TIHA PODRŠKA KINE Kakve je poruke Si Đinping poslao Rusiji i Zapadu
Foto: EPA/EPA

To je za Moskvu nedvosmisleno pozitivan signal, smatraju eksperti.

Si Đinping je u govoru koji je trajao nešto manje od dva sata sumirao je rezultate postignute tokom proteklih pet godina i naznačio planove za budućnost. Kineski lider je tražio da se ubrza razvoj vojne industrije i potvrdio ispravnost izabrane politike.

-Sledećih pet godina će biti ključno, naglasio je Si. Nastupajući pred gotovo dve hiljade delegata, on se u više navrata pozvao na tezu formulisanu pre nekoliko godina o neizbežnom „podmlađivanju kineske nacije“.

ZELENSKI U PANICI Stigle loše vesti iz SAD - Alo.rs

Situacija u zemlji nije jednostavna. Kina se još nije oporavila od posledica pandemije, ali i dalje se pridržava žestoke politike „nulte tolerancije na kovid“. Istovremeno Peking pojačava ekspanziju u inostranstvu, pre svega posredstvom globalnog projekta -Jedan pojas – jedan put, koji je usmeren na izgradnju luka i drugih objekata infrastrukture u Aziji i Africi.

Vojni scenario za Tajvan

Narodno-oslobodilačka armija Kine dužna je da štiti dostojanstvo i osnovne interese Kine, naglasio je Si. Kada je reč o vojnim rashodima, Kina zaostaje za SAD. U Kini se razrađuju balističke rakete, grade se nosači aviona. „Brže ćemo modernizovati vojnu teoriju, vojsku i naoružanje. Pojačaćemo strateški potencijal“, rekao je Si, a njegove reči bile su praćene aplauzima.

Istovremeno, Peking je za višepolarni svet, bez liderstva jedne države.

-Mi svestrano promovišemo diplomatiju velike države s kineskim specifičnostima, odlučno štitimo nepristrasnost i pravednost u međunarodnim odnosima, zalažemo se za istinsku višestranost i praktikujemo je, zauzimamo jasan stav protiv hegemonizma i politike grube sile, naglasio je Si, ne spominjuči konkretne „hegemone“.

HRVATSKA DONELA ODLUKU Sve je spremno za Ukrajinu - Alo.rs

Predsednik Kine je rekao da je taktika „nulte trpeljivosti“ prema kovidu-19 uspešna. Ona podrazumeva da vlasti operativno savladavaju epidemiološke pretnje, zatvarajući čitave četvrti i gradove, bez obzira na ekonomske troškove.

Si je obećao da će Komunistička partija Kine „jačati samostalnost“ u oblasti tehnologije i sistema obrazovanja, kao i da će aktivno raditi na angažovanju stranih stručnjaka. Kina će pokrenuti i „velike nacionalne projekte od dugoročnog značaja“.

Uprkos očekivanjima inostranih analitičara, Si o Ukrajini nije govorio, ali je mnogo pažnje posvetio teritorijalnim sporovima unutar Kine. Odobrio je suzbijanju svih okupljanja u Hongkongu, usmerenih protiv Kine. Upravo je Komunistička partije Kine, podsetio je Si, pomogla bivšoj britanskoj koloniji da „stupi u novu etapu, da obnovi red i da doživi procvat“.

Još je kategoričniji bio kada je reč o tajvanskom pitanju. „Nastavićemo da težimo mirnom ujedinjenju, ali nikada nećemo obećati da odustati od upotrebe sile. I ostavljamo sebi mogućnost da preduzmemo sve neophodne mere“, rekao je Si, praćen ovacijama.

Za bezbednost bez reformi

Nastup kineskog lidera u celini nije doneo senzacije, rekao je u razgovoru za Sputnjik rekao glavni naučni saradnik Instituta za orijentalistiku Ruske akademije nauka Andrej Vinogradov.

-Kao prvo, govor je bio relativno kratak. Kao drugo, on je prepun ponavljanja. Si se usredsredio na dostignuća, a ne na perspektive. Pre pet godina, na 19. kongresu, bio je predstavljen moćan teorijski rez. Mogli su se izvlačiti dalji zaključci. Sada je o stabilnosti rečeno više nego o reformama, ističe ekspert.

Agencija Rojters je izračunala da je Si reči „bezbednost“ i „zaštita“ izgovorio 73 puta, u poređenju sa 55 pre pet godina. Reforme je spomenuo svega 16 puta, u poređenju sa 70 pre pet godina.

Vinogradov smatra da se poslednji izazovi, kao što su pandemija, trgovinski rat protiv SAD, ne uklapaju u model razvoja Kine. Slom se dogodio previše brzo, zbog čega su vlastu umesto odgovora na fundamentalnom nivou predložile situacione mere, usmerene na otklanjanje zabrinjavajućih simptoma. Nije jasno čime će se Si rukovoditi u narednim godinama.

RUSKA VOJSKA KREĆE U "NUKLEARNU" AKCIJU Sve je spremno, Putin će ih lično voditi! - Alo.rs

-Rešavanje sistemskih problema je odloženo za još pet godina. Nema nikakvih konkretnih rešenja, uključujući i Tajvan. Komunistička partija Kine se usredsredila na socijalne aspekte, što je omogućilo udaljavanje od globalnih izazova, zaključuje ekspert.

Direktor Instituta za zemlje Azije i Afrike Moskovskog državnog univerziteta „Lomonosov“ Aleksej Maslov smatra da je Sijev govor bio tradicionalan po svim parametrima.

-On je akcenat stavio na postignuća, pokazujući da se zemlja razvija prema planu i da globalni izazovi ne utiču na to. Dao je do znanja da se treba spremiti za nove teškoće i otuda predlozi da se jačaju nacionalna bezbednost, armija, naveo je Maslov.

Kada je reč o međunarodnoj politici, Si je uspeo da naznači glavne principe Kine – otvorenost u kombinaciji sa suprotstavljanjem bilo čijoj hegemoniji, bez označavanja konkretnih „neprijatelja“ ili „prijatelja“.

Prema mišljenju Maslova, za Moskvu je to nedvosmisleno pozitivan signal, koji svedoči makar o tome da se Kina ne okreće od Rusije, čak i ako izbegava direktna uveravanja o podršci.

Pratite najnovije VESTI SA FRONTA

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading