kad Peking otvoreno lobira za korišćenje svoje valute (juan) u trgovini, Rijad je ranije zapretio da će odustati od trgovine naftom u dolarima ako se bude suočio s američkim zakonima i mogućim tužbama protiv monopola kojima mogu biti izložene članice OPEK-a.

Za Peking energija će biti glavno pitanje tokom posete Si Đinpinga Saudijskoj Arabiji. Kako piše „Saut Čajna morning post”, Sijev dolazak u Rijad mogao bi da bude još jedan korak ka širenju na zapad Šangajske organizacije za saradnju, koju praktično predvodi Peking. Kina hoće da ojača veze s arapskim zemljama u trenutku kada SAD sve više okreće leđa Bliskom istoku.

SAD će za sada ostati glavni partner za arapske zemlje u Persijskom zalivu, pre svega iz bezbednosnih razloga. Ali, u vreme globalnog komešanja Rijad pokušava da iscrta konture nove spoljne politike, koja će poslužiti za transformaciju zemlje u vremenu kad svet ubrzano okreće leđa fosilnim gorivima.

Saudijska Arabija, kao najveći snabdevač Kine naftom, sve više produbljuje ekonomske odnose s Pekingom. Rijad, ali i Abu Dabi, u sve većoj meri kupuju kinesku vojnu opremu, a jedna saudijska firma potpisala je i ugovor s kineskom kompanijom za proizvodnju naoružanih dronova u kraljevstvu. Vašington je inače sve zabrinutiji zbog širenja kineske 5G tehnologije u zemljama Persijskog zaliva i pokušaja ulaganja u osetljive infrastrukturne projekte kao što su luke.

„Rijad radi u skladu sa strateškim proračunima da mora da se prilagodi Pekingu, jer je Kina sada nezaobilazan ekonomski partner”, kaže Ajham Kamel, šef za Bliski istok i severnu Afriku u „Eurazija grupi”.

Očekuje se da će Si imati raskošan prijem u Rijadu, sličan onom koji je pripremljen za Donalda Trampa 2017. godine koji je dočekan fanfarama zbog sklapanja poslova za američku vojnu industriju vrednih 100 milijardi dolara. Sve će biti pompeznije, za razliku od posete američkog predsednika u julu ove godine. Bajdenova „avantura” u Saudijskoj Arabiji nije izgladila razmirice između dve zemlje. Prilikom susreta Džozef Bajden i Muhamed bin Salman se tada nisu rukovali, već samo ritualno „kucnuli” pesnicama.

Iako se čini da veze Saudijske Arabije sa Kinom rastu „mnogo brže” nego sa SAD, realni odnosi nisu uporedivi, objašnjava Džon Alterman, direktor programa za Bliski istok u vašingtonskom Centru za strateške i međunarodne studije.

AKCIJE NA KINESKIM BERZAMA U PLUSU, DOLAR U SVE VEĆEM MINUSU Dok cene nafte rastu, ovo je vrednost evra na svetskom tržištu valuta

„Odnosi Saudijske Arabije s Kinom su bledi u odnosu na one sa SAD u pogledu složenosti i intimnosti”, ističe Alterman.

Pratite najnovije VESTI SA FRONTA

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading