RUSKA VOJSKA KREĆE U "NUKLEARNU" AKCIJU Sve je spremno, Putin će ih lično voditi!
Foto: Ilustracija

Međutim, za sada nije jasno da li je to zaista tako. Podsetimo, slične vežbe održane su samo nedelju dana pre početka ruske invazije na Ukrajinu. Međutim, iako zapadni mediji najavljuju skori početak vojne vežbe, Rusija, prema utvrđenom dogovoru, još nije obavestila SAD o početku manevra, što je dužna da uradi.

Prokremljanski portal Gazeta.ru piše da su 17. oktobra u Belgiji, Velikoj Britaniji i Severnom moru počeli "Stedfast podnevni manevri nuklearnih snaga NATO-a, u kojima učestvuju snage 14 država članica“, pa, dodaju, "Zapad očekuje od Rusije da odgovori svojim vežbama strateških nuklearnih snaga“.

Manevre će lično "voditi" Vladimir Putin. Vojne vežbe, prema zapadnim obaveštajnim podacima, odvijaće se u vodama Barencovog i Karskog mora, gde je, kako piše Njuzvik, tzv. torpeda "sudnjeg dana“ – Posejdoni, kojima su opremljene ruske nuklearne podmornice. Vežba bi trebalo da traje nekoliko dana i obuhvatila bi područje od norveškog poluostrva Varanger do arhipelaga Novaja zemlja u Arktičkom okeanu.

Vanredne okolnosti

Međutim, zanimljivo je da estonski portal na ruskom jeziku Postimees.ee prenosi da, prema nekim njihovim podacima, vežba neće biti održana „u punom obimu“ jer navodno unutar Kremlja postoji oklevanje da se to uradi upravo u trenutku kada Vladimir Putin preti mogućim taktičkim nuklearnim napadom na Ukrajinu održana je jedna takva vežba.

Postimees.ee navodi reči bivšeg profesora međunarodnih odnosa sa Moskovskog instituta Valerija Solovjova, koji kaže da je u okviru vežbe trebalo da budu izvedene „dve eksplozije sa nuklearnim punjenjem” – jedna na dnu Barencovog reke. More a drugi na podzemnom poligonu u Arhangelsku.

Solovjov, međutim, tvrdi da se to neće dogoditi i da je toga svestan i Putin jer je reč o „vanrednim okolnostima” zbog kojih je to odloženo. U vanrednim okolnostima, smatra se nuklearnom pretnjom o kojoj se u Rusiji stalno govori.

"NATO ima svoje planove, mi imamo svoje. Odgovori na vojne vežbe rivala su uobičajena stvar", rekao je za Gazeta.ru Igor Korotčenko, urednik časopisa Nacionalna odbrana.

Dodaje da u ovoj situaciji niko nikome ne preti, a koliko je neko spreman i obučen pokazuju manevri. Korotčenko smatra da je međunarodna situacija napeta zbog ruske "specijalne operacije u Ukrajini" i američkog mešanja u nju, a da nije toga, to bi bile "obične vojne vežbe" i ništa drugo. On smatra da je to više politička nego vojna tenzija.

Pratite najnovije VESTI SA FRONTA

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading