MOĆNICI NA KOLENIMA Stravični problemi se nadvili nad EU
EPA/ STEPHANIE LECOCQ

- Ovo je spora priča. I u tekućoj grejnoj sezoni gasa očigledno nema dovoljno, pokušavaju da ga zamene ugljem, raste potražnja za ugljem, raste i njegova cena. Sve je skupo, ništa nije dovoljno, u mnogome je za to kriva sama Evropa, jer su upravo one zastrašile energetske kompanije da sav novac bude uložen samo u obnovljive izvore energije - rekao je on.

Juškov je naglasio da će Evropljani iz predstojeće grejne sezone izaći sa potpuno praznim skladištima gasa, odnosno da će 2023. godine morati da obnove rezerve.

Istoričar i publicista Srđa Trifković izjavio je ranije da je Nemačka najviše pogođena u pogledu energetske krize izazvane uvođenjem sankcija Rusiji.

- U ubedljivo najgorem položaju su Nemci gde imamo duplirane efekte podleganja američkom pritisku za iracionalnim sankcijama Rusiji. Rusija je prekinula snabdevanje čak i onim Severnim tokom 1, zbog neservisiranja opreme za koje oni optužuju Simens koji je delove poslao u Kanadu, a koje je ona zadržala zbog sankcija. Takođe, u vrlo teškoj situaciji je i Italija - rekao je Srđa Trifković.

Profesor navodi da je popunjenost rezervi gasa dostigla 80 odsto, a mnogo toga dolazi po trostruko većoj ceni nego pre godinu dana. Očekuje da će Evropa "pregurati" sledeću zimu, ali je problem šta će biti dugoročno.

- Dugoročno gledano, ukoliko se potpuno prekine snabdevanje energenata iz Rusije, stanje na evropskom tržištu će biti zaista takvo da će odvesti ekonomije ključnih industrijskih sila Evrope (a, to su Nemačka i Italija) u duboku recesiju - upozorava Srđa Trifković.

Sa sadašnjim stanjem energije čitav niz grana koje koriste mnogo električne energije i gasa biće u stanju hronične krize, konstatovao je profesor za jutarnji program Happy TV.

 

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading